ulica
Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

pszczoła

Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

previous arrow
next arrow

Ogórki z pieprzem ziołowym

Każdy z nas z pewnością słyszał niejednokrotnie o fantastycznych zdrowotnych właściwościach ogórków. Jak potwierdzają z resztą naukowcy prowadzone przez nich badania w tym zakresie jasno udowodniły, że spożywanie ogórków zarówno świeżych jak i tych w wersji kiszonej ma bardzo korzystny wpływ na naszą sylwetkę. Ale warzywa te przygotowywać możemy na o wiele więcej sposobów a jednym z nich są ogórki z pieprzem ziołowym.

Ogórki z pieprzem ziołowym pomysłem na smukłą sylwetkę!

Sposób przygotowania:

Opisując sposób przygotowania ogórków z pieprzem ziołowym zacznijmy najpierw od tego czego będziemy potrzebować. Co prawda ogórki będą pewną podstawą naszego dania, lecz to nie jedyny składnik jaki należy uwzględnić. Konieczne będzie więc zaopatrzenie się także w cebulę, sól, cukier, ocet, olej oraz rzecz jasna pieprz ziołowy.

Przed rozpoczęciem przygotowywania całej potrawy należy oczywiście dokładnie wypłukać i umyć wszystkie nasze warzywa. Ze względów higienicznych taka czynność jest wręcz konieczna zatem absolutnie nie wolno pomijać i lekceważyć tego kroku. Następnie umyte wcześniej warzywa kroimy w odpowiedni sposób. Ogórki powinny być pokrojone w tak zwane słupki natomiast cebula w talarki. Następnie całość należy zasolić jedną garścią soli na godzinę. Później dokładamy dwie szklanki cukru, dwie szklanki octu i pół szklanki oleju i wsypujemy dwie torebki pieprzu ziołowego. Tak przygotowane składniki pozostawiamy na noc od czasu do czasu jedynie mieszając. Na drugi dzień wystarczy już tylko takie ogórki z zalewą powkładać do słoików. Proces pasteryzacji ma natomiast tu trwać od dziesięciu do dwunastu minut. Z podanego przez nas przepisu można uzyskać około dziesięciu słoików.

Dobroczynna skórka ogórka

Wspominaliśmy na samym początku o niezwykłych właściwościach ogórków. Otóż mało osób wie, że te niepozorne warzywa składają się w ponad 96% z wody. Zawierają w sobie jednak między innymi witaminy A, C, K oraz te z grupy B. Warto wiedzieć, że najwięcej dobrego znajdziemy w skórce. To w niej bowiem znajdują się tak zwane sterole, które powodują, że w naszej krwi obniża się poziom złego cholesterolu. Jak więc widać na prawdę warto je spożywać czy to jako ogórki z pieprzem ziołowym, na który przepis podawaliśmy powyżej, czy też w formie surowej.