Piołun w potocznym języku zwany panieńskie ziele, psia ruta, wermut albo absynt rośnie niemal w każdych warunkach i często możemy go zobaczyć na łąkach i polach. Bylica piołun kwitnie na początku lub w połowie kwietnia i wówczas nadaje się do zbiorów. Zebrane rośliny suszymy i zwykle przygotowujemy z nich napar lub nalewkę o szerokich właściwościach leczniczych. Piołun ze względu na swój leczniczy charakter od wieków stosowany był w medycynie ludowej na kobiece dolegliwości oraz problemy z przewodem pokarmowym. Trzeba jednak pamiętać, że ziele piołunu nie można stosować zbyt długo, ponieważ w nadmiernych ilościach bywa trujące.
ReklamaJak wygląda piołun?
Bylica piołun to niewielka roślina należąca do rodziny Asteraceae (Astrowate). Na silnie rozkrzewionej łodydze znajdują się szarawe lub zielonkawe liście gęsto owłosione. Kwiaty tworzą żółte koszyczki o kształcie kulistym lub półkulistym, są one zebrane w grona tworzące wiechę złożoną. Piołun należy do roślin ruderalnych, porasta przydroża, rumowiska, dobrze rośnie w miejscach suchych i nasłonecznionych. Surowiec leczniczy stanowi ziele bylicy.
Piołun – na co warto go stosować
Warto wiedzieć, że piołun jednoroczny posiada masę właściwości leczniczych, jego działanie prozdrowotne jest udokumentowane w licznych badaniach. Swoje działanie zawdzięcza wyłącznie bogactwu składników w nim zawartych. W zielu piołunu możemy znaleźć olejki eteryczne, garbniki, sole mineralne, kwasy organiczne i flawonoidy. Wykazują one działanie przeciwzapalne i żółciopędne, bakteriobójcze oraz przeciwskurczowe. Znane jest też powiedzenie, że piołun na robaki wykazuje niszczące działanie. Stąd często poleca się go na odtrucie organizmu i wszelakie choroby o podłożu pasożytniczym.
Piołun właściwości lecznicze
Najbardziej znane są właściwości lecznicze piołunu przy działaniu na schorzenia układu pokarmowego. Napar z piołunu zalecany jest do picia przy problemach ze zgagą i wzdęciami oraz uczuciem ciężkości na żołądku. Bylica piołun pomaga przy nieżycie żołądka oraz niemal na każdy rodzaj niestrawności. Składniki zawarte w zielu piołunu wspomagają oczyszczanie wątroby i wspomagają transport żółci z pęcherzyka żółciowego do wątroby. Napar z piołunu podaje się też niejadkom na pobudzenie apetytu oraz wspomaga przemianę materii.
Ziele piołunu (Absinthii herba) nazwano również mianem panieńskiego ziela, ponieważ od lat jest środkiem zaradczym na kobiece dolegliwości. Stosuje się go do uregulowania kobiecych cykli menstruacyjnych. Stąd napary z tego ziela były wykorzystywane przez kobiety w całej Europie.
Ze względu na znane oczyszczające właściwości piołunu, polecany jest on też przy dolegliwościach związanych z układem moczowym. Olejkiem z piołunu możemy posmarować klatkę piersiową, żeby ułatwić oddychanie i wspomóc leczenie kaszlu. Olejek piołunowy leczy również opryszczkę wargową.
ReklamaPiołun na pasożyty
Nalewka oraz napar z ziela piołunu mają właściwości oczyszczające organizm z pasożytów układu pokarmowego. Systematycznie pity napar z ziela piołunu pomaga zwalczać owsiki, glisty ludzkie czy nicienie. Płyn z ziela piołunu możemy stosować też zewnętrznie do walki ze świerzbem czy wszawicą.
Piołun zastosowanie
Piołun wykazuje wiele dobroczynnych właściwości zwłaszcza jako absynt czyli forma wysokoprocentowego alkoholu produkowanego na bazie wyciągu z piołunu. Ernest Hemingway czy też Vincent van Gogh lubili raczyć się tym wyjątkowym trunkiem i nawet nazywali go swoim ulubionym. Nalewka piołunowa cieszy się powodzeniem wśród smakoszy trunków. Absyntu nie możemy jednak podawać dzieciom i nie mogą go spożywać osoby psychicznie chore.
