Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

previous arrow
next arrow
Slider

Miód, tak jak wszystkie produkty pochodzenia pszczelego jest bardzo zdrowy i polecany przez wielu lekarzy, farmaceutów czy dietetyków. Jego wartości i działanie lecznicze w szczególności doceniane podczas leczenia przeziębień w okresie jesiennym czy zimowym. Każdy z nas pamięta, jak w dzieciństwie pił herbatę z miodem i cytryną przygotowywaną przez babcię czy mamę. Gorący napój pomagał nam dojść szybko do zdrowia. Nie każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, że miód traci swoje właściwości podczas oddziaływania na niego wysokiej temperatury. Dodatkowo, niezmiernie ważne jest, prawidłowe przechowywanie miodu. Aby się on nie zepsuł lub nie utlenił o czym napisaliśmy w innym artykule, do którego przeczytania gorąco zachęcamy.

Jak rozpuścić skrystalizowany miód aby nie stracił właściwości

Każdy miód prędzej czy później zacznie się krystalizować, a proces ten jest zależny od zawartości cukru głównie fruktozy i glukozy. Miody z malin, akacji, koniczyny czy drzew owocowych krystalizują się później niż miód rzepakowy, po czym staje się on twardy. Wiele osób przechowuje miody przez długi czas, sięgając po nie dopiero podczas przeziębienia, zdając sobie wtedy sprawę, że niegdyś ciekły miód jest teraz bardzo twardy i ciężko wykorzystać zawarte w nim składniki. W takim przypadku miód szybko wkładany jest do pojemnika z wrzącą wodą lub do mikrofalówki; co jest kategorycznym błędem.

Aby miód podczas dekrystalizowania czyli zmiany jego stanu w ciekły, nie stracił swoich właściwości należy podgrzewać go maksymalnie do temperatury 45oC. Producenci miodu, do takich celów używają specjalnych komór lub łaźni wodnych. W domu natomiast najlepiej do tego celu wykorzystać włożenie słoika z miodem do miski z ciepłą wodą. Musimy pamiętać, żeby regularnie wymieniać ją gdy ostygnie, aż do momentu rozpuszczenia się miodu. W ten sposób mamy pewność, że nie straci on swoich drogocennych właściwości.

Nieskrystalizowany miód wlewany jest do słoiczka za pomocą drewnianego patyczka do miodów

Wpływ miodu na zdrowie

Miód zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Posiada on w dużych ilościach fosfor, wapno, potas, żelazo, magnez, biotynę, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę A i C. Dzięki antyoksydantom zawartym w miodzie pozbywamy się z organizmu wolnych rodników odpowiedzialnych za uszkodzenia komórek czy starzenie się organizmu. O miodzie możesz też usłyszeć, że wzmacnia odporność organizmu, ma właściwości lecznicze, łagodzi bóle gardła i kaszel. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, a także wspomaga leczenie nadciśnienia oraz chorób żołądka.

Słoiczek z miodem stoi obok ciepłej herbaty do której dodano łyżeczkę miodu, całość jest otulona szalem

Herbata z miodem

Wielu z Was zapewne uwielbia picie herbaty z miodem, zwłaszcza jesienną czy zimową porą. Dodając go do gorącego napoju zastanawiamy się w jakiej temperaturze miód traci swoje właściwości? Miód nie powinien osiągać wyższej temperatury niż taka, która panuje w ulu. Optymalna temperatura to 35oC. Gorąca herbata sięga około 90oC, a w temperaturze powyżej 45oC miód traci swoje cenne właściwości ze względu na proces denaturacji białek, a konkretniej utratę cennych enzymów.

Enzymy te wykazują właściwości antybiotyczne, dzięki czemu hamują rozwój grzybów, bakterii i pierwotniaków. Tym samym zapobiegają ich rozwojowi i podnoszą odporność u człowieka. W badaniu z 2008 roku, w którym przeanalizowano cenne właściwości prozdrowotne miodów. Największą skuteczność wykazują miody: nawłociowy, gryczany, nektarowo-spadziowy, wrzosowy i spadziowy ze spadzi iglastej. Toteż polecamy szczególnie spożywanie tych miodów w czasie przeziębienia i spadków odporności.

