Wrzody żołądka to przypadłość, na którą choruje co dziesiąty Polak. Nie jest to choroba, która dopada starszych ludzi, wręcz przeciwnie — chorują na nią osoby młode, a także dzieci. Początkowo uznawana była za chorobę pracoholików, jednakże na podstawie badań udowodniono, iż nieprawidłowo funkcjonujący przewód pokarmowy to nie tylko kwestia chronicznego stresu. Wrzody żołądka i dwunastnicy mogą pojawić się ze względu na podłoże genetyczne, nieodpowiedni tryb życia, a także poprzez obecność bakterii helicobacter pylori. Dieta w chorobie wrzodowej jest kluczowa, bowiem od niej zależne jest Twoje samopoczucie na co dzień.
ReklamaObjawy wrzodów żołądka i dwunastnicy
Ubytki błony śluzowej na ścianach przewodu pokarmowego, a także w żołądku i dwunastnicy to nic innego, jak wrzody, które powstały na skutek różnych czynników. Odpowiadają za nie:
- helicobacter pylori — jest to bakteria, którą można się zarazić poprzez pocałunki, jak również drogą pokarmową;
- zbyt duża ilość kwasu solnego — jest on w treści soku żołądkowego;
- podłoże genetyczne;
- nadmierna ilość stresu;
- stosowane leki;
- grupa krwi — jeśli masz grupę 0, istnieje ryzyko, że dopadną Cię wrzody żołądka lub dwunastnicy.
Osoby z chorobą wrzodową odczuwają dyskomfort na wielu płaszczyznach. Jest to przypadłość, która objawia się nudnościami i brakiem apetytu. To jednak nie wszystkie symptomy sugerujące chorobę wrzodową. Dolegliwości występujące na co dzień to także silne bóle brzucha pojawiające się w okolicach pępka, jak również przy mostku. Mogą pojawić się wzdęcia, gazy, czy też wymioty. W przypadku wystąpienia któregokolwiek z objawów zaleca się konsultacje z lekarzem. Stosowane jest leczenie farmakologiczne, jednakże niezwykle istotna jest zmiana stylu życia. Dieta na wrzody żołądka nie musi być nudna, warto wiedzieć jakich produktów używać, aby Tworzyć pyszne i zdrowe dania!
Dieta wrzodowa – czy warto ją stosować?
Na skutek ubytków błony śluzowej żołądka i dwunastnicy pojawiają się wrzody, które należy leczyć po konsultacji lekarskiej. Niezależnie co jest przyczyną powstawania choroby wrzodowej — h pylori, genetyka, stres, złe odżywianie — oznacza to konieczność zmiany trybu życia. Jadłospis powinien być lekkostrawny, a produkty, których używasz, nie powinny powodować nadmiernego wydzielania soku żołądkowego. Dzięki temu zniwelujesz dokuczające Ci objawy do minimum i będziesz w stanie funkcjonować, jak wcześniej, bez zbędnych dolegliwości.
Co jeść przy wrzodach?
Stosowanie leków, które mają uśmierzyć ból i wspomóc leczenie Twojego zdrowia to jedno, jeśli chodzi o wrzody, jednakże w okresie stosowania farmakologii, zalecana jest zmiana menu. Posiłki muszą być objętościowo mniejsze. Powinno się ograniczyć tłuszcze zwierzęce, a także picie napojów gazowanych i alkoholowych. Potrawy muszą być duszone i miękkie, a z warzyw najlepiej zrobić puree. Jedzenie nie powinno być bardzo zimne, czy też gorące, bowiem to także reguluję pracę soków żołądkowych. Wprowadzenie diety i regularne spożywanie odpowiednich produktów przynieść może ogrom pozytywnych zmian w Twoim samopoczuciu. Pieczenie potraw zamiast ich smażenia to już pierwszy krok ku lepszej codzienności!
