Masło klarowane a cholesterol

Masło klarowane a cholesterol, Zalety masła klarowanego

Masło klarowane a cholesterol to temat, nad którym niewątpliwie warto się pochylić. Gro osób już przekonało się do tegoż produktu i powszechnie wykorzystuje je w swojej kuchni. Masło klarowane odkryli mieszkańcy Azji, Bliskiego Wschodu i Afryki. W różnych regionach różnie jest wytwarzane, ale generalnie rzecz biorąc, właściwości tegoż produktu są podobne. No właśnie, zatrzymajmy się zatem przy tej kwestii na chwilę, żeby bliżej poznać, czym właściwie jest masło klarowane.

Reklama

Co to jest masło klarowane

Klarowane masło czy inaczej zwane masło ghee jest to wolno podgrzewane masło. Poprzez proces obróbki termicznej zostaje one pozbawione wszelkich zanieczyszczeń oraz szkodliwych substancji. Dzięki procesowi klarowania oddzielone zostają białka mleka krowiego, oraz emulgatory.

Cztery powody dlaczego należy stosować masło klarowane ghee:

  • Po pierwsze, to doskonały tłuszcz który nadaje się do smażenia, nawet długotrwałego na małym ogniu. Jest to możliwe dlatego, że temperatura dymienia takiego masła jest aż o 100 stopni Celsjusza wyższa niż w przypadku zwykłego masła.
  • Po drugie, masło sklarowane charakteryzuje się długą przydatnością do spożycia. Jeśli szczelnie zamkniemy słoik, to masło można przechowywać w lodówce nawet przez kilkanaście miesięcy. Jest to możliwe, gdyż takie masło pozbawione zostaje bakterii w trakcie odparowywania wody.  Odpowiadają one za utlenianie i tym samym psucie się produktu.
  • Po trzecie, to niemal czysty tłuszcz, więc metabolizowany jest inaczej niż tłuszcze złożone.
  • Po czwarte, masło klarowane wpływa też korzystnie na przebieg trawienia i zdrowie przewodu pokarmowego, bowiem może skutecznie redukować stany zapalne przewodu pokarmowego. Trzeba wyraźnie w tym miejscu podkreślić, że nie wpływa przy tym na ryzyko powstawania chorób serca.

Masło klarowane czyli oczyszczone

No właśnie. Otóż okazuje się, że coraz więcej naukowców skłania się do teorii, że ten rodzaj tłuszczu powoduje podwyższenie w organizmie poziomu „dobrego” cholesterolu we krwi. Tego „złego” nieco też, ale nie jest to wynik zabójczy dla naszego zdrowia. Temat nie jest oczywiście jeszcze zamknięty, bo badania nieustannie trwają, ale z całą pewnością można stwierdzić, że nie zwiększa ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Dodajmy też, że ten produkt żywnościowy jest doskonałym źródłem witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach, więc witamin: A, D, E oraz K. Zatem stosujmy w naszej diecie takie masło.

Masło klarowane a cholesterol – zalety

Cena takiego masła jest dość wysoka, ponieważ w przypadku gdy samemu podgrzeje się zakupione masło, to z jego 1 kg uzyskuje się ledwo 700 g masła klarowanego. Jest to jednak przykład tłuszczów bardzo czystych, mający niski poziom cholesterolu. Taki olej doskonale nadaje się do wszystkich potraw. W tak przygotowanym maśle można smażyć, jak w głębokich tłuszczach. Posiada ono mało kcal, jest zdrowe, ma doskonały wpływ na zdrowie oraz jest przykładem zdrowej żywności. Poziom cholesteroli, podczas spożywania masła klarowanego, nie rośnie a nawet maleje.

Reklama

Domowy sposób na klarowanie masła

Jak klarować masło - domowy sposób

Poprzez podgrzanie zwykłego masła o temperaturze pokojowej, uzyskuje się masło klarowane. Podgrzewać należy na delikatnym ogniu. W wyniku takiego procesu z masła odparowuje woda i następuje oddzielenie się substancji stałych. W takim maśle mamy odpowiednie witaminy, odpowiednie wartości odżywcze i doskonale nadaje się ono do smażenia.

Żywność którą warto wpisać w jadłospis

Masło podgrzewać można samemu w domu, użyj je potem do wielu potraw. Smażyć na nim można warzywa, owoce takie jak avocado i dzięki temu można zdrowo jeść. Jest ono bardzo odżywcze, zlikwidowany w nim jest kwas masłowy. Masło ghee wspomaga odchudzanie, ma wartości odżywcze i zdrowotne, dobry smak i odpowiednie działanie na różnego rodzaju choroby. Prawie każda dieta opiera się na tego rodzaju tłuszczu, wszystkie przepisy polecają smażyć potrawy na nim.