Naleśniki – są bardzo popularne, uwielbiane przez niemal wszystkich, dorosłych jak i dzieci. Zrobić naleśniki z mąki kokosowej jest łatwe. A do ich zrobienia wystarczy mąka, mleko, jajka i patelnia. Sekret wyśmienitych naleśników zależy od ich konsystencji, elastyczności i cieniutkiego wyglądu. Najczęściej wypełniane są różnego rodzaju nadzieniem, a to jest już kwestia smaku i indywidualnych upodobań. W tym artykule poznacie nowe przepisy na popularne i pyszne danie, które idealnie sprawdzą się jako dietetyczne śniadanie, obiad bądź deser.
Mąka kokosowa to doskonały zamiennik mąki zbożowej, ceniona jest ze względu na dużą zawartość błonnika, który jest stosowany w profilaktyce antynowotworowej, chorób mięśnia sercowego oraz cukrzycy. Mąka kokosowa to drobny proszek uzyskany z miąższu orzecha kokosowego, jako produkt uboczny w produkcji mleka i oleju kokosowego. Charakteryzuje się lekkim posmakiem i walorami zapachowymi kokosa, jednak nie jest to mąka słodka, dlatego możemy wykorzystywać ją w kuchni do produkcji wielu dań. Mąka z orzechów kokosowych nie zawiera glutenu, fityn ani cholesterolu, dlatego powinna zainteresować szczególnie osoby cierpiące na celiakię i cukrzycę. Jeśli zastanawiacie się, co można zrobić z mąki kokosowej, to przyjrzycie się paru propozycjom.
Mąka kokosowa przepisy fit:
Naleśniki z mąki kokosowej przepis (pancakes z mąki kokosowej)
Kiedy zastanawiacie się nad idealnym śniadaniem, smacznym, zdrowym, a do tego pożywnym. To spróbujcie samodzielnie przygotować ciasto na przepyszne naleśniki z mąki kokosowej z owocami. Może to być ciekawa alternatywna dla wszystkich osób, które do tej pory nie korzystały z tego dobrodziejstwa. Sprawdźcie sami, czym różni się proces na przygotowanie naleśników z mączki z kokosa, od tych tradycyjnych, które przygotowywały nam nasze mamy oraz babcie.
Składniki na 2 porcje:
- 4 łyżki mąki kokosowej,
- 3/4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego,
- 3 jajka,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 1,5 łyżeczki cukru pudru,
- szczypta soli,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania naleśników:
- Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, mleko oraz 1 łyżkę oleju kokosowego, wszystkie składniki łączymy za pomocą łyżki i miksera.
- Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy chochelką porcję ciasta.
- Naleśniki smażymy z obu stron po kilka minut, aż się lekko zarumienią. Pamiętając, że przewracamy naleśnika na drugą stronę dopiero, jak będzie złoty od spodu.
- Gotowe naleśniki z mąki kokosowej układamy w stosik i przykrywamy miską lub pokrywką, ponieważ łatwo tracą one wilgoć.
Pamiętajcie, że naleśniki z mąki kokosowej rozwalają się niezwykle łatwo, dlatego nie poddawajcie się, jeśli od razu nie uda wam się zrobić perfekcyjnych, dajcie sobie czas i trochę cierpliwości – pamiętajcie, że trening czyni mistrza!
ReklamaPrzepis na placki z mąki kokosowej
Zachęcamy na wypróbowanie bardzo prostego, szybkiego przepisu na przepyszne placuszki z mąki kokosowej. Ich zaletą jest na pewno to, że są one bez glutenu, bez cukru i bez tradycyjnego mleka. Nasz przepis przypadnie zatem do gustu alergikom oraz osobom cierpiącym na celiakię.
Składniki:
- 1 szklanka mąki kokosowej,
- 5 jajek klasy M,
- 2 szklanki wody,
- 1 szklanka mleka kokosowego,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 łyżeczki sody,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania naleśników:
- Jajka z mąką kokosową i ziemniaczaną oraz mlekiem kokosowym, sodą i wodą mieszamy początkowo łyżką, po czym mieszamy ciasto kokosowe na naleśniki przy użyciu miksera na jednolitą masę.
- Ciasto odstawiamy na kilka minut.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcje ciasta na placki.
- Każdą sztukę smażymy po ok. 3 minut z obu stron, aż będą lekko rumiane.