Dieta na chory żołądek – szkodliwe produkty
Aby wyeliminować wrzody żołądka i dwunastnicy, konieczne będą leki, które pomogą w walce z h pylori, a także wspomogą pracę Twojego układu pokarmowego. To jednak nie wszystko! W przypadku choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy konieczne jest używanie produktów, które nie będą Ci dodatkowo szkodzić. Zmniejszenie wydzielania kwasu żołądkowego jest możliwe, jeśli stosujesz odpowiednią i lekkostrawną dietę z eliminacją ostrych przypraw.
Czego powinieneś unikać? Z diety powinieneś wyeliminować produkty, takie jak:
- Napoje gazowane;
- mocna herbata;
- zielona herbata;
- kwaśna śmietana;
- kostki bulionowe;
- kawa naturalna;
- napoje alkoholowe;
- pieczywo razowe;
- pieczywo żytnie;
- skórki chleba;
- czerstwe pieczywo;
- tłuste mięso, np. wieprzowe;
- wędliny;
- kwaśne owoce;
- sery żółte;
- makarony;
- grzyby;
- wędzone ryby;
- jabłka;
- chrzan;
- ciasta;
- ciasto francuskie;
- ciasto drożdżowe;
- suszone owoce;
- placki ziemniaczane;
- jajecznica;
- grube kasze;
- jaja gotowane na twardo, bądź smażone;
- skórki mięs.
Diecie lekkostrawnej nie sprzyja palenie papierosów i alkohol spożywany w nadmiernych ilościach. Należy ograniczyć spożycie smażonych potraw, bądź zaprawianych zasmażkami. W chorobie wrzodowej powinno się zrezygnować z tłuszczów zwierzęcych, dlatego nie można spożywać produktów, takich jak smalec, słonina, boczek. Warto zrezygnować także z aromatycznych i ostrych przypraw. Nie mają miejsca zatem produkty typu ocet, pieprz, musztarda, papryka i inne tego typu dodatki do potraw. Zrezygnować należy także z roślin strączkowych, bowiem mogą powodować wzdęcia, które wraz z objawami towarzyszącymi chorobie wrzodowej obniżają codzienny komfort. Do wyboru masz ogrom możliwości, które nie są szkodliwe.
Dieta przy wrzodach żołądka – wskazane produkty
Wydzielanie kwasu żołądkowego powinno zostać ograniczone, dlatego podczas choroby należy jeść potrawy i produkty, które nie będą szkodzić Twojemu zdrowiu. Należą do nich:
- Słaba herbata;
- sałata;
- warzywa;
- drób;
- lekkostrawne zupy,
- najlepiej, aby były warzywne;
- chude mięsa; surowe warzywa;
- mleko słodkie;
- galaretki,
- kisiele;
- gotowane ziemniaki;
- kasza manna;
- cukier;
- mąki;
- orzechy;
- pieczywo pszenne;
- chudy ser;
- warzywne wywary;
- jajka na miękko;
- kompoty;
- kefir;
- miód;
- mączne kluski;
- oliwa z oliwek;
- oleje roślinne;
- budynie;
- kakao;
- owoce dojrzałe;
- zioła;
- koperek;
- ryż;
- roślinny tłuszcz;
- masło;
Choroba wrzodowa a dieta
Podczas choroby wrzodowej nie wolno zapominać o tym, jak istotna jest dieta i wskazane przez lekarza wskazówki i porady dotyczące żywienia. Zmiana stylu żywieniowego powinna być dla Ciebie priorytetem, aby działanie kwasu żołądkowego nie było tak wyniszczające. Przykładowy jadłospis powinien zawierać produkty, które będą niwelować dolegliwości związane z wrzodami żołądka. Dieta nie musi być nudna, bowiem od Ciebie zależy tylko, jak wykorzystasz dostępne artykuły spożywcze. Aby nieco złagodzić wrzody atakujące błonę śluzową, powinieneś jeść ziemniaki gotowane, warzywa, zupy, czy też chude mięsa, pieczone lub przygotowywane w folii. Potrawy mogą być z dodatkiem tłuszczu, najlepiej jednak aby nie był zwierzęcy. Śniadanie powinno być dla Ciebie kluczowym posiłkiem, ponieważ nie wolno brać leków na pusty żołądek, pamiętaj o tym! W innym wypadku może dopaść Cię ból brzucha, lecz nie tylko. U osób, które zmagają się z tą chorobą, symptomy potrafią być dokuczliwe i nieprzyjemne.
