Warzywa pomagają pozbyć się nadwagi.
Warzywa mają mniejszą ilość kalorii, a co się z tym wiąże, pomagają w utrzymaniu zdrowia. Spożywając mniej kalorii, będziesz czuć się zadowolony bardziej niż kiedy konsumujesz pozbawionej składników odżywczych żywności niskiej jakości tzn. śmieciowego jedzenia zawierającego niezdrowe tłuszcze i niedobory składników odżywczych.
ReklamaJakie warzywa jeść podczas diety?
Marchewka
Jest na pierwszym miejscu listy pośród warzyw wykorzystywanych podczas diety. Musimy jednak pamiętać aby jeść ja surową ze względu na to że po ugotowaniu zwiększa się jej indeks glikemiczny. Surowe czy tarte w sałatkach zawsze smakują wybornie. Najlepszym ich atutem jest ich niska cena oraz długi czas przechowywania w lodówce.
Marcherwa zawiera:
- Witamina A,
- Witamina B,
- Witamina D,
- Witamina B12,
- Kwas askorbinowy,
- Wapń,
- Żelazo,
- Magnez.
Ogórek
Składa się z głównie z wody, nie posiada tłuszczu i węglowodanów, sprzyjają odkwaszaniu organizmu oraz przyśpieszają spalanie nadmiaru tłuszczu. Nadaje się na każdą okazję. Pokrojone wzdłuż, idealnie nadają się na przekąskę, natomiast pokrojone w kostkę są idealnym składnikiem sałatki. Musimy uważać na świeże ogórki, ponieważ są ciężkostrawne.
Ogórek zawiera:
- Witamina A,
- Witamina B,
- Witamina D,
- Wapń,
- Żelazo,
- Magnez,
- Cynk,
- Fosfor,
- Potas,
- Kwas foliowy
Seler
Podobnie jak ogórek, seler jest prawie cały z wody i nie dostarcza prawie żadnych kalorii, więc jest idealnym dodatkiem naszego menu podczas diety. Posiada właściwości oczyszczania organizmu z toksyn, pomaga trawić tłuszcze oraz pobudza proces przemiany materii.
ReklamaSeler zawiera:
- Witamina A,
- Witamina B,
- Witamina B9,
- Witamina E,
- Witamina C,
- Wapń,
- Żelazo,
- Sód,
- Magnez,
- Fosfor.
Kalafior
To warzywo posiada dużo błonnika i świetnie smakuje, jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Połączenie białka, błonnika i niskiej wartości energetycznej sprawia że warzywa krzyżowe są idealnym pożywieniem, które powinniśmy uwzględnić w posiłkach podczas odchudzania.
Kalafior zawiera:
- Witamina B1,
- Witamina B2,
- Witamina B5,
- Witamina B6,
- Witamina B9,
- Witamina K1,
- Witamina C,
- Magnez,
- Potas,
- Mangan.
Brokuł
Oprócz witamin poprawiających zdrowie zawiera wysoką ilość minerałów oraz błonnika, który poprawia proces trawienia, zapobiegając zaparciom i wspomagając odchudzanie. Brokuły zawierają fitochemikalia, które pomagają zwiększyć utratę tłuszczu w organizmie. To samo dotyczy kalafiora.
Brokuł zawiera:
- Witamina A,
- Witamina B1,
- Witamina B2,
- Witamina B3,
- Witamina C,
- Magnez,
- Potas,
- Wapń,
- Fosfor,
- Żelazo,
- Selen.
Dynia
Posiada niską zawartość kalorii, jest bogata w błonnik. Dynia jest jednym z najlepszych warzyw, które należy uwzględnić w diecie. Niezależnie od tego, czy chcesz je blanszować i jeść w sałatkach, czy dodawać proszek dyniowy do koktajli i napojów warzywnych, dynia pomoże Ci szybciej osiągnąć cele.
ReklamaDynia zawiera:
- Witamina A,
- Witamina B1,
- Witamina B2,
- Witamina B3,
- Witamina C,
- Magnez,
- Potas,
- Wapń,
- Fosfor,
- Żelazo,
- Selen,
- Cynk,
- Mangan,
- Beta-karoten.
Brukselka
Tak jak inne warzywa krzyżowe zawiera wysoką zawartość białka oraz błonnika, który sprawia uczucie sytości przez dłuższy okres czasu. Przeciwutleniacze zawarte w brukselce, chronią nasze komórki przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.
Brukselka zawiera:
- Witamina B,
- Witamina B9,
- Witamina C,
- Witamina E,
- Witamina K,
- Magnez,
- Potas,
- Wapń,
- Fosfor,
- Żelazo,
- Cynk,
- Mangan,
- Miedź.
Kapusta
Podobnie jak inne warzywa, kapusta jest bogata w błonnik oraz zawiera przyzwoite ilości białka, nie jak pokarmy mięsne lub rośliny strączkowe, ale nadal wysokie. Kapusta zawiera sulforafan jest to związek chemiczny wspomagający usuwanie z organizmu toksyn i substancji kancerogennych. Sulforafan występuje również w innych warzywach krzyżowych takich jak: brokułach, kalafiorze, brukselce.
Kapusta zawiera:
- Witamina A,
- Witamina B6,
- Witamina D,
- Witamina B12,
- Magnez,
- Wapń,
- Żelazo,
- Kwas askorbinowy.
Sałata, jarmuż, szpinak, rukola
Jedzenie zielonych warzyw to świetny sposób na zwiększenie objętości posiłków bez zwiększania kalorii i węglowodanów. Niezwykle pożywne, bogate w błonnik, wspomagają spalanie tłuszczu. Są bardzo bogate w wiele witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, w tym wapnia.
Sałata zawiera:
Witamina A, Witamina B, Witamina B9, Witamina C, Witamina D, Witamina E, Witamina B12, Magnez, Wapń, Żelazo, Potas.
Jarmuż zawiera:
Witamina A, Witamina B6, Witamina C, Witamina E, Witamina K, Magnez, Wapń, Żelazo, Potas, Fosfor, Niacynę, Tiaminę, Ryboflawinę, Karotenoidy, Sulforafan.
Szpinak zawiera:
Witamina C, Witamina B1, Witamina B2, Witamina B3, Witamina B6, Witamina B9, Witamina B12, Witamina E, Witamina K, Magnez, Wapń, Potas, Fosfor, Sód, Beta-karoten.
Rukola zawiera:
Witamina A, Witamina B, Witamina B9, Witamina C, Witamina K, Wapń, Żelazo.