- Podajemy ze świeżymi borówkami i malinami, a całość posypujemy kakao.
Przepis na racuchy z mąki kokosowej z jabłkami
Któż z nas nie lubi tradycyjnych racuchów? Myślę, że nie ma takiej osoby, zachęcamy was jednak do lekkiej modyfikacji znanego każdemu z nas przepisu i wypróbowaniu prezentowanej przez nas odmian, miłej podniebieniu.
Składniki:
- 5 jajek klasy M,
- 100 ml mleka bez laktozy (zamiast mleka możemy użyć wody gazowanej),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 80 g mąki kokosowej,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka stewii/ksylitolu,
- 2 jabłka.
Sposób przygotowania naleśników:
- Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych, rozdrabniamy je, najlepiej na drobne kawałeczki.
- Jajka, mleko, mąkę, olej kokosowy i ksylitol mieszamy drewnianą łyżką, dodaj rozdrobnione jabłka, całość miksujemy, następnie dodaj proszek do pieczenia na gładką masę.
- Rozgrzewamy głęboką patelnię i dodajemy olej lub trochę masła do smażenia, dzięki czemu racuchy nie będą przywierały do patelni.
- Ciasto naleśnikowe nakładamy, tworząc racuchy o niewielkiej grubości.
- Smażymy po ok. 4 minuty z każdej strony na rumiany kolor.
- Gotowe racuchy odkładamy na papier w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
- Możesz je podać z masłem orzechowym, bądź możesz je zastąpić świeżymi bananami albo truskawkami.
Naleśniki z mąki kokosowej bez jajek
Często się zdarza, że w kuchni brakuje nam któregoś ze składników przepisu np. jajek, dziś podpowiemy wam, jak można przygotować pyszne naleśniki bez ich użycia. Zastanawiacie się jak to zrobić i jak wychodzą naleśniki? Zerknijcie poniżej.
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki jaglanej,
- 1/2 szklanki mąki kokosowej,
- 1 szklanka mleka migdałowego lub ryżowego,
- 2 łyżki wody gazowanej,
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
- 6 łyżek wody,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania naleśników:
- Siemię lniane mieszamy z wodą i odstawiamy do napęcznienia.
- Do miski wsypujemy mąkę kokosową oraz mąkę jaglaną i zalewamy mlekiem ryżowym lub migdałowym, dodajemy cukier, napęczniałe siemię lniane z wodą i dodajemy wodę gazowaną.
- Wszystkie składniki razem łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki, a następnie mieszamy mikserem na gładką masę, tak przygotowane ciasto należy odstawić na kilka minut.
- Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej i smażymy nasze naleśniki z obu stron na złocisty kolor.
- Naleśnika podajemy z konfiturą śliwkową, która nada im niepowtarzalnego smaku, lub dekorujemy owocami w tym przypadku świeżymi śliwkami.
Naleśniki paleo – bananowe naleśniki mąki kokosowej
Składniki:
- 2 dojrzałe banany,
- 3 jajka klasy M,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki mąki kokosowej,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- dodatkowo kilka kropel aromatu waniliowego,
- olej kokosowy do smażenia.
Sposób przygotowania naleśników:
- W miseczce banany rozgniatamy widelcem, następnie mieszamy z jajkami za pomocą drewnianej łyżki.
- Dodajemy mąkę kokosową, miód, cynamon i aromat waniliowy i całość zmiksuj blenderem w celu uzyskania jednolitej masy. Ciasto naleśnikowe odstawiamy na czas 5 minut.
- Na dużą rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę tłuszczu, nakładamy ciasto za pomocą chochelki, formując małe bananowe naleśniczki.
- Naleśniki kokosowe smażymy po około 3 minuty z obu stron, tak aby nabrały rumianego koloru.
- Gotowe naleśniki dekorujemy bitą śmietaną, dodatkowo posypujemy wiórkami kokosowymi bądź innymi dodatkami.
Jest to dobra propozycja na bezglutenowe śniadanie lub podwieczorek, które podamy naszym pociechom na drugie śniadanie. Do przedszkola czy też do szkoły, a do każdej porcji dodać niewielką ilość miodu zamiast bitej śmietany.
Zapraszany na naszą stronę w poszukiwaniu nowych, zdrowych i dietetycznych kuchennych inspiracji. Polecamy przepis na pyszny placek z mąki kokosowej z bananami lub chleb kokosowy, który warto dodać do swojej diety.