Jak zrobić grilla, który będzie ekologiczny, przyjazny środowisku i w duchu less waste?

Mówi się, że grillowanie to narodowy sport Polaków. Nikogo więc nie zdziwi, że aż 81% ankietowanych przyznało, że w ciągu ostatniego roku grillowało przynajmniej raz. To idealna letnia rozrywka pozwalająca na spędzenie wolnego czasu na świeżym powietrzu w gronie znajomych, przyjaciół i rodziny. Grillowanie to jednak także odpady. Jak sprawić, aby grill był możliwie ekologiczny i przyjazny środowisku?

O ile samo grillowanie to świetna zabawa, może generować wiele odpadów. Nie oznacza to, że masz zrezygnować z organizacji imprezy czy z zapraszania przyjaciół na posiłek na swoim podwórku. Wystarczy, że zmienisz produkty, których normalnie używasz na podobne, ale bardziej przyjazne środowisku. Postępując zgodnie z poniższymi wskazówkami sprawisz, że Twój letni grill będzie bardziej ekologiczny.

Sztućce z drewna brzozy

Jednorazowe sztućce ekologiczne w pełni przyjazne dla środowiska. Wyprodukowane są z drewna brzozowego będącego w pełni odnawialnym surowcem. Sztućce są w 100% biodegradowalne i można je spalić w ognisku bez szkody dla środowiska naturalnego. W kwestii użytkowania oraz stabilności są równie dobre co sztućce plastikowe. Komplet widelec+nóż+łyżka można kupić już od 1,20 PLN za komplet.

Talerze z otrąb pszennych

Polski wynalazek! Jednorazowe naczynia z otrąb są doskonałą alternatywą dla naczyń jednorazowych z papieru lub tworzyw sztucznych, których produkcja jest uciążliwa dla środowiska. Naczynia ulegają pełnej biodegradacji w zaledwie 30 dni. Nadają się do serwowania dań zimnych i gorących. Naczynia charakteryzują się apetycznym zapachem skórki od chleba, nie wyginają się, a podane na nich gorące dania nie parzą rąk. Ponieważ do ich produkcji wykorzystywane są spożywcze otręby pszenne, można je nawet zjeść! Koszt jednego talerza to ok 0,80 – 1,20 PLN.

Kubeczki z papieru

Chociaż istnieją już nawet ekologiczne kubki stworzone z fusów kawowych – nie są dostępne w Polsce. Najlepszym wyborem w duchu ekologii będą tutaj kubeczki papierowe. Cena za sztukę już od 0,11 PLN.

Słomki papierowe

Słomki z papieru ulegają biodegradacji i są w pełni przyjazne dla środowiska. Papierowe słomki są świetnym zamiennikiem swoich plastikowych odpowiedników. W szerokiej gamie wzorów i kolorów dostępne są w cenie 0,10 – 0,15 PLN za sztukę.

Słów kilka o sztućcach, talerzach, kubkach i słomkach z tzw biodegradowalnego plastiku PLA.

Biodegradowalny plastik nie istnieje! Większość tworzyw sztucznych oznaczonych jako biodegradowalne rozkłada się tylko w warunkach występujących w kompostownikach przemysłowych (tj. w temperaturach powyżej 50°C) i nie ulega degradacji szybciej niż konwencjonalne tworzywa sztuczne w kompostownikach domowych czy wysypiskach śmieci. Niewiele (o ile jakiekolwiek) tworzyw sztucznych oznaczonych jako biodegradowalne rozpadnie się szybciej niż konwencjonalne tworzywa sztuczne! Unikaj więc teoretycznie biodegradowalnych produktów ze skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej czy trzciny cukrowej.

Papierowe serwetki, obrusy i pudełka na wynos

Warto poszukać takich, które zostały wyprodukowane z papieru pochodzącego z recyklingu.

Brykiet z kokosa

Trzy razy bardziej wydajny niż zwykły węgiel drzewny, pali się dwa razy dłużej osiągając o ok 1/3 wyższą temperaturę. Jest zrobiony w 100% z łupin kokosa, a przy jego produkcji nie ucierpiała żadna palma. Ponieważ brykiet z kokosa nie zawiera żywic, substancji chemicznych i syntetycznych zapewnia zdrowe grillowanie. W tradycyjnych węglach i brykietach drzewnych występują sztuczne dodatki oraz żywice używane jako środki wiążące, które są odpowiedzialne za dym, mogący przenosić szkodliwe substancje do grillowanych potraw. Za 3 kg opakowanie będące odpowiednikiem 9 kg zwykłego węgla drzewnego zapłacisz już od ok. 15 PLN.

Rozpałka do grilla – zrób to sam!

Do stworzenia rozpałki do grilla DIY będą potrzebne Ci kartonowa wytłoczka na jajka, trociny oraz wosk ze starych świec. Wypełnij wytłoczkę suchymi trocinami i zalej roztopionym woskiem ze starych świec. Następnie potnij karton uzyskując tyle rozpałek ile jajek mieściła wytłoczka. Przy każdej rozpałce podczas wycinania zostaw tak dużo kartonu z pudełka jak to możliwe – chcąc rozpalić grilla będziesz podpalał właśnie krawędzie kartonu.

Ekologia i chęć zminimalizowania ilości odpadów to jedno, ale najważniejsze jest Twoje zdrowie. Koniecznie użyj aluminiowej tacki na grilla. Najbardziej bowiem niebezpieczny w procesie grillowania jest tłuszcz kapiący na węgiel powodujący powstawanie dioksyn, które mogą być rakotwórcze.

Po zakończeniu nie zapomnij po sobie posprzątać i zabierz ze sobą worki na śmieci. Ponieważ pole do manewru w tym przypadku jest bardzo niewielkie jeżeli to możliwe wybierz mniejsze zło w postaci worków ze wspomnianego już PLA zamiast plastikowych – istnieje przynajmniej jakaś szansa, że trafią do kompostownika przemysłowego i będą mogły się rozłożyć.

Podziel się z innymi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *