Fit brownie z kaszy jaglanej

Jak przyrządzić fit brownie z kaszy jaglanej?

Niemal każdy z nas uwielbia słodycze. Rosnąca świadomość społeczna związana ze zdrowymi nawykami żywieniowymi powoduje jednak, że coraz częściej zastanawiamy się, czy aby na pewno warto sięgnąć po ulubione ciastko. Aby uniknąć dylematów, między tym, co przyjemne, a tym, co słuszne, przedstawiamy przepis na fit brownie z kaszy jaglanej.

Reklama

Kaszę jaglaną pozyskuje się z prosa. Jest bardzo smaczna, jak również niezwykle zdrowa. Posiada bardzo dużo łatwo przyswajalnego dla organizmu białka, a jej właściwości przyśpieszają odchudzanie co sprawia że jest często wykorzystywana podczas diet.

Potrzebne składniki to:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki wody,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 4 łyżki oleju kokosowego,
  • 4 jajka,
  • 2 banany,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 3/4 mąki ryżowej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • płatki migdałowe.

Sposób przygotowania:

Opłukujemy kaszę jaglaną, potem gotujemy ją do momentu, aż wsiąknie w nią woda, mieszając aby się nie przypaliła. Dodajemy czekoladę i nadal mieszamy, a potem zostawiamy do ostygnięcia.

Do tak przygotowanej masy dodajemy jajka, mleko, olej kokosowy, banany i składniki sypkie które mieszamy na gładką masę to, co nam wyszło. Do wymieszania wszystkich składników możemy użyć blendera. Gotową masę przelewamy do foremki, którą wstawiamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy gorzką czekoladową polewą i migdałami.