Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

Szybkie konsultacje lekarskie, E-Zwolnienie lekarskie (L4 lub e-ZLA)

Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

previous arrow
next arrow
Slider

Miód, tak jak wszystkie produkty pochodzenia pszczelego jest bardzo zdrowy i polecany przez wielu lekarzy, farmaceutów czy dietetyków. Jego wartości i działanie lecznicze w szczególności doceniane podczas leczenia przeziębień w okresie jesiennym czy zimowym. Każdy z nas pamięta, jak w dzieciństwie pił herbatę z miodem i cytryną przygotowywaną przez babcię czy mamę. Gorący napój pomagał nam dojść szybko do zdrowia. Nie każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, że miód traci swoje właściwości podczas oddziaływania na niego wysokiej temperatury. Dodatkowo, niezmiernie ważne jest, prawidłowe przechowywanie miodu. Aby się on nie zepsuł lub nie utlenił o czym napisaliśmy w innym artykule, do którego przeczytania gorąco zachęcamy.

Jak rozpuścić skrystalizowany miód aby nie stracił właściwości

Każdy miód prędzej czy później zacznie się krystalizować, a proces ten jest zależny od zawartości cukru głównie fruktozy i glukozy. Miody z malin, akacji, koniczyny czy drzew owocowych krystalizują się później niż miód rzepakowy, po czym staje się on twardy. Wiele osób przechowuje miody przez długi czas, sięgając po nie dopiero podczas przeziębienia, zdając sobie wtedy sprawę, że niegdyś ciekły miód jest teraz bardzo twardy i ciężko wykorzystać zawarte w nim składniki. W takim przypadku miód szybko wkładany jest do pojemnika z wrzącą wodą lub do mikrofalówki; co jest kategorycznym błędem.

Aby miód podczas dekrystalizowania czyli zmiany jego stanu w ciekły, nie stracił swoich właściwości należy podgrzewać go maksymalnie do temperatury 45oC. Producenci miodu, do takich celów używają specjalnych komór lub łaźni wodnych. W domu natomiast najlepiej do tego celu wykorzystać włożenie słoika z miodem do miski z ciepłą wodą. Musimy pamiętać, żeby regularnie wymieniać ją gdy ostygnie, aż do momentu rozpuszczenia się miodu. W ten sposób mamy pewność, że nie straci on swoich drogocennych właściwości.

Nieskrystalizowany miód wlewany jest do słoiczka za pomocą drewnianego patyczka do miodów

Wpływ miodu na zdrowie

Miód zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Posiada on w dużych ilościach fosfor, wapno, potas, żelazo, magnez, biotynę, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę A i C. Dzięki antyoksydantom zawartym w miodzie pozbywamy się z organizmu wolnych rodników odpowiedzialnych za uszkodzenia komórek czy starzenie się organizmu. O miodzie możesz też usłyszeć, że wzmacnia odporność organizmu, ma właściwości lecznicze, łagodzi bóle gardła i kaszel. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, a także wspomaga leczenie nadciśnienia oraz chorób żołądka.

Słoiczek z miodem stoi obok ciepłej herbaty do której dodano łyżeczkę miodu, całość jest otulona szalem

Herbata z miodem

Wielu z Was zapewne uwielbia picie herbaty z miodem, zwłaszcza jesienną czy zimową porą. Dodając go do gorącego napoju zastanawiamy się w jakiej temperaturze miód traci swoje właściwości? Miód nie powinien osiągać wyższej temperatury niż taka, która panuje w ulu. Optymalna temperatura to 35oC. Gorąca herbata sięga około 90oC, a w temperaturze powyżej 45oC miód traci swoje cenne właściwości ze względu na proces denaturacji białek, a konkretniej utratę cennych enzymów.

Enzymy te wykazują właściwości antybiotyczne, dzięki czemu hamują rozwój grzybów, bakterii i pierwotniaków. Tym samym zapobiegają ich rozwojowi i podnoszą odporność u człowieka. W badaniu z 2008 roku, w którym przeanalizowano cenne właściwości prozdrowotne miodów. Największą skuteczność wykazują miody: nawłociowy, gryczany, nektarowo-spadziowy, wrzosowy i spadziowy ze spadzi iglastej. Toteż polecamy szczególnie spożywanie tych miodów w czasie przeziębienia i spadków odporności.