Soki żoładkowe – sposoby na ich ograniczenie
Diety kojarzą się z restrykcjami, które ciężko wytrzymać. Leczenie wrzodów powinno odbywać się pod okiem lekarza, jednakże istotne są także potrawy, które spożywasz.
Aby ograniczyć wydzielanie soków żołądkowych, powinieneś zwracać uwagę na ilości! Zaleca się spożywanie pięciu małych posiłków na dobę, aczkolwiek należy zwrócić uwagę, aby te posiłki były lekkostrawne i miały miękką, delikatną konsystencję, ponieważ nie wymaga to natężonego żucia. Żucie pokarmów pobudza wydzielanie soków żołądkowych.
Jakie owoce można jeść przy wrzodach żołądka?
W przypadku występowania wrzodów zaleca się jedzenie owoców dojrzałych, bez skórki oraz pestek, gotowanych i opcjonalnie mogą być przetarte.
Jabłka, truskawki (surowe — tylko za zgodą lekarza), morele, brzoskwinie. Poleca się również rozcieńczone, soki z jeżyn, malin porzeczki czarnej, porzeczki czerwonej, ale tylko gotowane.
Czy cytryna szkodzi na wrzody żołądka?
Według informacji na podstawie zebranych danych nie powinno spożywać się cytrusowych owoców, jeśli chorujesz na chorobę wrzodową. Przykładowy sok z cytryny może działać w sposób drażniący na ścianki żołądka, co może prowadzić do wzdęć niestrawności oraz bólów brzucha. Jeśli używasz cytryny do smaku, powinno się wziąć pod uwagę, że powinno odbywać się to z mocnym ograniczeniem. Woda może być zaprawiona innymi owocami, które nie wpłyną negatywnie na Twoje zdrowie.
ReklamaCo jeść przy chorym żołądku?
Śniadanie, obiad, podwieczorek, czy też kolacja — posiłki mają być z ograniczeniem soli. Możesz używać produktów, takich jak masło, kasze, jaja, słodkie mleko. W czasie leczenia to lekarz powinien wydać zgodę na stosowanie poszczególnych artykułów z zakresu żywności. Zupy przygotowywane muszą być na warzywnych wywarach, bez kości lub mięsa w treści. Ważne, aby pamiętać, iż potrawy muszą być pieczone, bądź przygotowywane na wodzie i parze. Warto, aby zawierały także dużo błonnika. Można używać mleka, lecz lepiej pić wodę do posiłków, bowiem wspomaga ona układ trawienny. Nie są wskazane natomiast wędliny, spożywanie kawy i alkoholu, tłustych i ciężkich kasz. Produkty zawierające sól, należy także ograniczyć.
Dieta wrzodowa jadłospis – nawyki żywieniowe
Niezależnie, czy dopadło Cię zakażenie, czy też wrzody spowodowane są innymi przypadłościami, musisz zmienić nawyki żywieniowe. Pieczywo powinno być w postaci pszennej, razowe należy wyeliminować. Grube kasze muszą zniknąć z Twojego jadłospisu. Nie oznacza to jednak, że musisz rezygnować ze wszystkich — te bardziej przyswajalne możesz przygotowywać z mlekiem. Pamiętaj o jadaniu zup, nawet kilka razy w tygodniu. Zrezygnuj z margaryny i smażenia, w zamian za to sprawdzą się pieczone posiłki, bądź przygotowane na parze. Świeże produkty, które przyrządzane są na wodzie i z mlekiem nie sprawią, że Twój brzuch będzie potrzebował pomocy. Posiłki mają mieć charakter miłej przyjemności, dlatego, jeśli męczą Cię wrzody, spożywaj przecierane, rozcieńczone i łagodne potrawy. Regularnie wykonywane badania i dbanie o swój dzienny jadłospis dają możliwość poprawy już w ciągu kilku dni!