Piernik to pyszne ciasto, a ciasteczka piernikowe kojarzą się ze świętami. Oczywiście można wszystko kupić, jednak upieczony własnoręcznie piernik, czy piękne piernikowe świąteczne króliczki z pewnością ucieszą nas i gości. Aby piernik miał pyszny smak, musimy zaopatrzyć się w dobrą przyprawę piernikową. Z tym przepisem na domową mieszankę przypraw do pierników możesz upiec niesamowite świąteczne ciasteczka i ciasta, zrobić desery lub zrobić prezent DIY na Święta!
ReklamaPrzyprawa korzenna a przyprawa do piernika
Przyprawa korzenna jest mieszanką przypraw, którą możemy dodawać do piernika, grzanego wina czy piwa tak zwanego grzańca. Natomiast przyprawa do piernika jest bardzo podobną, lecz nie taką samą mieszaniną przypraw i jak sama nazwa mówi, stosuje się ją do wypieków piernika. Wiem, że łatwiej jest kupić taką mieszankę, jednak tworząc ją samemu mamy również pewność, że jest wykonana z najlepszych składników, a to z kolei wpływa na smak. Podzielę się tu z Wami przepisem mojej babci, która była mistrzynią wypieków.
Domowa przyprawa do piernika — przepis
Przepis nie jest trudny, a domowa przyprawa piernikowa z pewnością wzbogaci smak naszych wypieków. Wszystkie potrzebne składniki łatwo można zdobyć w każdym sklepie spożywczym a większość z nich zapewne mamy już w naszej kuchni. Zatem zróbmy naszą domową przyprawę piernikową — do dzieła!
Jak zrobić domową przyprawę do piernika
Składniki w przyprawie do piernika: mielony cynamon, mielony imbir, mielone ziele angielskie, mielona gałka muszkatołowa, mielone goździki i opcjonalnie mielony kardamon i/lub mielona kolendra.
Domowa przyprawa piernikowa — niezbędne składniki:
- 3 łyżki zmielonej kory cynamonu,
- 2 łyżki mielonego imbiru lub suszonego imbiru,
- 10 g mielonego ziela angielskiego,
- 1,5 – 2 łyżeczki mielonych goździków,
- ¾ łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
- 1-2 gwiazdki anyżu,
- szczypta mielonego kardamonu i kolendry opcjonalnie dla większego smaku.
Korę cynamonu, kardamon, kolendrę, ziele angielskie, anyż, gałkę muszkatołową możemy zmielić w młynku do kawy lub rozkruszyć w moździerzu. Z pewnością otrzymamy większy zapach przyprawy, niż gotowa, mielona przyprawa. Goździki warto utłuc w moździerzu, ponieważ mogą zniszczyć młynek do kawy.
Jak zrobić mieszankę przypraw do piernika
Upewnij się, że masz pod ręką słoiki, zanim zaczniesz robić miksturę. Naprawdę nie powinien zbyt długo leżeć na wolnym powietrzu – przyprawy najlepiej zachowują swój smak, gdy są w zamkniętym pojemniku. Przepis wystarcza na jeden słoik, więc pamiętaj o zwiększeniu ilości produktów dla większej ilości.
Teraz wszystko, co musisz zrobić, to połączyć wszystkie swoje przyprawy w misce o średniej wielkości – nie wybieraj takiej, która jest za mała, bo będziesz mieć problem z prawidłowym połączeniem przypraw.
Następnie wsyp mieszankę do słoika. Upewnij się, że słoik jest całkowicie suchy, jeśli go właśnie umyłeś. W przeciwnym razie do przypraw dostanie się wilgoć, co może spowodować pleśń. Zrobioną przyprawę należy trzymać w szczelnie zamkniętym naczyniu.
ReklamaPrzyprawa do piernika bez cukru
Przepis ten nie zawiera w składzie cukru, dlatego jest idealny dla osób z cukrzycą. Poza tym cynamon ma właściwości redukujące poziom cukru we krwi. Do wypiekania pierniczków, czy ciast możemy użyć zdrowych zamienników cukru, aby deser był zdrowszy.