Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

previous arrow
next arrow
Slider

Ocet ryżowy to w Polsce produkt wręcz egzotyczny i mało znany, jednak co raz częściej pojawia się w naszej kuchni i ma szansę zaskoczyć nas cennymi właściwościami. Wraz ze wzrostem popularności sushi, ocet ryżowy na stałe zagościł na półkach europejskich restauracji i jest co raz częściej wykorzystywany w polskiej kuchni. Proces produkcji octu ryżowego obejmuje kilka etapów i podobny jest do produkcji wina.

Ocet ryżowy czym zastąpić?

W kuchni niejednokrotnie spotykamy się z sytuacją, że nasze danie jest zbyt mdłe lub brakuje mu tej przysłowiowej “wisienki na torcie”, wtedy często sięgamy po dobrze znane nam przyprawy, w tym ocet. W przypadku potraw kuchni azjatyckiej niemal każdy przepis zawiera ocet ryżowy, który dodaje potrawie doskonały smak i jest w stanie w każdej chwili zamienić nudne danie w arcydzieło godne szefa kuchni. Warto zatem zwrócić uwagę na kilka dostępnym w sprzedaży produktów, tak żeby nasz posiłek był równie pyszny.

Jaki ocet do sushi wybrać, który będzie najlepszy?

Ocet jabłkowy

Stanowi najlepszą alternatywę dla octu ryżowego, jest lekko kwaśny w smaku, ale ma też nutę słodkawą i nie posiada nieprzyjemnego zapachu. Ma szereg zaskakujących efektów zdrowotnych i pozytywnie wpływa na proces trawienia. Na jego korzyść przemawia też dostępność w wielu dyskontach spożywczych i niewielka cena.

Ocet balsamiczny

Jest to ocet o bardziej wyrafinowanym smaku, lekko pikantnym i zdecydowanie mniej słodkim niż ocet jabłkowy. Nie jest idealnym zamiennikiem octu ryżowego, ale może stanowić dobrą alternatywę dodawaną do wielu sosów i sałatek. Można go zastąpić czerwonym octem winnym.

Ocet winny

Jego kolor zależy od rodzaju użytego do jego produkcji wina, może być biały lub czerwony. Ocet winny wysokiej jakości może być dobrym zamiennikiem dla octu ryżowego, jego smak jest bardziej owocowy, dlatego może być dobrym dodatkiem do dań mięsnych. Nieco słabszy jest biały ocet winny, który jest dość kwaśny w smaku, ale ma podobny kolor i konsystencję do oryginalnego octu do sushi. Aby lekko poprawić kwaśność białego octu winnego można dodać odrobinę miodu lub innego słodzika. Możemy go zastąpić cytryną lub limonką.

Ocet spirytusowy

Jest to niewątpliwie najbardziej znany i rozpowszechniony ocet w polskiej kuchni; jest dość kwaśny i bardzo mocny, wystarczy tylko kilka kropel, by danie nabrało wyraźnego charakteru. Nie oddaje on jednak w pełni smaku octu produkowanego z ryżu, jednak znajduje zastosowanie do marynowania.

Ryż do sushi zaprawa

Idealna zaprawa do ryżu składa się z 1/4 szklanki octu ryżowo-zbożowego, 1 łyżka białego cukru oraz 1 łyżeczka soli, wszystkie składniki łączymy ze sobą mieszając aż sól i cukier się rozpuszczą. Taka ilość wystarczy na półtorej szklanki nie ugotowanego ryżu. Chociaż podana zalewa do ryżu sushi ma ściśle określony skład, to podane przez nas wyżej propozycje octów doskonale sprawdzą się jako zamienniki, którymi możesz zakwasić ryż. Chociaż zalewa do sushi czyli biały ocet ryżowy ma bardzo charakterystyczny smak, to wciąż służy tylko do zakwaszenia ziaren ryżu. Zapraszamy do przeczytania artykułu pod tytułem “Jak ugotować ryż do sushi” w którym wyjaśniamy wszystkie aspekty przygotowania idealnego ryżu.

