Kwercetyny

Kwercetyna to substancja, która znajduje się w każdym domu, o czym mało kto wie. Warto jest ją jednak poznać, gdyż ma wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Zawartość kwercetyny w codziennej diecie jest naturalnym przeciwutleniaczem, chroni serce, wspomaga mechanizmy odpornościowe oraz jest skuteczna w leczeniu alergii. Czym właściwie jest kwercetyna? Jaka jest jej struktura, funkcje, zastosowanie kliniczne? Jakie ma właściwości i jak ją stosować?

Reklama

Co to jest kwercetyna?

Kwercetyna to związek organiczny należący do grupy flawonoidów roślinnych, czyli roślinnych związków aktywnych. W przyrodzie pełni wiele znaczących funkcji. W tkankach roślinnych pełni rolę ich naturalnego pigmentu. Są to także ich naturalne hormony, regulatory wzrostu oraz inhibitory reakcji enzymatycznych.

Kwercetyna występować może w postaci glikozydów oraz w postaci wolnej. Uzyskiwana jest poprzez krystalizację ekstraktów roślinnych. Kwercetyna w postaci glikozydów jest rozpuszczalna w tłuszczach i w przeciwieństwie do postaci wolnej także w wodzie.

Kwercetyna ma szerokie właściwości prozdrowotne. Właściwa jej ilość w diecie człowieka ma bardzo duże znaczenie, gdyż skutecznie wspiera organizm, a także dzięki hamowaniu produkcji komórek tłuszczowych, skutecznie wspiera odchudzanie.

Naturalna kwercetyna występuje m.in. w zielonej herbacie, cebuli, pomidorach, czerwonej kapuście, winogronach i owocach jagodowych, a nawet w czerwonym winie.

Kwercetyna właściwości

Fakt, że kwercetyna posiada szereg pozytywnych dla organizmu właściwości, udowodniono już w latach siedemdziesiątych. Flawonoid ma nie tylko właściwości prozdrowotne, ale także ma duże znaczenie dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia na długie lata, co potwierdzają eksperci. Kwercetyna to silny przeciwutleniacz chroniący komórki oraz wspierający serce, układ krwionośny, mechanizmy odpornościowe, a także skutecznie wspiera dietę odchudzającą. Nie jest to więc dziwnego, że kwercetyna wchodzi w skład wielu leków. Wszystkie te elementy powodują, że kwercetyna wspiera wiele narządów. Jak działa kwercetyna?

Właściwości antyoksydacyjne kwercetyny

Właściwości antyoksydacyjne kwercetyny przyczyniają się do neutralizacji wolnych rodników, czyli cząsteczek odpowiedzialnych za uszkodzenia tkanek i narządów. Kwercetyna skutecznie wychwytuje wolne rodniki, tym samym chroniąc narządy. Za sprawą swoich antyoksydacyjnych właściwości kwercetyna odpowiada także za wzmocnienie naczyń krwionośnych, zmniejszając ryzyko powstawania chorób układu krążenia. Właściwości te mogą także wpływać na ochronę komórek zdrowych, tym samym ochraniając organizm przed tworzeniem się komórek nowotworowych.

Kwercetyna odpowiada także za rozszerzanie naczyń krwionośnych. Dzieje się to za sprawą zdolności do hamowania aktywności hialuronidazy, czyli enzymu odpowiedzialnego za kruchość naczyń krwionośnych. Zapewnia to ochronę przed czynnikami zewnętrznymi, poprzez zwiększenie stabilności struktur komórkowych.

Właściwości przeciwzapalne kwercetyny

Kwercetyna wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Dzięki temu jest w stanie hamować powstawanie cytokin prozapalnych oraz stanowić czynnik ochronny dla komórek nerwowych.

Właściwości przeciwzapalne kwercetyny wpływają także na pracę enzymów cyklooksygenaza co przekłada się na hamowanie przepływu leukocytów odpowiedzialnych za stany zapalne w naszym organizmie. Praca tych enzymów powoduje także utrzymanie stanu napięcia naczyń włosowatych na odpowiednim poziomie.

Kwercetyna działanie przeciwalergiczne

Reakcjom alergicznym towarzyszy duża ilość histaminy. Kwercetyna hamuje wydzielanie histaminy poprzez obniżenie aktywności komórek tucznych. Dzięki temu na skutek kontaktu z alergenem redukuje ryzyko powstawania reakcji alergicznej.

Kwercetyna za sprawą swojego działania przeciwalergicznego ma również zastosowanie w leczeniu astmy.

Przeciwbakteryjne właściwości kwercetyn

Mówi się, że przeciwbakteryjne właściwości kwercetyny działają na prawie wszystkie szczepy bakterii, powodujące zaburzenia układu moczowego, układu oddechowego, układu żołądkowo-jelitowego oraz skóry.

