Przepis na bulion warzywny

Bulion warzywny to esencja zdrowia zamknięta w jednym garnku. Bulion warzywny to podstawa wielu potraw i stanowi świetną alternatywę dla tłustszych bulionów mięsnych. Bogaty w witaminy i minerały, niskokaloryczny, ale pełen smaku. Stworzenie własnego domowego bulionu to doskonały sposób na wykorzystanie pełni wartości odżywczych zawartych w warzywach. Idealny zarówno jako baza do innych potraw, jak i rozgrzewający napój w chłodniejsze dni. Poznajmy bliżej składniki tego zdrowego eliksiru.

Reklama

Właściwości odżywcze składników buliony warzywnego

  • Marchewka jest bogata w witaminę A (beta-karoten), witaminy z grupy B (B6), witaminę K i witaminę C. Posiada też błonnik, potas, biotyna oraz antyoksydanty, a jej kaloryczność to około 41 kcal na 100g.
  • Seler naciowy zawiera witaminy A, K, C oraz witaminy z grupy B. Składniki odżywcze to błonnik, potas, kwas foliowy i mangan. Ma około 16 kcal na 100g.
  • Cebula dostarcza witaminę C, witaminy z grupy B, w tym foliany. Zawiera błonnik, siarkę, flawonoidy oraz antyoksydant kwercetynę. Jej kaloryczność to około 40 kcal na 100g.
  • Czosnek ma w składzie witaminy z grupy B oraz witaminę C. Jest źródłem alicyny, siarki, manganu i błonnika. Ma około 149 kcal na 100g, ale używamy go w małych ilościach.
  • Pietruszka (korzeń) jest bogata w witaminę C, witaminę K oraz witaminy z grupy B. Zawiera żelazo, kwas foliowy, błonnik i antyoksydanty. Kaloryczność to około 36 kcal na 100g.
  • Liść laurowy zawiera nieco witaminy A, C oraz witaminy z grupy B. Zawiera olejki eteryczne i związki fenolowe. Jego kaloryczność jest minimalna, ponieważ jest używany głównie jako przyprawa.
  • Pieprz czarny posiada niewielkie ilości witaminy K oraz witaminy C. Składniki odżywcze to piperyna, żelazo i mangan. Kaloryczność wynosi około 255 kcal na 100g, ale używamy go w bardzo małych ilościach.
  • Szczypior zawiera witaminy A, C oraz witaminy z grupy B. Jest źródłem błonnika, potasu i kwasu foliowego. Jego kaloryczność to około 30 kcal na 100g.

Składniki buliony warzywnego:

  • 2 marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 pietruszka (korzeń),
  • 1 liść laurowy,
  • Kilka ziaren pieprzu czarnego,
  • 2 litry wody,
  • Szczypior, kilka łodyg,
  • Sól morska do smaku.
Reklama

Bulion warzywny — przygotowanie

  1. W dużym garnku umieść wszystkie warzywa: marchewkę, seler, cebulę, czosnek, pietruszkę, oraz dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu i zalej 2 litrami wody.
  2. Doprowadź wodę do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień, aby bulion delikatnie się gotował. Gotuj na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny. Czasami można zdjąć pianę, która pojawia się na powierzchni.
  3. Po upływie czasu gotowania wyłącz ogień i odcedź bulion przez sitko, odrzucając ugotowane warzywa.
  4. Jeśli chcesz, możesz dodać sól morską do smaku oraz drobno pokrojony szczypior dla dodatkowego smaku i aromatu.

Bulion warzywny jest gotowy! Możesz go użyć jako bazę do różnych zup, sosów lub po prostu pić go jako rozgrzewający napój. Dzięki braku dodatku tłuszczów i mięs jest to bulion o niskiej zawartości kalorii, ale bogaty w składniki mineralne i witaminy z warzyw. Jeśli przechowujesz go w lodówce, najlepiej spożyć w ciągu 3-4 dni. Możesz też zamrozić bulion w porcjach i korzystać z niego w miarę potrzeb.