W jakiej temperaturze miód traci właściwości

Miód, tak jak wszystkie produkty pochodzenia pszczelego jest bardzo zdrowy i polecany przez wielu lekarzy, farmaceutów czy dietetyków. Jego wartości i działanie lecznicze w szczególności doceniane podczas leczenia przeziębień w okresie jesiennym czy zimowym. Każdy z nas pamięta, jak w dzieciństwie pił herbatę z miodem i cytryną przygotowywaną przez babcię czy mamę. Gorący napój pomagał nam dojść szybko do zdrowia. Nie każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, że miód traci swoje właściwości podczas oddziaływania na niego wysokiej temperatury. Dodatkowo, niezmiernie ważne jest, prawidłowe przechowywanie miodu. Aby się on nie zepsuł lub nie utlenił o czym napisaliśmy w innym artykule, do którego przeczytania gorąco zachęcamy.

Reklama

Jak rozpuścić skrystalizowany miód aby nie stracił właściwości

Nieskrystalizowany miód wlewany jest do słoiczka za pomocą drewnianego patyczka do miodów

Każdy miód prędzej czy później zacznie się krystalizować, a proces ten jest zależny od zawartości cukru głównie fruktozy i glukozy. Miody z malin, akacji, koniczyny czy drzew owocowych krystalizują się później niż miód rzepakowy, po czym staje się on twardy. Wiele osób przechowuje miody przez długi czas, sięgając po nie dopiero podczas przeziębienia, zdając sobie wtedy sprawę, że niegdyś ciekły miód jest teraz bardzo twardy i ciężko wykorzystać zawarte w nim składniki. W takim przypadku miód szybko wkładany jest do pojemnika z wrzącą wodą lub do mikrofalówki; co jest kategorycznym błędem.

Aby miód podczas dekrystalizowania czyli zmiany jego stanu w ciekły, nie stracił swoich właściwości należy podgrzewać go maksymalnie do temperatury 45oC. Producenci miodu, do takich celów używają specjalnych komór lub łaźni wodnych. W domu natomiast najlepiej do tego celu wykorzystać włożenie słoika z miodem do miski z ciepłą wodą. Musimy pamiętać, żeby regularnie wymieniać ją gdy ostygnie, aż do momentu rozpuszczenia się miodu. W ten sposób mamy pewność, że nie straci on swoich drogocennych właściwości.

Wpływ miodu na zdrowie

Słoiczek z miodem stoi obok ciepłej herbaty do której dodano łyżeczkę miodu, całość jest otulona szalem

Miód zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Posiada on w dużych ilościach fosfor, wapno, potas, żelazo, magnez, biotynę, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę A i C. Dzięki antyoksydantom zawartym w miodzie pozbywamy się z organizmu wolnych rodników odpowiedzialnych za uszkodzenia komórek czy starzenie się organizmu. O miodzie możesz też usłyszeć, że wzmacnia odporność organizmu, ma właściwości lecznicze, łagodzi bóle gardła i kaszel. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, a także wspomaga leczenie nadciśnienia oraz chorób żołądka.

Herbata z miodem

Wielu z Was zapewne uwielbia picie herbaty z miodem, zwłaszcza jesienną czy zimową porą. Dodając go do gorącego napoju zastanawiamy się w jakiej temperaturze miód traci swoje właściwości? Miód nie powinien osiągać wyższej temperatury niż taka, która panuje w ulu. Optymalna temperatura to 35oC. Gorąca herbata sięga około 90oC, a w temperaturze powyżej 45oC miód traci swoje cenne właściwości ze względu na proces denaturacji białek, a konkretniej utratę cennych enzymów.

Enzymy te wykazują właściwości antybiotyczne, dzięki czemu hamują rozwój grzybów, bakterii i pierwotniaków. Tym samym zapobiegają ich rozwojowi i podnoszą odporność u człowieka. W badaniu z 2008 roku, w którym przeanalizowano cenne właściwości prozdrowotne miodów. Największą skuteczność wykazują miody: nawłociowy, gryczany, nektarowo-spadziowy, wrzosowy i spadziowy ze spadzi iglastej. Toteż polecamy szczególnie spożywanie tych miodów w czasie przeziębienia i spadków odporności.

Reklama

Miód do herbaty – czy warto go dodać?

Herbatę jak najbardziej możemy posłodzić dodając do niej miodu, jednak warto zaczekać te 4 minuty od jej zalania, kiedy miód traci swoje właściwości lecznicze. Taki gorący napój z cytryną, świeżym imbirem oraz dodatkiem miodu i mleka z pewnością pomoże nam w infekcjach gardła, krtani oraz przy przeziębieniach. Warto również dodać miód do ciepłego mleka którego temperatura nie przekracza 50℃.

Czy miód powyżej temperatury 60oC nadal leczniczo działa na organizm?

miód wlewany jest do szklanki ciepłej herbaty za pomocą patyczka do miodu obok na szmatce leżą 3 plasterki cytryny

Miód podgrzewany bezpośrednio może być nawet toksyczny, naukowcy podgrzali próbkę zawierającą czysty miód oraz z dodatkiem masła ghee w temperaturze 60 i 140oC. W obu przypadkach ilość szkodliwego dla zdrowia hydroksymetylofurfuralu (HMF) wzrosła, jednak podgrzanie miodu z masłem ghee wzmocniło ten efekt. Podanie pszczołom podgrzanego miodu powoduje u nich natychmiastową śmierć.

Jak widzimy, miód wykazuje wiele właściwości leczniczych, umiejętne używanie go będzie prowadziło do wzrostu odporności i pomoże nam w walce z przeziębieniem. Pamiętajcie, że miód to najbardziej wytworny dar natury. Należy obchodzić się z nim z należytym szacunkiem, gdyż powyżej 45 stopni traci swoje właściwości i nie wykazuje on w pełni swojego leczniczego działania.