Chleb z mąki kokosowej – doskonały przepis
Chleb wykonany na bazie mąki kokosowej może śmiało zastąpić ten tradycyjny. Można jeść go bez niczego lub z dodatkiem masła, dżemu niskosłodzonego, ale też wędlin i serów. W przeciwieństwie do chleba pszennego nie zawiera drożdży. Co więcej, mąka kokosowa nie zawiera glutenu, dlatego chleb z mąki kokosowej nie ma tak zwartej struktury jak ten zwykły, będą więc one różniły się wyglądem i konsystencją. Jak zatem zrobić dobry chleb z mąki kokosowej? Oto nasz sprawdzony przepis.
ReklamaChleb z mąki kokosowej – składniki:
• 150 g mąki kokosowej
• 4 jajka
• 100 g masła klarowanego – płynnego
• łyżeczka miodu
• ½ łyżeczki soli
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ewentualnie ½ łyżeczki sody oczyszczonej)
• opcjonalnie można dodać wiórki kokosowe lub mielony kminek – ok. 10 g
Chleb z mąki kokosowej – wykonanie:
- Do miski wbijamy jajka i dodajemy miód oraz sól. Ucieramy trzepaczką do jajek lub mikserem do uzyskania gładkiej masy.
- Powoli wlewamy roztopione i przestudzone masło – dokładnie mieszamy.
- Mąkę kokosową łączymy z proszkiem do pieczenia, nastąpienie wsypujemy do wcześniej przygotowanej masy jajecznej i powoli mieszamy drewnianą łyżką.
- Jeśli jest taka potrzeba, możemy dodać trochę wody. Ciasto powinno być na tyle gęste, aby na koniec można było mieszać go trzepaczką. Nie może jednak być zbyt płynne – wówczas w trakcie pieczenia zrobi się zakalec. Z kolei zbyt gęste nie wyrośnie – zrobi się twarde i suche.
- Gdy ciasto jest odpowiednio wyrobione i nie ma w nim żadnych grudek, możemy dodać nasiona.
- Całość przekładamy do foremki na chleb o wymiarach maksymalnych 23x13x8 cm i pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 175°C.
- Po upieczeniu – warto przeprowadzić test z drewnianym patyczkiem – wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
- Chleb z mąki kokosowej kroimy dopiero jak wystygnie. Należy go przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, np. w woreczku foliowym.
Chleb z mąki kokosowej – ile należy dodać wody?
Ilość wody, jaką należy dodać do ciasta zależy od tego jakiego rodzaju mąki koksowej użyliśmy. Mąką kokosowa „sucha” – ma dużo białka i tłuszczu – i jest produktem ubocznym procesu otrzymywania oleju kokosowego, wymaga więc użycia nieco więcej wody. Mąka kokosowa „mokra” zawiera w sobie mniej tłuszczu – jej głównym produktem jest mleko kokosowe – nie wymaga zatem użycia wody, ewentualnie małą jej ilość.
Wypieki na bazie mąki kokosowej – co warto wiedzieć?
Mąka kokosowa jest doskonałą alternatywą dla mąki zbożowej, jest bowiem bogatym źródłem błonnika i białka, a do tego nie zawiera glutenu. Wskazana jest dla osób, które dbają o zdrową dietę i które odchudzają się, ponieważ charakteryzuje się niskim indeksem glikemiczny. A zatem, mąka kokosowa nie tuczy, sprzyja odchudzaniu, obniża poziom cholesterolu, jest skarbnicą białka, cennych aminokwasów oraz błonnika. Chleb z mąki kokosowej jak najbardziej warto wprowadzić do swojej diety, nie tylko ze względów zdrowotnych, ale i smakowych.
Wciąż jednak mąka kokosowa jest mało popularna, czym można wytłumaczyć jej dosyć wysoką ceną i słabą dostępność. Warto pamiętać również o tym, że nie do każdego wypieku się nadaje. Nie da się więc zastąpić nią w całości mąki pszennej. Najlepiej mąka kokosowa sprawdza się do robienia chleba, pierogów czy muffinek. Niepolecana jest z kolei do tradycyjnych ciast – wówczas wyjdą płaskie, mączne i niezbyt smaczne.