Placuszki bananowe fit – szybkie placki bananowe na śniadanie
Nadeszła wiosna, a wraz z nią chęć na jedzenie wszystkiego co uchodzi za zdrowe, nic więc dziwnego, że co raz chętniej wykorzystujemy w kuchni świeże owoce i warzywa, zwłaszcza na śniadanie. Zimowe, tłuste potrawy pora zastąpić lekkimi i wiosennymi daniami z naturalnych składników. Chcemy przedstawić wam przepis na pyszne placki z bananami, które możecie przygotować samodzielnie w domu. Zapraszamy też na przepis na pyszne placki bananowe fit bez dodatku mąki, jajek i mleka.
ReklamaPlacuszki bananowe bez dodatku cukru, są idealne na śniadanie lub podwieczorek, uwielbiają je dzieci i dorośli. Do ich przyrządzenia potrzebna jest niewielka ilość składników a samo smażenie na patelni zajmuje kilka minut co sprawia że jest to łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Do zrobienia placków polecamy użyć świeże i dojrzałe banany. To teraz pora na nasze idealne przepisy, żeby wyszły mięciutkie, puszyste i niesamowicie smaczne !
Składniki na ciasto na placki z bananem:
- 1 dojrzały banan
- 2 jajka klasy M
- olej lub masło do smażenia
- jogurt naturalny
- płatki owsiane
- suszone owoce
Przepis na fit placuszki bananowe:
- Banana należy obrać ze skórki, a następnie za pomocą widelca ugnieść na gładkie puree, możemy też wykorzystać blender ręczny wtedy masa będzie delikatniejsza.
- Jajka wbijamy do pojemnika i ubijamy za pomocą miksera na puszystą masę
- Następnie do ubitych jajek dodajemy nasze puree z banana i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, ale tak by masa była puszysta, aby po usmażeniu nasze bananowe placuszki były delikatne.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju (my używamy rzepakowego), za pomocą chochelki nakładamy na rozgrzaną patelnię porcję ciasta. Smażymy ok. 3 minuty, aż placuszek się zarumieni.
- Ważne jest, żeby smażyć placuszki z banana na niewielkiej mocy, gdyż zbyt duża moc spowoduje spalenie naszego dania.
- Usmażone placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu – w końcu przygotowujemy fit placuszki!
- Gotowe placki z banana przekładamy na talerz, polewamy jogurtem naturalnym i posypujemy płatkami owsianymi. Możecie je też ozdobić swoimi ulubionymi dodatkami: suszonymi owocami, świeżymi malinami jak również truskawkami. Polecam użyć znacznie zdrowszego miodu zamiast cukru do dosładzania owoców.
Placki bananowe przepis
Składniki na tradycyjne bananowe placuszki:
- 2 średnie dojrzałe banany
- 1 jajko klasy M
- 100 ml mleka
- 3 czubate łyżki mąki pszennej ok. 75 g
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon
Przepis na placki bananowe:
- Banany obieramy ze skórki, następnie rozgniatamy widelcem na papkę lub miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę.
- Jajko w misce musimy rozbełtać za pomocą widelca lub trzepaczki do jajek.
- Do masy jajecznej dodajemy naszego zblendowanego banana, wlewamy mleko, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy łyżką składniki, aby je połączyć w jednolitą masę. Powinna być ona dość rzadka.
- Na rozgrzaną patelnie teflonową, nakładamy chochelką po dwie łyżki ciasta. Smażymy nasze placuszki bananowe na małym ogniu, aż będą rumiane.
- Gotowe placuszki podajemy z drobno posiekanym bananem, posypujemy cynamonem i dekorujemy listkiem mięty.
Nasze placuszki bananowe wychodzą lekkie i puszyste, do ich zjedzenia nie potrzebujesz nawet noża. Ich cudowna konsystencja sprawia, że możesz przeciąć je widelcem. Do ich przygotowania zawsze polecam użycie dojrzałych bananów i mąki pszennej. Mam nadzieję, że zaprezentowane przez nas przepisy zachęciły was do gotowania i wprowadzenia bananów na stałe do waszej kuchni.