herbata jest nalewana z czajnika do filiżanki

Czerwona herbata na odchudzanie

Może nie słyszeliście o tym że herbata Pu-erh, jedna z najpopularniejszych herbat chińskich, zwana również jako czerwona, herbata na odchudzanie, oferuje liczne korzyści zdrowotne. Herbata ta wywodzi się z prowincji Yunnan, południowo-zachodniej części Chin, gdzie jest uprawiana. W Polsce zaliczana do czerwonych herbat natomiast w Chinach jest nazywana czarną.

Jak powstaje czerwona herbata

Zebrane liście poddaje się jednemu z dwóch procesów fermentacji:

  • Sheng Pu-erh metodę naturalnej fermentacji stosuje się od wieków. Liście, kilka godzin po zebraniu są rolowane, po czym podgrzewane i nieustannie mieszane w dużych wokach przez około 30min.  Czynność tą wykonuje się ręcznie, a następnie liście suszone są na słońcu. Tak przygotowana herbata jest selekcjonowana i prasowana w kształt krążków lub cegieł.  Jedne z najrzadszych i najdroższych herbat mają ponad 50 lat.
  • Shou Pu-erh ze względu na coraz większe zainteresowanie, ograniczenie kosztów produkcji, liście poddawane są sztucznej fermentacji. Polega ona na zapewnieniu liściom odpowiedniej wilgotności i temperatury pod wpływem których na liściach bakterie i grzyby zaczynają fermentować. Herbaty pakowane są w prasowane krążki lub sprzedaje jako herbatę liściastą sypaną.
sprasowane krążki czerwonej herbaty
Czerwona herbata na odchudzanie

Niesamowite właściwości czerwonej herbaty Pu-erh

Herbata Pu-erh ze względu na zawartą w niej kofeinę jest często spożywana rano lub wczesnym popołudniem, w celu zwiększenia poziomu energii. Filiżanka herbaty pu-erh, zawiera około 40 miligramów mniej kofeiny niż standardowa filiżanka kawy. Zawarte w niej przeciwutleniacze, zapobiegają uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki. Czerwona herbata ma o wiele więcej korzyści zdrowotnych, obniża cholesterol, odtłuszcza narządy wewnętrzne i obniża zawartość cukru we krwi. Posiada właściwości antybakteryjne chroniące nas przed bakteriami. Poprzez miejscowe stosowanie na skórze pomaga w walce z trądzikiem, łagodzi zaczerwienienie, obrzęk i inne podrażnienia.

Odchudzanie z pomocą czerwonej herbaty

Herbata Pu-erh często stosowana jest podczas diet aby rozbić i usunąć toksyny przyczyniające się do tycia, znajdujące się w naszym ciele, tak jak tłuszcze. Oczyszczający wpływ czerwonej herbaty poprawia trawienie i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Regularne picie czerwonej herbaty w połączeniu z dietą oraz zdrowym trybem życia sprawia że utrata zbędnych kilogramów jest tylko kwestią czasu.

Jak rozpoznać dobrą jakość herbaty Pu-erh

Herbata prasowana w formie krążków lub cegieł przeważnie będzie lepszej jakości niż sypana. Dobrej jakości pu-erh poznamy po niejednostajnym kolorze liści, nie będzie on posiadał dużych gałązek. Etykieta znajdująca się na kostce herbaty powinna być wprasowana w liście co zapobiega jej podmianie, podrabianiu. W naszej herbacie nie powinny znajdować się zanieczyszczenia czy pleśń która natychmiastowo dyskwalifikuje nasz pu-erh. Nie powinniśmy czuć zapachu stęchlizny czy pleśni.

Jak prawidłowo zaparzyć czerwoną herbatę

Herbatę zalewamy wrzątkiem, po czym delikatnie mieszamy i po kilku sekundach wylewamy płyn. W ten sposób opłukamy liście z zanieczyszczeń i sprawimy że listki rozwiną się, po czym zalewamy czerwoną herbatę ponownie i zostawiamy na kilka minut. Tak przygotowany napar powinien mieć kolor czerwony, brązowy lecz nie czarny, smak powinien być bogaty. Zielona herbata na odchudzanie tak jak czerwona, nadaje się do kilkukrotnego zaparzania, więc nie wyrzucamy jej po pierwszym zalaniu.

Podziel się z innymi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *