Pesto pietruszkowe

Moda na pesto pietruszkowe dotarła do Polski aż znad morza Śródziemnego. Zastanawiacie się dlaczego akurat stamtąd? Ponieważ ludzie z tego rejonu uwielbiają smaczne, a przede wszystkim zdrowe jedzenie. Pasty z pesto zamawiają z menu na randkach zakochane pary. Studenci kupują je, żeby poczuć odrobinę luksusu pomiędzy jedzeniem kolejnej porcji fast foodów. Przepis na pesto pietruszkowe to tańsza i prostsza do wykonania wersja znanego włoskiego pesto z bazylii.

Reklama

Przepisy na domowe pyszne pesto z natki pietruszki

Natka pietruszki znajdzie się chyba w każdej kuchni, zmieloną pietruszkę warto łączyć z innymi składnikami, przyprawami aby wzbogacić i zmienić intensywność smaku. Warto na przykład dodać ząbek czosnku bądź soku z cytryny, co zdecydowanie polecam wypróbować. Nasz blog kulinarny promuje dietetyczne i zdrowe przepisy potraw, dzięki którym nasza dieta będzie bogada w odżywcze składniki tak niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Polecam zapoznać się z innymi przepisami na naszj stronie i promować zdrową żywność razem z nami.

Pesto z pietruszki przepis z orzechami nerkowca

Zapraszamy na wypróbowanie pesto z pietruszki z dodatkiem orzechów nerkowca oraz tartego sera parmezan. Zielone pesto będzie idealne do dań z makaronem wieloziarnistym, możesz w ten sposób dotarczymy organizmowi wartości odżywcze.

Składniki:

  • 2 pęczki natki pietruszki,
  • 1 szklanka oleju w tym przypadku oliwy z oliwek,
  • 150g sera parmezan,
  • 100 g orzechów nerkowca (mała paczuszka),
  • 1 płaska, mała łyżeczka soli.

Przygotowanie:

  1. Pęczek pietruszki myjemy pod zimną bieżącą wodą, nadmiar wody otrzepujemy , a następnie delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Odcinamy pietruszkę ok. 2 cm od ogonków, resztę zaś pozostawiamy.
  3. Natkę pietruszki siekamy drobno bardzo ostrym nożem i umieszczamy ją w misce.
  4. Nasz twardy kawałek sera parmezan ucieramy na tarce o drobnych oczkach do miski z pietruszką.
  5. Mieszamy starty ser razem z posiekaną natką pietruszki.
  6. Teraz zajmiemy się orzechami nerkowca. Orzechy umieszczamy w malakserze i mielimy bardzo drobno aż uzyskamy strukturę kaszy manny. Jeżeli nie lubisz orzechów nerkowca możesz użyć pistacji, orzechy włoskie lub laskowe.
  7. Do prawie gotowego pesto dodajemy łyżkę soli i wlewamy oliwę z oliwek. Niewielką ilość oliwy zostawiamy na zalanie gotowego pesto od góry w słoiczkach.
  8. Gotowe pesto bardzo dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
  9. Tak przygotowane pesto możemy już jeść.

Do pesto pietruszkowgo doskonale nadaje się makaron typu penne lub spaghetti, całość możemy polać oliwą z oliwek i dodać pokrojone czerwone pomidorki. Do tego polecam sok ze świeżo wyciskanej pomarańczy i cytryny. Już czujesz się jak na wakacjach? Taki przepis powinniśmy dodać do naszej diety, pesto powinno być przechowywane w lodówce.

Przepis na pesto pietruszkowe z migdałami i czosnkiem

Jeżeli nie przepadasz za orzechami, a stanowczo wolisz migdały i czosnek to wypróbuj naszą drugą propozycję na pyszne pesto pietruszkowe.

Składniki:

  • 3 pęczki pietruszki,
  • 1/2 szklanki migdałów,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki parmezanu,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • do smaku sól oraz pieprz.

Sposób wykonania, przepis:

  1. Pęczek pietruszki należy umyć, a następnie oberwać natki pietruszkowe z łodyżek. Delikatnie osuszamy je ręcznikiem papierowym.
  2. Pietruszkę siekamy ostrym nożem na drobne kawałeczki i dodajemy do blendera.
  3. Migdały lekko prażymy na rozgrzanej patelni aż lekko zbrązowieją i dodajemy je do blendera.
  4. Parmezan ucieram na tarce i dodaję do blendera.
  5. Do prażonych migdałów i posiekanej natki pietruszki dodajemy obrane ząbki czosnku, starty parmezan oraz skórkę z cytryny. Całość blendujemy aż powstanie grudkowata masa.
  6. Do tak powstałej masy dodajemy oliwę z oliwek oraz sól i pieprz do smaku. Całość ponownie rozdrabniamy z użyciem blendera.
  7. Jeżeli pesto wyda się mało słone dodajemy parmezanu, natomiast jeśli wyjdzie nam zbyt suche dodajemy oliwę z oliwek.

Makaron z pesto i pomidorami

Pamiętajmy, że nie wolno zbyt długo miksować pesto, wtedy pietruszka straci swoje cenne właściwości odżywcze. Im krócej je miksujemy tym lepiej! Gotowe pesto najlepiej smakuje z makaronem lub świeżą bagietką, może też stanowić dressing do sałatki ze świeżych warzyw głównie pomidorów, które możemy z wierzchu posypać słonecznikiem lub pestkami dyni.

Jak przechowujemy pesto pietruszkowe?

Przygotowane przez nas pesto starczy do wypełnienia około 5 małych słoiczków po 140 ml każdy. Słoiczki napełniamy przygotowanym przez nas pesto gęsto tak, aby nie powstały w nim pęcherzyki powietrza. W słoiczkach zostawiamy ok. 1,5 cm przestrzeni i następnie wlewamy resztę oliwy. Tak zakonserwowane pesto będzie dłużej świeże.

Reklama

Gotowe słoiczki z pesto powinniśmy przechowywać w lodówce, możemy je w takim stanie przechowywać około dwa tygodnie. Po otwarciu należy spożyć zawartość w ciągu kilku dni. Gotowe pesto można też mrozić w zamrażarce w woreczkach lub plastikowych pojemniczkach do dań mrożonych. Pesto z natki pietruszki nie nadaje się jednak do przechowywania w spiżarni. Przygotowane przez nas zalane z góry oliwą nadaje się do spożycia przez dwa, a maksymalnie trzy tygodnie.

Dlaczego warto jeść pesto pietruszkowe? Składniki odżywcze pietruszki

Miłośnicy zieleniny nie mogą obejść się bez pietruszki nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale też ze względu na bogactwo zawartych w niej witamin. Pietruszka polecana jest kobietom karmiącym, działa antyseptycznie oraz zawiera bardzo dużą ilość żelaza i witaminy C. W 50 g natki pietruszki znajduje się aż 80 mg witaminy C. Dużą zawartość chlorofilu znajdziemy w liściach pietruszki, mają one właściwości tonizujące czyli oczyszczające organizm człowieka z toksyn. Korzeń pietruszki zawiera natomiast dużą ilość witaminy A. Jak widzimy wartości odżywcze pietruszki przemawiają za jej częstym spożywaniem.

Właściwości lecznicze natki pietruszki:

Zwalczanie anemii

Pesto pietruszkowe zawierające posiekaną natkę pietruszki powinny pokochać osoby cierpiące na anemię, ze względu na idealne połączenie witaminy C i żelaza. Chlorofil zawarty w liściach pietruszki stymuluje wzrost czerwonych komórek krwi (erytrocytów). Poza tym natka pietruszki jest źródłem witaminy K, która bierze udział w procesie krzepnięcia krwi.

Pomoc przy chorobie nerek

Pietruszka działa moczopędnie, wspomaga przesączanie kłębuszkowe wspomagając przy tym ilość wydalanego moczu. Jest to szczególnie przydatne dla osób cierpiących na obrzęki oraz nadciśnienie tętnicze. Natka pietruszki wykazuje też działanie antyseptyczne co wspomaga hamowanie rozwoju bakterii patogennych w pęcherzu moczowym.

Pietruszka przy menstruacji

Dobrze przyswajalne z pietruszki żelazo uzupełnia niedobory powstające podczas menstruacji, dodatkowo związki czynne zawarte w liściach pietruszki rozluźniają mięśnie gładkie macicy, co przynosi ulgę w bólu. Ponadto spożywanie pietruszki wspomaga redukcję obrzęków, które często towarzyszą kobietom w tej fazie cyklu miesięcznego.

Pietruszka dla kobiet w ciąży i karmiących

W czasie ciąży i karmienia piersią wzrasta zapotrzebowanie na łatwo przyswajalne żelazo, jest ono niezbędne w diecie zarówno mamy jak i dziecka. Niezwykle ważne jest jednak przestrzeganie zasady, że wybieramy tylko ekologiczne warzywa i wysokiej jakości.

Reklama

Pietruszka na odchudzanie

Duża ilość chlorofilu zawarta w liściach pietruszki działa tonizująco oraz oczyszcza organizm z toksyn. Koktajle i pesto z natki pietruszki znalazły też zastosowanie przy redukcji masy ciała, stąd wielu dietetyków opiera swoje przepisy właśnie o pietruszkę.

Mamy nadzieję, że nasze przepisy na pietruszkowe pesto przypadły wam do gustu i zechcecie spróbować odtworzyć je w waszej kuchni. Pesto z pietruszki na pewno jest fit daniem, które możecie spożywać dla zdrowia. Przygotowane pesto dodajcie do makaronu, posypcie je parmezanem oraz pestkami dyni lub słonecznika. Do tego polecamy też szklankę świeżo wyciskanego soku z pomarańczy lub grejpfruta trzymanego wcześniej w lodówce. Po więcej przepisów pełnych smaku, zapraszamy was na nasz blog kulinarny gdzie znajdziecie inne przepisy potraw wcześniej nie przygotowywanych przez was, które z pewnością wzbogacą wasze domowe menu.