Wraz z nastaniem mody na dbanie o własne zdrowie i sylwetkę, coraz więcej osób decyduje się na redukcję zbędnych kilogramów. Niestety nie jest to łatwe zdanie, jednak przy odpowiedniej motywacji i właściwie wybranych metodach odchudzających, nie jest czymś niemożliwym do osiągnięcia. W planie dietetycznym na redukcje wagi powinien znaleźć się zielony koktajl odchudzający, który jest doskonałym źródłem składników mineralnych. Dlaczego warto wybrać właśnie zielone koktajle przy utracie wagi?
ReklamaWłaściwości oczyszczające szpinaku
Szpinak to bogate źródło białek, błonnika oraz zdrowych tłuszczów, które pozytywnie wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu, wysokiego ciśnienia krwi oraz poprawiają krążenie. Szacuje się, iż liście szpinaku są pełne istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych, przeciwutleniaczy (witaminy C i E), kwas foliowy, żelazo, magnez oraz zawierają około 93-95% wody. Roślina ta uznawana jest za silnie nawadniającą i oczyszczającą organizm. Co więcej, zielone koktajle ze szpinakiem są niskokaloryczne i można je jeść bez obaw o przyrost wagi — jest to idealne rozwiązanie np. na drugie śniadanie.
Przepisy na koktajle odchudzające ze szpinakiem
Regularnie stosowany w diecie koktajl odchudzający ze szpinaku, podobnie jak koktajl z jarmużu na odchudzanie, wspiera eliminacje nagromadzonych toksyn oraz redukuje stany zapalne. Dodatkowo taki napój roślinny stymuluje przemianę materii, które odpowiadają za spalanie tłuszczów. To wszystko sprawia, iż dość często pyszne koktajle odchudzające zawierają w swoim składzie szpinak. Z tego powodu często stosuje się zielone koktajle w diecie ketogenicznej. Poniżej znajdują się ciekawe pomysły na zielone koktajle na odchudzanie z wykorzystaniem tej rośliny.
Smoothie ze szpinakiem i mango
Składniki:
- 2 szklanki szpinaku (125 ml),
- 1 dojrzałe mango,
- 2 banany,
- 3 plastry ananasa,
- 1/2 szklanki wody kokosowej (125 ml),
- 1/2 awokado.
Sposób przygotowania:
Plastry ananasa i mango pokrój na mniejsze kawałki, aby nie było problemu przy użyciu blendera. Banany pokrój na mniejsze części oraz umyj liście szpinaku. Kolejno wymieszaj wszystkie składniki z umytym szpinakiem, dodając wodę kokosową i połówkę awokado. Miksuj do momentu, w którym koktajl odchudzający uzyska jednolitą masę. Aby zadbać o prawidłową pracę jelit, zaleca się spożywać taki koktajl minimum 3 razy dziennie.
ReklamaKoktajl ze szpinakiem oczyszczający
Składniki:
- 3 garście szpinaku,
- banan – 2 sztuki,
- 1/2 cytryny,
- 2 duże gruszki,
- mleko migdałowe — 1 szklanka,
- łyżeczka oleju kokosowego.
Sposób przygotowania:
Obierz gruszkę, usuń z niej gniazda i pokrój na małe kawałki. Tak samo zrób z bananem. Wszystkie składniki umieść w blenderze, zmiksuj i dodaj sok z cytryny.
Koktajl ze szpinakiem i bananem
Składniki:
- 1 szklanka szpinaku,
- 1 banan,
- 1/2 owocu kaki,
- 1/2 jabłka,
- łyżka otrębów owsianych,
- sok z połowy cytryny,
- 200 ml wody.
Sposób przygotowania:
Aby otrzymać taki koktajl odchudzający, należy obrać i pokroić owoce w mniejsze kawałki. Następnie wystarczy tylko blendować wszystkie składniki do czasu, gdy koktajl ze szpinakiem uzyska jednolitą konsystencję.
Szejk odchudzający ze szpinaku i jabłka
Składniki:
- 2 garście szpinaku,
- 2 marchewki,
- 1 jabłko.
Sposób przygotowania:
Taki koktajl odchudzający to świetny sposób na redukcję tłuszczu. Przygotowanie koktajlu, w którym dominują owoce i warzywa, opiera się jedynie o dokładne ich umycie, obranie, pokrojenie i wrzucenie do sokowirówki. Jak można zauważyć, jest to szybki sposób na koktajl odchudzający. Smak i niska zawartość kalorii to powody, dla których warto wybrać właśnie ten przepis.
ReklamaNiskokaloryczny koktajl ze szpinaku i truskawek
Składniki:
- Szklanka truskawek,
- szklanka szpinaku,
- sok z brzozy lub woda,
- sok z połówki cytryny,
- lód.
Sposób przygotowania:
Na samym początku wyciśnij sok z cytryny. Kolejni umyj szpinak i truskawki (należy pozbawić je szypułek). Wszystko umieść w blenderze i miksuj całość aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Tak przygotowany koktajl odchudzający jest od razu gotowy do spożycia.