Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

Szybkie konsultacje lekarskie, E-Zwolnienie lekarskie (L4 lub e-ZLA)

Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

previous arrow
next arrow
Slider

Masło klarowane a cholesterol to temat, nad którym niewątpliwie warto się pochylić. Gro osób już przekonało się do tegoż produktu i powszechnie wykorzystuje je w swojej kuchni. Masło klarowane odkryli mieszkańcy Azji, Bliskiego Wschodu i Afryki. W różnych regionach różnie jest wytwarzane, ale generalnie rzecz biorąc, właściwości tegoż produktu są podobne. No właśnie, zatrzymajmy się zatem przy tej kwestii na chwilę, żeby bliżej poznać, czym właściwie jest masło klarowane.

Co to jest masło klarowane

Klarowane masło czy inaczej zwane masło ghee jest to wolno podgrzewane masło. Poprzez proces obróbki termicznej zostaje one pozbawione wszelkich zanieczyszczeń oraz szkodliwych substancji. Dzięki procesowi klarowania oddzielone zostają białka mleka krowiego, oraz emulgatory.

Cztery powody dlaczego należy stosować masło klarowane ghee:

  • Po pierwsze, to doskonały tłuszcz który nadaje się do smażenia, nawet długotrwałego na małym ogniu. Jest to możliwe dlatego, że temperatura dymienia takiego masła jest aż o 100 stopni Celsjusza wyższa niż w przypadku zwykłego masła.
  • Po drugie, masło sklarowane charakteryzuje się długą przydatnością do spożycia. Jeśli szczelnie zamkniemy słoik, to masło można przechowywać w lodówce nawet przez kilkanaście miesięcy. Jest to możliwe, gdyż takie masło pozbawione zostaje bakterii w trakcie odparowywania wody.  Odpowiadają one za utlenianie i tym samym psucie się produktu.
  • Po trzecie, to niemal czysty tłuszcz, więc metabolizowany jest inaczej niż tłuszcze złożone.
  • Po czwarte, masło klarowane wpływa też korzystnie na przebieg trawienia i zdrowie przewodu pokarmowego, bowiem może skutecznie redukować stany zapalne przewodu pokarmowego. Trzeba wyraźnie w tym miejscu podkreślić, że nie wpływa przy tym na ryzyko powstawania chorób serca.

Masło klarowane czyli oczyszczone

No właśnie. Otóż, okazuje się, że coraz więcej naukowców skłania się do teorii, że ten rodzaj tłuszczu powoduje podwyższenie w organizmie poziomu “dobrego” cholesterolu we krwi. Tego “złego” nieco też, ale nie jest to wynik zabójczy dla naszego zdrowia. Temat nie jest oczywiście jeszcze zamknięty, bo badania nieustannie trwają, ale z całą pewnością można stwierdzić, że nie zwiększa ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Dodajmy też, że ten produkt żywnościowy jest doskonałym źródłem witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach, więc witamin: A, D, E oraz K. Zatem stosujmy w naszej diecie takie masło.

Masło klarowane a cholesterol – zalety

Cena takiego masła jest dość wysoka, ponieważ w przypadku gdy samemu podgrzeje się zakupione masło, to z jego 1 kg uzyskuje się ledwo 700 g masła klarowanego. Jest to jednak przykład tłuszczów bardzo czystych, mający niski poziom cholesterolu. Taki olej doskonale nadaje się do wszystkich potraw. W tak przygotowanym maśle można smażyć, jak w głębokich tłuszczach. Posiada ono mało kcal, jest zdrowe, ma doskonały wpływ na zdrowie oraz jest przykładem zdrowej żywności. Poziom cholesteroli, podczas spożywania masła klarowanego, nie rośnie a nawet maleje.

Domowy sposób na klarowanie masła

Poprzez podgrzanie zwykłego masła o temperaturze pokojowej, uzyskuje się masło klarowane. Podgrzewać należy na delikatnym ogniu. W wyniku takiego procesu z masła odparowuje woda i następuje oddzielenie się substancji stałych. W takim maśle mamy odpowiednie witaminy, odpowiednie wartości odżywcze i doskonale nadaje się ono do smażenia.

Żywność którą warto wpisać w jadłospis

Masło podgrzewać można samemu w domu, użyj je potem do wielu potraw. Smażyć na nim można warzywa, owoce takie jak avocado i dzięki temu można zdrowo jeść. Jest ono bardzo odżywcze, zlikwidowany w nim jest kwas masłowy. Masło ghee wspomaga odchudzanie, ma wartości odżywcze i zdrowotne, dobry smak i odpowiednie działanie na różnego rodzaju choroby. Prawie każda dieta opiera się na tego rodzaju tłuszczu, wszystkie przepisy polecają smażyć potrawy na nim.

Podziel się z innymi

Zobacz również

Uroda i pielęgnacja ciała
13/01/2021
Trądzik jest powszechnie występującym schorzeniem dermatologicznym objawiającym się powstawaniem zmian skórnych, ...
Uroda i pielęgnacja ciała
13/04/2020
Masaż barku i szyi, przyczyny bólu Wielu z nas boryka się z bólem mięśni, który spowodowany jest poprzez styl życia, ...
Zdrowy styl życia
15/01/2021
Znane ze swoich unikatowych właściwości zdrowotnych zioła szwedzkie zwiększają swoją popularność wśród osób ...
Uroda i pielęgnacja ciała
10/09/2020
Odpowiednio dobrana pielęgnacja to jeden z najważniejszych elementów dążących do uzyskania zdrowej i zadbanej skóry ...
Uroda i pielęgnacja ciała
20/11/2020
Wbrew pozorom trądzik to zmora nie tylko wieku nastoletniego. Coraz częściej pojawia się on u osób, które czas ...
Uroda i pielęgnacja ciała
30/08/2019
Co to jest masaż ciążowy?Masaż ciążowy to typ masażu specjalnie dostosowany do potrzeb kobiet w ciąży. Głębokie ...
Suplementy
29/09/2020
Pokrzywa zwyczajna czy może jednak niezwykła? Ta popularna roślina uznawana jest za chwast kojarzący się zwykle z ...
Przepisy
01/10/2019
Ciasto bananowe z mąki kokosowej - zdrowie z nutą egzotykiSłodkie przekąski między posiłkami – któż ich nie lubi? ...
Dieta
29/10/2019
Masło klarowane a cholesterol to temat, nad którym niewątpliwie warto się pochylić. Gro osób już przekonało się do ...
Zdrowie
20/01/2021
Angina ropna to zapalenie błony śluzowej gardła, które obejmuje również migdałki podniebienne. Tę dość popularną ...
Przepisy
29/12/2020
Filiżanka herbaty potrafi poprawić nastrój po ciężkim dniu. Powszechnie znane jest także jej działanie zdrowotne. Nie ...
Suplementy
03/10/2020
Czym jest dopamina Dopamina jest neuroprzekaźnikiem odpowiedzialnym szczególnie za motywację, koncentrację oraz ...