
Pojedynek perkusyjny 10- latków
Nikodem vs Nandi
Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę
Szybkie konsultacje lekarskie, E-Zwolnienie lekarskie (L4 lub e-ZLA)
Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!
Ocet ryżowy to w Polsce produkt wręcz egzotyczny i mało znany, jednak co raz częściej pojawia się w naszej kuchni i ma szansę zaskoczyć nas cennymi właściwościami. Wraz ze wzrostem popularności sushi, ocet ryżowy na stałe zagościł na półkach europejskich restauracji i jest co raz częściej wykorzystywany w polskiej kuchni. Proces produkcji octu ryżowego obejmuje kilka etapów i podobny jest do produkcji wina.
W kuchni niejednokrotnie spotykamy się z sytuacją, że nasze danie jest zbyt mdłe lub brakuje mu tej przysłowiowej “wisienki na torcie”, wtedy często sięgamy po dobrze znane nam przyprawy, w tym ocet. W przypadku potraw kuchni azjatyckiej niemal każdy przepis zawiera ocet ryżowy, który dodaje potrawie doskonały smak i jest w stanie w każdej chwili zamienić nudne danie w arcydzieło godne szefa kuchni. Warto zatem zwrócić uwagę na kilka dostępnym w sprzedaży produktów, tak żeby nasz posiłek był równie pyszny.
Stanowi najlepszą alternatywę dla octu ryżowego, jest lekko kwaśny w smaku, ale ma też nutę słodkawą i nie posiada nieprzyjemnego zapachu. Ma szereg zaskakujących efektów zdrowotnych i pozytywnie wpływa na proces trawienia. Na jego korzyść przemawia też dostępność w wielu dyskontach spożywczych i niewielka cena.
Jest to ocet o bardziej wyrafinowanym smaku, lekko pikantnym i zdecydowanie mniej słodkim niż ocet jabłkowy. Nie jest idealnym zamiennikiem octu ryżowego, ale może stanowić dobrą alternatywę dodawaną do wielu sosów i sałatek. Można go zastąpić czerwonym octem winnym.
Jego kolor zależy od rodzaju użytego do jego produkcji wina, może być biały lub czerwony. Ocet winny wysokiej jakości może być dobrym zamiennikiem dla octu ryżowego, jego smak jest bardziej owocowy, dlatego może być dobrym dodatkiem do dań mięsnych. Nieco słabszy jest biały ocet winny, który jest dość kwaśny w smaku, ale ma podobny kolor i konsystencję do oryginalnego octu do sushi. Aby lekko poprawić kwaśność białego octu winnego można dodać odrobinę miodu lub innego słodzika. Możemy go zastąpić cytryną lub limonką.
Jest to niewątpliwie najbardziej znany i rozpowszechniony ocet w polskiej kuchni; jest dość kwaśny i bardzo mocny, wystarczy tylko kilka kropel, by danie nabrało wyraźnego charakteru. Nie oddaje on jednak w pełni smaku octu produkowanego z ryżu, jednak znajduje zastosowanie do marynowania.
Idealna zaprawa do ryżu składa się z 1/4 szklanki octu ryżowo-zbożowego, 1 łyżka białego cukru oraz 1 łyżeczka soli, wszystkie składniki łączymy ze sobą mieszając aż sól i cukier się rozpuszczą. Taka ilość wystarczy na półtorej szklanki nie ugotowanego ryżu. Chociaż podana zalewa do ryżu sushi ma ściśle określony skład, to podane przez nas wyżej propozycje octów doskonale sprawdzą się jako zamienniki, którymi możesz zakwasić ryż. Chociaż zalewa do sushi czyli biały ocet ryżowy ma bardzo charakterystyczny smak, to wciąż służy tylko do zakwaszenia ziaren ryżu. Zapraszamy do przeczytania artykułu pod tytułem “Jak ugotować ryż do sushi” w którym wyjaśniamy wszystkie aspekty przygotowania idealnego ryżu.
Jeśli zastanawiacie się czym zastąpić ocet balsamiczny albo czym zastąpić ocet winny, które najbardziej oddają charakter octu ryżowego to przyjrzyjcie się bliżej octu jabłkowemu i spirytusowemu. Każdy z nich ma specyficzny kwaśny smak i kolor blado jasnożółty, przez co zaprawa do sushi będzie miała kolor zbliżony do tej z octem ryżowym.
Ocet ryżowy poza właściwościami kulinarnymi ma szereg właściwości zdrowotnych, których nie można przypisać jego zamiennikom. Sprawdzi się u osób z zaburzoną gospodarką lipidową i pomoże zredukować nadmierną masę ciała.
Co ciekawe naukowcy przypisują także inne działania zdrowotne dla płynu ze sfermentowanego ryżu:
Jak widzicie możecie zrobić wiele dobrego dla własnego zdrowia jeśli wprowadzicie na stałe sushi do waszej kuchni, przemawiają za tym efekty zdrowotne dodatku do ryżu. Jeśli wahacie się nad użyciem właściwego zamiennika octu ryżowego to rozważcie nasze propozycje i podzielcie się z nami, która najlepiej według was oddaje charakter oryginału.