Najnowsze artykuły

Dwutlenek siarki w żywności

Substancje konserwujące w żywności

Cukier trzcinowy a biały

Szkodliwe substancje

 

W każdym produkcie, zarówno spożywczym jak i w kosmetykach czy lekach, wyróżniamy wiele grup szkodliwych substancji. Każde z nich mają inne zastosowanie i działają inaczej zarówno na formułę produktu, jak i na nasz organizm. Jakie grupy składników są najbardziej szkodliwe dla naszego organizmu, a zatem których powinniśmy unikać?

Szkodliwe substancje czyli konserwanty

 

Stosowane dla przedłużenia trwałości produktów, a także do zabezpieczenia przed rozwojem bakterii i pleśni. Spożywane w nadmiarze powodują choroby układu nerwowego oraz krążenia, powodują chroniczne bóle głowy, wymioty i pogorszenie ogólnego samopoczucia. Na szczęście istnieją naturalne konserwanty, zatem nie należy unikać całkowicie całej grupy składników konserwujących, a jedynie nauczyć się odróżniać te dobre od złych.

Tłuszcze trans

 

Powstają przy utwardzaniu olejów roślinnych. Używane najczęściej w fast foodach, chipsach i słodyczach. Powodują otyłość, a w najgorszym przypadku mogą prowadzić do miażdżycy.

Barwniki i substancje kształtujące teksturę

 

Nadają pożądaną barwę i wygląd produktu. Niestety zdrowie prawie nigdy nie idzie w parze z nienaturalnym wyglądem jedzenia. Coś, co jest zbyt ładne, prawdopodobnie zawiera wiele barwników chemicznych, szkodliwych dla organizmu.

Parabeny

 

Występujące w kosmetykach, rzadziej w żywności. Pełnią funkcję podobną do substancji konserwujących. Mają udowodnione działanie rakotwórcze. Powodują zaczerwienienia i choroby skórne.

Wzmacniacze smaku

 

Najpopularniejszym z nich, a jednocześnie niesamowicie szkodliwym jest glutaminian sodu. Wzmacniacze smaku polepszają smak potraw, występują zazwyczaj najliczniej w produktach, które z naturą mają związek tylko z nazwy – jak np. w zupkach chińskich, które nie mają nic wspólnego z prawdziwą zupą. Mają na celu imitować smak naturalnych potraw.  Są niezwykle niebezpieczne dla człowieka, mogą prowadzić m.in. do migren.

PEG i PPG

Substancje występujące głównie w kosmetykach. Całkowicie syntetyczne, niemające związku z naturą. Szkodliwe dla naszego organizmu – nakładane bezpośrednio na skórę i włosy mogą przyczynić się do niszczenia komórek, rozpulchniania skóry bądź włosa, mogą wykazywać działania drażniące. Podejrzewane o działanie rakotwórcze.

Aromaty

Sztuczne aromaty, występujące zarówno w kosmetykach jak i w żywności, mogą działać drażniąco na nasze drogi oddechowe, powodować ból głowy i problemy z zatokami.

Pozostałe artykuły
medicaldiet
22 czerwca 2019
Comment :  
0
Dieta
Dlaczego wieprzowina jest niezdrowa?Wieprzowina – czego nie da się ukryć – jest jednym z najchętniej kupowanych mięs zarówno na świecie, jak i w Polsce. Niestety, ...
medicaldiet
22 czerwca 2019
Comment :  
0
Szkodliwe substancje
Dwutlenek siarki w żywności (znany jako SO2, E220) to bardzo kontrowersyjny temat. Jest konserwantem spożywczym, ale znamy go również z innej strony. To przede ...
medicaldiet
21 czerwca 2019
Comment :  
0
Szkodliwe substancje
Co pierwsze przychodzi nam na myśl, kiedy myślimy o konserwantach?Wiele osób kojarzy substancje konserwujące w żywności jako niebezpieczne dla zdrowia składniki ...
medicaldiet
10 czerwca 2019
Comment :  
0
Szkodliwe substancje
Jak powstaje cukier? Najczęściej używany przez nas biały cukier to czysta sacharoza. Jest to produkt spożywczy, wytwarzany z buraków cukrowych, natomiast cukier ...
    Podziel się z innymi