Może masz ochotę na lekkie, szybkie, pyszne a do tego zdrowe śniadanie? Świetnie się składa jeśli twoja odpowiedź brzmi „tak”, przygotowaliśmy dziś przepis na wysokobiałkowy, puszysty omlet z twarogiem w dwóch wersjach. Omlet twarogowy wykonany według naszego przepisu to doskonały pomysł na pełnowartościowe śniadanie lub lekki podwieczorek.
ReklamaOmlet twarogowy fit
Podstawę naszego omletu będą stanowiły jajka oraz twaróg, obydwa składniki są pełnowartościowymi źródłami białka. Korzystając z naszego przepisu, możesz wykorzystać gotowy zmielony ser twarogowy na sernik lub chudy ser twarogowy. Nasz przepis jest na tyle uniwersalny, że możesz dodać do niego swoje ulubione owoce, orzechy czy też rodzynki, dzięki temu będzie on bardziej w twoim smaku.
Omlet z twarogiem, dzięki wysokiej zawartości białka świetnie sprawdzi się w każdej diecie i będzie jednocześnie stanowił podstawę pełnowartościowego śniadania, którym możemy zacząć dzień pełen wyzwań. Nasz pomysł na omlet z dodatkiem słodzika w postaci erytrytolu, stewii bądź ksylitolu, zamiast tradycyjnego cukru może ciekawie urozmaicić twoją dietę.
Składniki :
- 2 jajka klasy M,
- 200 g twarogu,
- 2 łyżki mąki owsianej,
- 1 łyżeczka kakao,
- aromat waniliowy,
- stewia, erytrytol lub ksylitol,
- 15 g sezamu,
- 1 gruszka.
Sposób wykonania:
- Za pomocą miksera zmiksuj ze sobą twaróg oraz stewię/erytrytol/ksylitol na końcu dodaj też aromat waniliowy.
- Do miski wbij jajka i za pomocą różdżki kuchennej ubij je tak, aby powstała piana.
- Do masy z jajek dodaj zmiksowany wcześniej ser oraz kakao, 3 łyżki mąki owsianej, sezam oraz gruszkę potarkowaną na tarce o grubych oczkach.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki omletu, możesz też dodać kolejną porcję słodzika.
- Rozgrzewamy patelnię i roztapiamy na niej połowę masła, na którym będziemy smażyć nasz omlet z twarogiem.
- Całość ciasta nakładamy chochelką na patelnię i smażymy omlet z dwóch stron na złoty kolor.
- Omlet podajemy ze świeżymi owocami np. czereśniami lub borówkami.
Omlet z białym serem i truskawkami
Pora na kolejną bardziej wyrafinowaną propozycję dla smakoszy omletów, tym razem coś bardziej kalorycznego i dającego większy zastrzyk energii. Według nas omlet twarogowy najlepiej smakuje posmarowany jogurtem naturalnym i posypany świeżymi owocami np. jagodami lub borówkami. Ze względu na szybki czas przygotowania, omlet z twarogiem w wersji wyrafinowanej doskonale nada się dla osób mających dość jedzenia kanapek na śniadanie. Można go też zapakować do pracy lub szkoły, ale polecamy wtedy świeże owoce wziąć do pojemniczka osobno.
Składniki:
- 1 jajko klasy M,
- 30 g mąki owsianej,
- 70 ml mleka,
- 60 g twarogu półtłustego lub tłustego,
- 10 g cukru lub ksylitolu,
- 50 g jogurtu naturalnego,
- 5 truskawek,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Do pojemnika blendera wbijamy jajko, następnie dodajemy kolejno mąkę, mleko, cukier lub ksylitol oraz twaróg półtłusty, lub tłusty.
- Całość blendujemy na gładką masę.
- Na patelni rozgrzewamy olej — w naszym przypadku rzepakowy.
- Kiedy olej się nagrzeje nakładamy na patelnię za pomocą chochelki masę omletową i smażymy z obu stron na rumiany kolor.
- Gotowe omlety smarujemy jogurtem naturalnym i dekorujemy świeżymi truskawkami.
Mamy nadzieję, że obie propozycje przypadły wam do gustu i spróbujecie odtworzyć je w waszych domach. Po więcej pysznych i zdrowych przepisów zapraszamy na naszego bloga, na którym prezentujemy treści związane ze zdrowym stylem życia.