Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

previous arrow
next arrow
Slider

Masło klarowane a cholesterol to temat, nad którym niewątpliwie warto się pochylić. Gro osób już przekonało się do tegoż produktu i powszechnie wykorzystuje je w swojej kuchni. Masło klarowane odkryli mieszkańcy Azji, Bliskiego Wschodu i Afryki. W różnych regionach różnie jest wytwarzane, ale generalnie rzecz biorąc, właściwości tegoż produktu są podobne. No właśnie, zatrzymajmy się zatem przy tej kwestii na chwilę, żeby bliżej poznać, czym właściwie jest masło klarowane.

Co to jest masło klarowane

Klarowane masło czy inaczej zwane masło ghee jest to wolno podgrzewane masło. Poprzez proces obróbki termicznej zostaje one pozbawione wszelkich zanieczyszczeń oraz szkodliwych substancji. Dzięki procesowi klarowania oddzielone zostają białka mleka krowiego, oraz emulgatory.

Cztery powody dlaczego należy stosować masło klarowane ghee:

  • Po pierwsze, to doskonały tłuszcz który nadaje się do smażenia, nawet długotrwałego na małym ogniu. Jest to możliwe dlatego, że temperatura dymienia takiego masła jest aż o 100 stopni Celsjusza wyższa niż w przypadku zwykłego masła.
  • Po drugie, masło sklarowane charakteryzuje się długą przydatnością do spożycia. Jeśli szczelnie zamkniemy słoik, to masło można przechowywać w lodówce nawet przez kilkanaście miesięcy. Jest to możliwe, gdyż takie masło pozbawione zostaje bakterii w trakcie odparowywania wody.  Odpowiadają one za utlenianie i tym samym psucie się produktu.
  • Po trzecie, to niemal czysty tłuszcz, więc metabolizowany jest inaczej niż tłuszcze złożone.
  • Po czwarte, masło klarowane wpływa też korzystnie na przebieg trawienia i zdrowie przewodu pokarmowego, bowiem może skutecznie redukować stany zapalne przewodu pokarmowego. Trzeba wyraźnie w tym miejscu podkreślić, że nie wpływa przy tym na ryzyko powstawania chorób serca.

Masło klarowane czyli oczyszczone

No właśnie. Otóż, okazuje się, że coraz więcej naukowców skłania się do teorii, że ten rodzaj tłuszczu powoduje podwyższenie w organizmie poziomu “dobrego” cholesterolu we krwi. Tego “złego” nieco też, ale nie jest to wynik zabójczy dla naszego zdrowia. Temat nie jest oczywiście jeszcze zamknięty, bo badania nieustannie trwają, ale z całą pewnością można stwierdzić, że nie zwiększa ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Dodajmy też, że ten produkt żywnościowy jest doskonałym źródłem witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach, więc witamin: A, D, E oraz K. Zatem stosujmy w naszej diecie takie masło.

Masło klarowane a cholesterol – zalety

Cena takiego masła jest dość wysoka, ponieważ w przypadku gdy samemu podgrzeje się zakupione masło, to z jego 1 kg uzyskuje się ledwo 700 g masła klarowanego. Jest to jednak przykład tłuszczów bardzo czystych, mający niski poziom cholesterolu. Taki olej doskonale nadaje się do wszystkich potraw. W tak przygotowanym maśle można smażyć, jak w głębokich tłuszczach. Posiada ono mało kcal, jest zdrowe, ma doskonały wpływ na zdrowie oraz jest przykładem zdrowej żywności. Poziom cholesteroli, podczas spożywania masła klarowanego, nie rośnie a nawet maleje.

Domowy sposób na klarowanie masła

Poprzez podgrzanie zwykłego masła o temperaturze pokojowej, uzyskuje się masło klarowane. Podgrzewać należy na delikatnym ogniu. W wyniku takiego procesu z masła odparowuje woda i następuje oddzielenie się substancji stałych. W takim maśle mamy odpowiednie witaminy, odpowiednie wartości odżywcze i doskonale nadaje się ono do smażenia.

Żywność którą warto wpisać w jadłospis

Masło podgrzewać można samemu w domu, użyj je potem do wielu potraw. Smażyć na nim można warzywa, owoce takie jak avocado i dzięki temu można zdrowo jeść. Jest ono bardzo odżywcze, zlikwidowany w nim jest kwas masłowy. Masło ghee wspomaga odchudzanie, ma wartości odżywcze i zdrowotne, dobry smak i odpowiednie działanie na różnego rodzaju choroby. Prawie każda dieta opiera się na tego rodzaju tłuszczu, wszystkie przepisy polecają smażyć potrawy na nim.

Podziel się z innymi

Zobacz również

Suplementy
1 czerwca 2020
W czasie spotkań w gronie przyjaciół wzrasta ochota na wypicie drinka czy też piwa bezalkoholowego. Podczas takich ...
Zdrowie
8 maja 2020
Polip szyjki macicy utworzony jest z komórek nabłonka oraz tkanek, które wyściełają jamę i kanał szyjki macicy. ...
Przepisy
12 kwietnia 2019
Przepis na domowe batony proteinowe Ciasteczka proteinowe - kojarzą się ze słodyczami, które wszyscy tak bardzo ...
Zdrowy styl życia
22 kwietnia 2020
Sushi? Co to jest? Nie trzeba nikomu tłumaczyć. Intuicyjnie każdy wie z czego jest sushi i skąd pochodzi. Jednak mało ...
Suplementy
3 października 2020
Czym jest dopamina Dopamina jest neuroprzekaźnikiem odpowiedzialnym szczególnie za motywację, koncentrację oraz ...
Dieta
26 września 2019
Czy banany są zdrowe i czy wpływają korzystnie na nasze zdrowie?Banany – to pyszne owoce, które poza walorami ...
Akcesoria
20 maja 2019
Zakup sprzętu sportowego to zawsze jakaś inwestycja. Podejmujemy ją chętnie, wiedząc że wykładając pewną kwotę ...
Zdrowie
20 kwietnia 2020
Malina właściwa (Rubus idaeus L.) - to wieloletni krzew gęsto pokryty drobnymi kolcami chętnie uprawiany na terenie ...
Szkodliwe substancje
22 czerwca 2019
Dwutlenek siarki w żywności (znany jako SO2, E220) to bardzo kontrowersyjny temat. Jest konserwantem spożywczym, ale ...
Uroda i pielęgnacja ciała
28 czerwca 2020
Bambus w kulturze Dalekiego Wschodu symbolizuje długowieczność, siłę, odporność i szczęście. Staje się coraz bardziej ...
Dieta
22 czerwca 2019
Dlaczego wieprzowina jest niezdrowa?Wieprzowina – czego nie da się ukryć – jest jednym z najchętniej kupowanych mięs ...
Uroda i pielęgnacja ciała
24 września 2019
Strój do ćwiczeń, wygodne buty, ręcznik i butelka wody mineralnej to absolutne minimum, jakie należy zabrać ze sobą ...