Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

previous arrow
next arrow
Slider
Najnowsze artykuły

Dwutlenek siarki w żywności

22 czerwca 2019

Substancje konserwujące w żywności

21 czerwca 2019

Cukier trzcinowy a biały

10 czerwca 2019

Szkodliwe substancje

 

W każdym produkcie, zarówno spożywczym jak i w kosmetykach czy lekach, wyróżniamy wiele grup szkodliwych substancji. Każde z nich mają inne zastosowanie i działają inaczej zarówno na formułę produktu, jak i na nasz organizm. Jakie grupy składników są najbardziej szkodliwe dla naszego organizmu, a zatem których powinniśmy unikać?

Szkodliwe substancje czyli konserwanty

 

Stosowane dla przedłużenia trwałości produktów, a także do zabezpieczenia przed rozwojem bakterii i pleśni. Spożywane w nadmiarze powodują choroby układu nerwowego oraz krążenia, powodują chroniczne bóle głowy, wymioty i pogorszenie ogólnego samopoczucia. Na szczęście istnieją naturalne konserwanty, zatem nie należy unikać całkowicie całej grupy składników konserwujących, a jedynie nauczyć się odróżniać te dobre od złych.

Tłuszcze trans

 

Powstają przy utwardzaniu olejów roślinnych. Używane najczęściej w fast foodach, chipsach i słodyczach. Powodują otyłość, a w najgorszym przypadku mogą prowadzić do miażdżycy.

Barwniki i substancje kształtujące teksturę

 

Nadają pożądaną barwę i wygląd produktu. Niestety zdrowie prawie nigdy nie idzie w parze z nienaturalnym wyglądem jedzenia. Coś, co jest zbyt ładne, prawdopodobnie zawiera wiele barwników chemicznych, szkodliwych dla organizmu.

Parabeny

 

Występujące w kosmetykach, rzadziej w żywności. Pełnią funkcję podobną do substancji konserwujących. Mają udowodnione działanie rakotwórcze. Powodują zaczerwienienia i choroby skórne.

Wzmacniacze smaku

 

Najpopularniejszym z nich, a jednocześnie niesamowicie szkodliwym jest glutaminian sodu. Wzmacniacze smaku polepszają smak potraw, występują zazwyczaj najliczniej w produktach, które z naturą mają związek tylko z nazwy – jak np. w zupkach chińskich, które nie mają nic wspólnego z prawdziwą zupą. Mają na celu imitować smak naturalnych potraw.  Są niezwykle niebezpieczne dla człowieka, mogą prowadzić m.in. do migren.

PEG i PPG

Substancje występujące głównie w kosmetykach. Całkowicie syntetyczne, niemające związku z naturą. Szkodliwe dla naszego organizmu – nakładane bezpośrednio na skórę i włosy mogą przyczynić się do niszczenia komórek, rozpulchniania skóry bądź włosa, mogą wykazywać działania drażniące. Podejrzewane o działanie rakotwórcze.

Aromaty

Sztuczne aromaty, występujące zarówno w kosmetykach jak i w żywności, mogą działać drażniąco na nasze drogi oddechowe, powodować ból głowy i problemy z zatokami.

Pozostałe artykuły
22 czerwca 2019
Dieta
Dlaczego wieprzowina jest niezdrowa?Wieprzowina – czego nie da się ukryć – jest jednym z najchętniej kupowanych mięs zarówno na świecie, jak i w Polsce. Niestety, ...
22 czerwca 2019
Szkodliwe substancje
Dwutlenek siarki w żywności (znany jako SO2, E220) to bardzo kontrowersyjny temat. Jest konserwantem spożywczym, ale znamy go również z innej strony. To przede ...
21 czerwca 2019
Szkodliwe substancje
Co pierwsze przychodzi nam na myśl, kiedy myślimy o konserwantach?Wiele osób kojarzy substancje konserwujące w żywności jako niebezpieczne dla zdrowia składniki ...
10 czerwca 2019
Szkodliwe substancje
Jak powstaje cukier?Najczęściej używany przez nas biały cukier to czysta sacharoza. Jest to produkt spożywczy, wytwarzany z buraków cukrowych, natomiast cukier ...
    Podziel się z innymi