Jak wykorzystać świeżego ananasa?

Świeży ananas to jeden z owoców, który na stałe powinien znaleźć się w Twoim codziennym menu. Nie tylko dlatego, że zawiera ogrom składników odżywczych i jest źródłem witamin, które są niezbędne dla organizmu, lecz także ze względu na smak! Jest aromatyczny i słodki. Z ananasem można tworzyć kulinarne cuda.

Reklama

Właściwości ananasa

Choć niewiele osób o tym wie, owoc ten jest bombą witaminową dla organizmu. Ananas zawiera w swoim składzie cenne składniki odżywcze, minerały, jak również witaminy: A, B1, B2, B6, C. Dodatkowo jest to źródło żelaza, cynku, fosforu i kwasu foliowego. Witamina C, której nie brakuje w składzie

Ananasy są wykorzystywane w medycynie od lat ze względu na to, że wykazują właściwości przeciwzapalne. Włączając go do diety, masz pewność, że zmniejszą Ci się dolegliwości bólowe stawów, ponieważ wspomaga leczenie zwyrodnień i stanów zapalnych. Wpływa na to zawarta w ananasie bromelaina.

Wpływ ananasa na dietę

Ananas słynie również z właściwości odchudzających! Bromelaina, która jest jednym ze składników, wspomaga trawienie, jak również zwiększa uczucie sytości po posiłku. Odpowiadają za to także błonnik, który ułatwia trawienie i wspomaga proces odchudzania. W owocu nie znajdziesz tłuszczy ani cholesterolu. Ananas jest także owocem, który zawiera bardzo mało kalorii, bo jedynie ok. 56 kcal/100 g. Diety z ananasem są nie tylko skuteczne, ale także zdrowe. Na odchudzanie ananas jest rozwiązaniem idealnym.

Jak podać ananasa?

Ananas podobnie jak większość owoców nie zawsze nadaje się do spożycia. Jest to dosyć oczywiste, jednak wiele osób o tym zapomina. Podczas wyboru zdrowego i smacznego ananasa powinniśmy zwrócić uwagę na kilka aspektów. Skórka ananasa powinna być twarda o złocisto — żółtym kolorze. Wtedy mamy pewność, że owoc jest dojrzały. Świeże liście ananasa powinny mieć zielony kolor. Ostatnim najważniejszym elementem są wgłębienia i miękkie miejsca, których powinniśmy unikać, gdyż pod skórką może kryć się pleśń. Aby mieć pewność, że wybieramy najlepszy owoc wśród pozostałych, warto jest wykonać prosty test. Jeśli po pociągnięciu za młody liść, wychodzi on bez trudu, ananas jest idealny.

Wybraliśmy najlepszego ananasa, jaki był w sklepie, co dalej? Pora go przyrządzić. Obranie ananasa zacznij od odkrojenia góry i dołu. Owoc podziel na 4 części, z których odetnij środek. W tym momencie odcięcie skórki nie powinno stanowić problemu. Obrany ananas możemy pokroić na dowolne kształty, które idealnie komponują się w deserach, obiadach, jak i sałatkach.

Deser z ananasem

Składniki:

  • 400 g ananasa,
  • 300 g Sera Manouri,
  • 300 g jogurtu greckiego,
  • 100 g orzechów (najlepiej sprawdzają się włoskie i pistacje).

Przygotowanie:

Ser Manouri należy utrzeć wraz z jogurtem. Jeśli postawiliśmy, na ananasa w puszce do masy warto dodać syropu. Orzechy uprażyć. Ananasa pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, a następnie przełożyć do pucharków. Od góry posypać orzechami. Deser najlepiej smakuje schłodzony, dlatego warto pozostawić go na kilka godzin w lodówce przed podaniem.

Ananas — przepisy fit z wykorzystaniem owocu

Jeśli potrzebujesz pozbyć się zbędnych kilogramów, ananas będzie idealnym rozwiązaniem! Wpływa on na przemianę materii, dzięki czemu Twoje odchudzanie będzie miało rezultaty, jakich oczekujesz. Ananas bogaty jest w błonnik i witaminy, dzięki czemu odchudzanie ma sens.