Miód do herbaty – czy warto go dodać?

Herbatę jak najbardziej możemy posłodzić dodając do niej miodu, jednak warto zaczekać te 4 minuty od jej zalania, kiedy miód traci swoje właściwości lecznicze. Taki gorący napój z cytryną, świeżym imbirem oraz dodatkiem miodu i mleka z pewnością pomoże nam w infekcjach gardła, krtani oraz przy przeziębieniach. Warto również dodać miód do ciepłego mleka którego temperatura nie przekracza 50℃.

Czy miód powyżej temperatury 60oC nadal leczniczo działa na organizm?

Miód podgrzewany bezpośrednio może być nawet toksyczny, naukowcy podgrzali próbkę zawierającą czysty miód oraz z dodatkiem masła ghee w temperaturze 60 i 140oC. W obu przypadkach ilość szkodliwego dla zdrowia hydroksymetylofurfuralu (HMF) wzrosła, jednak podgrzanie miodu z masłem ghee wzmocniło ten efekt. Podanie pszczołom podgrzanego miodu powoduje u nich natychmiastową śmierć.

miód wlewany jest do szklanki ciepłej herbaty za pomocą patyczka do miodu obok na szmatce leżą 3 plasterki cytryny

Jak widzimy miód wykazuje wiele właściwości leczniczych, umiejętne używanie go będzie prowadziło do wzrostu odporności i pomoże nam w walce z przeziębieniem. Pamiętajcie, że miód to najbardziej wytworny dar natury. Należy obchodzić się z nim z należytym szacunkiem, gdyż powyżej 45 stopni traci swoje właściwości i nie wykazuje on w pełni swojego leczniczego działania.

Podziel się z innymi

Zobacz również

Zdrowie
18 października 2020
Zioła na wzmocnienie organizmu Zaczęła się jesień, a wraz z nią notowane są pierwsze spadki temperatury. Sprzyja to ...
Dieta
1 maja 2019
Sposoby na odchudzenie "oponki"Wiele osób zadaje sobie codziennie pytanie jakie są domowe sposoby na odchudzanie ...
Zdrowy styl życia
22 kwietnia 2020
Sushi? Co to jest? Nie trzeba nikomu tłumaczyć. Intuicyjnie każdy wie z czego jest sushi i skąd pochodzi. Jednak mało ...
Przepisy
3 października 2019
Coraz chętniej wybierany shake oxy z żurawiny W ostatnim czasie bardzo popularny stał się shake oxy z żurawiny. Coraz ...
Uroda i pielęgnacja ciała
10 września 2020
Odpowiednio dobrana pielęgnacja to jeden z najważniejszych elementów dążących do uzyskania zdrowej i zadbanej skóry ...
Zdrowie
8 maja 2020
Polip szyjki macicy utworzony jest z komórek nabłonka oraz tkanek, które wyściełają jamę i kanał szyjki macicy. ...
Uroda i pielęgnacja ciała
30 sierpnia 2019
Co to jest masaż ciążowy?Masaż ciążowy to typ masażu specjalnie dostosowany do potrzeb kobiet w ciąży. Głębokie ...
Uroda i pielęgnacja ciała
28 czerwca 2020
Bambus w kulturze Dalekiego Wschodu symbolizuje długowieczność, siłę, odporność i szczęście. Staje się coraz bardziej ...
Zdrowie
18 września 2020
Miód, tak jak wszystkie produkty pochodzenia pszczelego jest bardzo zdrowy i polecany przez wielu lekarzy, ...
Zdrowy styl życia
28 kwietnia 2019
Zdrowie jest najważniejsze - zadbaj o nie! Zdrowy styl życia to nie tylko zdrowe jedzenie, dbanie o swój wygląd ...
Przepisy
28 maja 2020
Ocet ryżowy to w Polsce produkt wręcz egzotyczny i mało znany, jednak co raz częściej pojawia się w naszej kuchni i ...
Przepisy
9 kwietnia 2020
Chleb z mąki kokosowej – doskonały przepis Chleb wykonany na bazie mąki kokosowej może śmiało zastąpić ten ...