Kwercetyna pomaga także w zwalczaniu innych drobnoustrojów tj. wirusy i grzyby, wobec czego hamuje aktywność wirusów np. grypy lub HIV. Flawonoid wiąże się z białkami płaszcza wirusa, zmniejszając ryzyko powstawania infekcji. Kwercetyna skutecznie wspiera układ odpornościowy, zwiększając odporność organizmu.

Reklama

Zastosowanie kliniczne kwercetyny

Na temat kwercetyny wykonano wiele badań klinicznych. Na ich podstawie sugeruje się, iż może ona wpływać pozytywnie na osoby zmagające się m.in. z cukrzycą, nowotworem i chorobą Alzheimera. Kwercetyna stanowi inhibitor enzymu reduktazy aldozowej. Jest on odpowiedzialny za przemianę glukozy w alkohol cukrowy. To właśnie za jego sprawą u osób chorych na cukrzycę dochodzi do powikłań. Uznano, że wykorzystanie kwercetyny w posiłkach chorych może mieć korzystny wpływ na ich stan zdrowia, a także hamować powstawanie powikłań.

W jednym większych badań medycyny doświadczalnej zaobserwowano fakt, iż kwercetyna wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. Flawonoid hamuje wzrost komórek nowotworowych. Badania pokazały, jak kwercetyna opóźniła zachorowanie na raka płuc, piersi, okrężnicy oraz prostaty, a także wpłynęła na wzrost czerniaka i potencjał przerzutowy.

Flawonoidy są w stanie chronić także komórki mózgowe przed stresem oksydacyjnym odpowiedzialnym za uszkodzenia tkanek i chorobę Alzheimera, a także innymi zaburzeniami neurodegeneracyjnymi. Wobec tego mówi się o ochronie mózgu przez kwercetynę.

Źródła kwercetyny

Występowanie kwercetyna znajduje się w dużej ilości w produktach spożywczych. Kwercetynę znajdziemy w:

  • Warzywach tj. cebula, brokuły, kapusta, czosnek, burak, ogórek, pomidor,
  • owocach tj. aronia, brzoskwinia, winogrono, czarna porzeczka, żurawina,
  • sokach owocowych,
  • herbatach, w szczególności w zielonej herbacie,
  • zbożach,
  • przyprawach tj. kurkuma, oregano, imbir, pietruszka,

Zawartość kwercetyny w produktach zależne jest od wielu czynników. Wzrost stężenia kwercetyny następuje wraz z procesem dojrzewania owoców i warzyw. Istotnym elementem, od którego zależny jest poziom kwercetyny to także sposób przechowywania, metody uprawne, nasłonecznienie oraz opady.

Najlepsza kwercetyna

Najlepszą formą dostarczania kwercetyny do organizmu jest dostarczanie jej wraz z pożywieniem, jednak na rynku dostępne są także suplementy diety zawierające ten flawonoid.

Do wyboru mamy monopreparaty składające się wyłącznie z kwercetyny oraz preparaty złożone. Najczęściej sprzedawane są one z dodatkiem wapnia. Czym więc kierować się przy wyborze suplementu?

Naszym pierwszym wyborem powinna być kwercetyna o pochodzeniu naturalnym, czyli pozyskiwana z naturalnego źródła, jakim są rośliny. Najczęściej spotykaną kwercetyną w postaci suplementu jest ta pozyskiwana z perłowca japońskiego, który jest bogaty w ten cenny związek.

Najlepszy suplement to taki, który nie zawiera zbędnych dodatków w postaci konserwantów, sztucznych wypełniaczy, barwników, czy też alergenów.

Przeciwwskazania kwercetyna

Osoby zmagające się na co dzień z różnymi dolegliwościami wiedzą jak ważne jest, aby unikać niektórych produktów. Tak jest także w tym przypadku. Przeciwskazaniami do stosowania kwercetyny są:

Badania wykazały także, że interakcje kwercetyny z lekami i ziołami może powodować nasilenie lub zmniejszenie działania leków.

Suplementacja kwercetyny w prawidłowy i zalecany sposób nie powoduje skutków ubocznych czy działań niepożądanych. Nie wolno jednak zapomnieć, że nie powinno się przekraczać zalecanej dawki producenta i obserwować swój organizm. Nikt nie zna nas lepiej niż my sami i to właśnie my zauważymy, gdy dzieje się coś niepokojącego w naszym organizmie.

Kwercetyna cena

Kwercetynę znaleźć możemy także w aptekach jako suplement diety. Dostępne są jej różne warianty, od których zależna jest cena, która wacha się od 29 złotych do ponad 100 złotych. Koszt w przeliczeniu na jedną tabletkę nie jest duży, gdyż jedno opakowanie wystarcza zazwyczaj na kilka miesięcy.

Reklama