Obiad w pełnej krasie — ryż z ananasem

Składniki:

  • Puszka ananasa,
  • 2 filety z kurczaka,
  • 300 g ryżu,
  • łyżka sosu sojowego,
  • 5 łyżek majonezu,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz, curry,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Filety z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przyprawić, a następnie usmażyć. W międzyczasie ugotować ryż. Ananas po pokrojeniu w kosteczkę połączyć ryżem i kurczakiem. Wszystkie składniki wymieszać majonezem, sosem sojowym i syropem z ananasów. Dodać soli i pieprzu do smaku. Danie udekorować natką pietruszki.

Reklama

Ananas na kolacje

Składniki:

  • Pół ananasa,
  • 250 g filetu z łososia,
  • sałata rzymska,
  • roszponka,
  • ostra papryczka chili,
  • świeża kolendra,
  • po 3 łyżki sosu sojowego, soku z limonki, syropu klonowego lub z agawy.

Przygotowanie:

Najpierw należy odciąć skórkę z łososia, a następnie pokroić go w małą kosteczkę, którą po wymieszaniu z sosem sojowym, sokiem z limonki i syropem włożyć do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowaną rybę włożyć do lodówki na 15 minut, a następnie piec przez 14 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. W międzyczasie obrać, wyciąć środek i pokroić ananasa na plastry. Na talerz wyłożyć liście sałat, na których ułożyć pozostałe składniki. To, w jakiej formie podamy posiłek, zależy tylko od nas i naszych upodobań. Całość posypać kolendrą. Ananas w takiej formie jest idealnym rozwiązaniem do spożywania wieczorem, gdyż nie tylko działa na odchudzanie, ale także pomaga w zachowaniu uczucia sytości. Osoby zmagające się z nocnym podjadaniem zauważą ogromną różnicę.

Sałatka z kurczakiem i ananasem fit

Składniki:

  • 4 grube plastry ananasa,
  • pierś z kurczaka,
  • pół cebuli,
  • awokado,
  • pół cytryny,
  • 2 garście szpinaku i rukoli,
  • winegret.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka naciąć, a następnie wraz z cebulą i cytryną smażyć na patelni grillowej. Gdy kurczak będzie miał rumiany kolor, przykryć go plastrami ananasa. Po wystygnięciu pokroić kurczaka, ananasa i cebulę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i dodać pokrojone w plastry awokado. Sałatkę polać sosem winegret.

Placek z ananasem

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 260 g masła,
  • 1/4 szklanki bardzo zimnej wody,
  • szczypta soli,
  • cały ananas,
  • 700 g rabarbaru,
  • 50 g daktyli lub rodzynek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego.

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier puder, masło i sól. Miksować przez ok. 1 minutę. Do ciasta dodawać stopniowo wodę. Całość zagnieść do momentu, w którym ciasto będzie gładkie. Uformować kulę, którą następnie należy podzielić na 2 równe części i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

Tortownicę o średnicy 27 cm wysmarować masłem.

Rabarbar bez liści i łodyg pokroić na 1 cm kosteczkę. Miąższ z ananasa pokroić na mniejsze kawałeczki. Całość wsypać do miski i wymieszać z daktylami lub rodzynkami, cukrem, mąką ziemniaczaną i cukrem wanilinowym.

Tortownicę wyłożyć jedną połówką ciasta. Spód podziurkować widelcem. Na ciasto nałożyć mieszankę owocową. Na wierzchu ułożyć cienkie paseczki wykrojone z pozostałego ciasta. Aby placek nabrał złocistego koloru, warto jest posmarować górę żółtkiem. Ciasto pic przez 60 minut w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku.

Reklama

Sałatka z kurczakiem i ananasem i serem

Składniki:

  • 1/3 ananasa,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • ok. 220 g sera halloumi,
  • garść orzechów,
  • sałata roszponka,
  • 1/4 owocu granatu,
  • 2 łyki oliwy,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • sok z 1 limonki.

Przygotowanie:

Ser halloumi, kurczaka i ananas usmażyć na patelni grillowej. Usmażone elementy pokroić w kostkę. Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać ze sobą. Sałatkę udekorować granatem i uprażonymi orzechami.