Należy jednak pamiętać, że piołun ma też opinię trującego i niebezpiecznego zioła. Przedawkowanie różnych form piołunu prowadzi do halucynacji, wymiotów czy też biegunki. Dlatego ważne jest, żeby piołun stosować z umiarem i przez krótki czas.
Piołun dawkowanie
W celach zdrowotnych powinniśmy wykonać napar z ziela bylicy w formie herbaty. W tym celu jedną łyżeczkę suszonego ziela zalewamy szklanką wrzątku. Czas parzenia wynosi 20 minut, później należy przecedzić napar. Należy pić go w dawce pół łyżeczki do trzech razy dziennie. Sklepy zielarskie oraz apteki oferują gotowe herbaty z piołunu w saszetkach typu fix. Aby przygotować je w sposób prawidłowy musimy zapoznać się z ulotką i zastosować do zaleceń producenta co do maksymalnych dawek herbaty na dzień.
Piołun przeciwwskazania
Wszystko co dobre i zdrowe ma również sporo przeciwwskazań do stosowania i nie może być używane przez wszystkich. Naparu z ziela bylicy nie możemy podawać kobietom ciężarnym oraz matkom karmiącym piersią swoje potomstwo. Nie możemy również podawać go małym dzieciom oraz osobom uczulonym na składniki tego zioła. Bezwzględnym przeciwwskazaniem do stosowania są skłonności do krwawień, wrzody żołądka lub dwunastnicy oraz czynne hemoroidy. Osobom chorym na serce również nie możemy proponować herbaty piołunowej.
Ważne jest, żeby nie stosować naparu z panieńskiego ziela dłużej niż 10 dni, ponieważ przy dłuższym stosowaniu mogą wystąpić niepożądane działania uboczne. Przy stosowaniu herbaty i nalewki piołunowej najczęściej należy zachować umiar i zdrowy rozsądek oraz nie stosować go w dawkach wyższych od zalecanych.
Piołun działanie uboczne
Działania uboczne zioła piołun są szeroko znane i niebezpieczne, dlatego nie należy dopuścić do ich powstania. Najbardziej znanymi skutkami ubocznymi są:
- biegunka,
- nudności,
- wymioty,
- bezsenność,
- napady niepokoju,
- koszmary senne,
- zawroty głowy,
- wystąpienie drgawek,
- niewydolność nerek prowadząca do zatrzymania moczu.
Piołun skarbnica prozdrowotnych właściwości
Kiedy wiemy już ile cennych właściwości posiada piołun, to pora przygotować z niego prozdrowotną nalewkę. Do jej otrzymania będziemy potrzebowali zaledwie kilku składników i koszt jej produkcji jest stosunkowo niski.
Przepis na nalewkę z piołunu
- młode liście piołunu,
- spirytus,
- woda.
Przygotowanie
- Na początku musimy udać się na pobliską łąkę lub pole i zerwać świeże, wiosenne piołunowe listki.
- Teraz musimy je umyć i osuszyć.
- Następnie napełniamy listkami butelkę korkowaną.
- Całość zalewamy spirytusem, a następnie szczelnie zamykamy korkiem.
- Taką butelkę przechowujemy od 7 do 10 dni w ciepłym pomieszczeniu.
- Kolejno zlewamy przez sitko płyn do innej butelki i rozcieńczamy wodą naszą nalewkę według uznania (tak, aby nie była ona zbyt mocna).
- Gotową nalewkę zakręcamy i odstawiamy w zimne i ciemne miejsce na 10 dni, po tym czasie nalewka gotowa jest do spożycia.
Dawkowanie nalewki z piołunu
Nalewkę piołunową stosujemy na różnego rodzaju niestrawności oraz ból brzucha. W celu złagodzenia tych objawów należy wypić 2 łyżki stołowe nalewki do kilku razy na dobę. Przy biegunce warto stosować nalewki do kilku razy na dobę, aż do ustąpienia przykrych objawów.