
Pojedynek perkusyjny 10- latków
Nikodem vs Nandi
Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę
Szybkie konsultacje lekarskie, E-Zwolnienie lekarskie (L4 lub e-ZLA)
Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!
Moda na pesto pietruszkowe dotarła do Polski aż znad morza Śródziemnego. Zastanawiacie się dlaczego akurat stamtąd? Ponieważ ludzie z tego rejonu uwielbiają smaczne, a przede wszystkim zdrowe jedzenie. Pasty z pesto zamawiają z menu na randkach zakochane pary. Studenci kupują je, żeby poczuć odrobinę luksusu pomiędzy jedzeniem kolejnej porcji fast foodów. Przepis na pesto pietruszkowe to tańsza i prostsza do wykonania wersja znanego włoskiego pesto z bazylii.
Natka pietruszki znajdzie się chyba w każdej kuchni, zmieloną pietruszkę warto łączyć z innymi składnikami, przyprawami aby wzbogacić i zmienić intensywność smaku. Warto na przykład dodać ząbek czosnku bądź soku z cytryny, co zdecydowanie polecam wypróbować. Nasz blog kulinarny promuje dietetyczne i zdrowe przepisy potraw, dzięki którym nasza dieta będzie bogada w odżywcze składniki tak niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Polecam zapoznać się z innymi przepisami na naszj stronie i promować zdrową żywność razem z nami.
Zapraszamy na wypróbowanie pesto z pietruszki z dodatkiem orzechów nerkowca oraz tartego sera parmezan. Zielone pesto będzie idealne do dań z makaronem wieloziarnistym, możesz w ten sposób dotarczymy organizmowi wartości odżywcze.
Składniki:
Przygotowanie:
Do pesto pietruszkowgo doskonale nadaje się makaron typu penne lub spaghetti, całość możemy polać oliwą z oliwek i dodać pokrojone czerwone pomidorki. Do tego polecam sok ze świeżo wyciskanej pomarańczy i cytryny. Już czujesz się jak na wakacjach? Taki przepis powinniśmy dodać do naszej diety, pesto powinno być przechowywane w lodówce.
Jeżeli nie przepadasz za orzechami, a stanowczo wolisz migdały i czosnek to wypróbuj naszą drugą propozycję na pyszne pesto pietruszkowe.
Składniki:
Sposób wykonania, przepis:
Pamiętajmy, że nie wolno zbyt długo miksować pesto, wtedy pietruszka straci swoje cenne właściwości odżywcze. Im krócej je miksujemy tym lepiej! Gotowe pesto najlepiej smakuje z makaronem lub świeżą bagietką, może też stanowić dressing do sałatki ze świeżych warzyw głównie pomidorów, które możemy z wierzchu posypać słonecznikiem lub pestkami dyni.
Przygotowane przez nas pesto starczy do wypełnienia około 5 małych słoiczków po 140 ml każdy. Słoiczki napełniamy przygotowanym przez nas pesto gęsto tak, aby nie powstały w nim pęcherzyki powietrza. W słoiczkach zostawiamy ok. 1,5 cm przestrzeni i następnie wlewamy resztę oliwy. Tak zakonserwowane pesto będzie dłużej świeże.
Gotowe słoiczki z pesto powinniśmy przechowywać w lodówce, możemy je w takim stanie przechowywać około dwa tygodnie. Po otwarciu należy spożyć zawartość w ciągu kilku dni. Gotowe pesto można też mrozić w zamrażarce w woreczkach lub plastikowych pojemniczkach do dań mrożonych. Pesto z natki pietruszki nie nadaje się jednak do przechowywania w spiżarni. Przygotowane przez nas zalane z góry oliwą nadaje się do spożycia przez dwa, a maksymalnie trzy tygodnie.
Miłośnicy zieleniny nie mogą obejść się bez pietruszki nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale też ze względu na bogactwo zawartych w niej witamin. Pietruszka polecana jest kobietom karmiącym, działa antyseptycznie oraz zawiera bardzo dużą ilość żelaza i witaminy C. W 50 g natki pietruszki znajduje się aż 80 mg witaminy C. Dużą zawartość chlorofilu znajdziemy w liściach pietruszki, mają one właściwości tonizujące czyli oczyszczające organizm człowieka z toksyn. Korzeń pietruszki zawiera natomiast dużą ilość witaminy A. Jak widzimy wartości odżywcze pietruszki przemawiają za jej częstym spożywaniem.
Pesto pietruszkowe zawierające posiekaną natkę pietruszki powinny pokochać osoby cierpiące na anemię, ze względu na idealne połączenie witaminy C i żelaza. Chlorofil zawarty w liściach pietruszki stymuluje wzrost czerwonych komórek krwi (erytrocytów). Poza tym natka pietruszki jest źródłem witaminy K, która bierze udział w procesie krzepnięcia krwi.
Pietruszka działa moczopędnie, wspomaga przesączanie kłębuszkowe wspomagając przy tym ilość wydalanego moczu. Jest to szczególnie przydatne dla osób cierpiących na obrzęki oraz nadciśnienie tętnicze. Natka pietruszki wykazuje też działanie antyseptyczne co wspomaga hamowanie rozwoju bakterii patogennych w pęcherzu moczowym.
Dobrze przyswajalne z pietruszki żelazo uzupełnia niedobory powstające podczas menstruacji, dodatkowo związki czynne zawarte w liściach pietruszki rozluźniają mięśnie gładkie macicy, co przynosi ulgę w bólu. Ponadto spożywanie pietruszki wspomaga redukcję obrzęków, które często towarzyszą kobietom w tej fazie cyklu miesięcznego.
W czasie ciąży i karmienia piersią wzrasta zapotrzebowanie na łatwo przyswajalne żelazo, jest ono niezbędne w diecie zarówno mamy jak i dziecka. Niezwykle ważne jest jednak przestrzeganie zasady, że wybieramy tylko ekologiczne warzywa i wysokiej jakości.
Duża ilość chlorofilu zawarta w liściach pietruszki działa tonizująco oraz oczyszcza organizm z toksyn. Koktajle i pesto z natki pietruszki znalazły też zastosowanie przy redukcji masy ciała, stąd wielu dietetyków opiera swoje przepisy właśnie o pietruszkę.
Mamy nadzieję, że nasze przepisy na pietruszkowe pesto przypadły wam do gustu i zechcecie spróbować odtworzyć je w waszej kuchni. Pesto z pietruszki na pewno jest fit daniem, które możecie spożywać dla zdrowia. Przygotowane pesto dodajcie do makaronu, posypcie je parmezanem oraz pestkami dyni lub słonecznika. Do tego polecamy też szklankę świeżo wyciskanego soku z pomarańczy lub grejpfruta trzymanego wcześniej w lodówce. Po więcej przepisów pełnych smaku, zapraszamy was na nasz blog kulinarny gdzie znajdziecie inne przepisy potraw wcześniej nie przygotowywanych przez was, które z pewnością wzbogacą wasze domowe menu.