Czym zastąpić ocet ryżowy – ocet ryżowy do sushi

Jeśli zastanawiacie się czym zastąpić ocet balsamiczny albo czym zastąpić ocet winny, które najbardziej oddają charakter octu ryżowego to przyjrzyjcie się bliżej octu jabłkowemu i spirytusowemu. Każdy z nich ma specyficzny kwaśny smak i kolor blado jasnożółty, przez co zaprawa do sushi będzie miała kolor zbliżony do tej z octem ryżowym.

Ocet ryżowy poza właściwościami kulinarnymi ma szereg właściwości zdrowotnych, których nie można przypisać jego zamiennikom. Sprawdzi się u osób z zaburzoną gospodarką lipidową i pomoże zredukować nadmierną masę ciała.

Co ciekawe naukowcy przypisują także inne działania zdrowotne dla płynu ze sfermentowanego ryżu:

  • chroni skórę przed infekcjami, polecamy zmieszać go z dodatkiem olejku z drzewa herbacianego i zaaplikować bezpośrednio na skórę – pomoże załagodzić infekcje i ujednolici kolor skóry
  • pozwala zmniejszyć ilość wolnych rodników w organizmie i poprawić kondycję zdrowotną organizmu
  • ocet ryżowy może spowolnić odkładanie się cholesterolu w tętnicach i naczyniach krwionośnych pomagając uniknąć chorób serca
  • ocet jabłkowy, winny oraz ryżowy są w stanie złagodzić stany zapalne jelit i poprawić trawienie
  • wspiera pracę wątroby i ułatwia jej detoksykację
  • dodatek octu do sałatek może niwelować uczucie zmęczenia i senności

Jak widzicie możecie zrobić wiele dobrego dla własnego zdrowia jeśli wprowadzicie na stałe sushi do waszej kuchni, przemawiają za tym efekty zdrowotne dodatku do ryżu. Jeśli wahacie się nad użyciem właściwego zamiennika octu ryżowego to rozważcie nasze propozycje i podzielcie się z nami, która najlepiej według was oddaje charakter oryginału.

Podziel się z innymi

Zobacz również

Przepisy
13 kwietnia 2020
Przepis na pyszne i zdrowe danie W związku z tym, że wiosna zagościła u nas już na stałe, wiele osób chciałoby ...
Dieta
23 października 2020
Grejpfrut nazywany jest magicznym owocem, co wynika z tego, że posiada cenne składniki i właściwości. To wartościowy ...
Dieta
25 kwietnia 2019
Wraz z pozbyciem się nadprogramowych kilogramów lub po ciąży, zmienia się nie tylko obwód w pasie, ale i wygląd ...
Zdrowy styl życia
24 września 2020
Na całym świecie żyje około 25 tys. gatunków pszczół, w Polsce natomiast jest ich niespełna 500 gatunków. Jak wszyscy ...
Zdrowie
20 kwietnia 2020
Malina właściwa (Rubus idaeus L.) - to wieloletni krzew gęsto pokryty drobnymi kolcami chętnie uprawiany na terenie ...
Akcesoria
15 września 2020
W codziennym życiu co raz większą uwagę zwracamy na ekologię i naturalność oraz wykluczenie nadmiaru środków ...
Uroda i pielęgnacja ciała
10 października 2020
Wiele osób zastanawia się jak łatwo i szybko pozbyć się pryszcza podskórnego, który nagle pojawił się na twarzy. ...
Dieta
4 lipca 2019
Jak wiadomo, wszyscy kochamy słodkości! Cukier wydaje się być nieodłącznym elementem wypieków, słodyczy i napojów. ...
Szkodliwe substancje
10 czerwca 2019
Jak powstaje cukier?Najczęściej używany przez nas biały cukier to czysta sacharoza. Jest to produkt spożywczy, ...
Dieta
19 listopada 2020
Dynia to warzywo posiadające wiele nasion, które są bardzo cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Wiele ...
Akcesoria
12 listopada 2020
Zakupy przez Internet są coraz popularniejsze wśród konsumentów w Polsce. Dzięki tego typu opcji możemy nie tylko ...
Dieta
27 września 2019
Sałatka dietetyczna - sposobem na zdrowie i odrobinę kulinarnej rozkoszyZdrowy styl życia stał się ostatnio pożądany ...