Miód do herbaty – czy warto go dodać?

Herbatę jak najbardziej możemy posłodzić dodając do niej miodu, jednak warto zaczekać te 4 minuty od jej zalania, kiedy miód traci swoje właściwości lecznicze. Taki gorący napój z cytryną, świeżym imbirem oraz dodatkiem miodu i mleka z pewnością pomoże nam w infekcjach gardła, krtani oraz przy przeziębieniach. Warto również dodać miód do ciepłego mleka którego temperatura nie przekracza 50℃.

Czy miód powyżej temperatury 60oC nadal leczniczo działa na organizm?

Miód podgrzewany bezpośrednio może być nawet toksyczny, naukowcy podgrzali próbkę zawierającą czysty miód oraz z dodatkiem masła ghee w temperaturze 60 i 140oC. W obu przypadkach ilość szkodliwego dla zdrowia hydroksymetylofurfuralu (HMF) wzrosła, jednak podgrzanie miodu z masłem ghee wzmocniło ten efekt. Podanie pszczołom podgrzanego miodu powoduje u nich natychmiastową śmierć.

miód wlewany jest do szklanki ciepłej herbaty za pomocą patyczka do miodu obok na szmatce leżą 3 plasterki cytryny

Jak widzimy miód wykazuje wiele właściwości leczniczych, umiejętne używanie go będzie prowadziło do wzrostu odporności i pomoże nam w walce z przeziębieniem. Pamiętajcie, że miód to najbardziej wytworny dar natury. Należy obchodzić się z nim z należytym szacunkiem, gdyż powyżej 45 stopni traci swoje właściwości i nie wykazuje on w pełni swojego leczniczego działania.

Podziel się z innymi

Zobacz również

Przepisy
04/06/2020
Naleśniki - są bardzo popularne, uwielbiane przez niemal wszystkich, dorosłych jak i dzieci. Zrobić naleśniki z mąki ...
Zdrowy styl życia
03/06/2019
Mówi się, że grillowanie to narodowy sport Polaków. Nikogo więc nie zdziwi, że aż 81% ankietowanych przyznało, że w ...
Akcesoria
01/11/2020
Wszywka alkoholowa Kraków – to coraz częściej wyszukiwanie w sieci hasło. Głównym powodem tego stanu rzeczy jest chęć ...
Dieta
23/04/2019
Zielona herbata znana też jako zielona herbata na odchudzanie jest uprawiana i pozyskiwana od tysięcy lat ze względu ...
Zdrowie
08/05/2020
Polip szyjki macicy utworzony jest z komórek nabłonka oraz tkanek, które wyściełają jamę i kanał szyjki macicy. ...
Uroda i pielęgnacja ciała
14/11/2020
Na rynku możemy znaleźć wiele produktów, które polecane są osobom zmagającym się z trądzikiem. Różnego rodzaju kremy, ...
Przepisy
02/05/2019
Chcesz zadbać o swoje zdrowie oraz zdrowo się odżywiać? Chcesz dostarczyć swojemu organizmowi istną bombę witaminową? ...
Akcesoria
19/01/2021
Nici chirurgiczne - ich rodzaje i zastosowanie Nici chirurgiczne to materiały, które są niezbędne w medycynie. Mimo ...
Dieta
29/10/2019
Masło klarowane a cholesterol to temat, nad którym niewątpliwie warto się pochylić. Gro osób już przekonało się do ...
Zdrowie
02/11/2020
Padaczka alkoholowa to jedno z powikłań zespołu abstynencyjnego. Jest to choroba, która objawia się drgawkami. ...
Akcesoria
15/01/2021
Jaką maseczkę stosować na COVID-19 W Polsce i praktycznie na całym świecie obowiązuje nakaz używania maseczek ...
Akcesoria
01/09/2019
Świeczki zapachowe od zawsze cieszyły się niezwykłą popularnością. Zachwycają estetyką i różnorodnością aromatów, ...