Moczenie mięsa w mleku przez kilka godzin, szczególnie z dodatkiem posiekanej cebuli ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. A wszystko zależy od tego, jakie mleko do takiej zalety zostanie wykorzystane. O ile mleko sterylizowane i pasteryzowane nie posiada żadnych enzymów ani żywych bakterii fermentacji mlekowej, które mogłyby pozytywnie wpłynąć na mięso, o tyle kwaśne mleko, maślanka czy jogurt są bogate w owe składniki i pozytywnie wpływają na zmiękczenie mięsa, a w połączeniu z cebulą — również na jego walory smakowe.
ReklamaCo daje moczenie mięsa
Aby schabowe były smaczne i miękkie, a zarazem pysznie się prezentowały, coraz częściej stosuje się przepisy, w których mięso umieszcza się w zalewie z mleka i produktów mleko podobnych na parę godzin czy nawet całą noc. Chcąc otrzymać niepowtarzalny smak, nie wystarczy już tylko ubić jajko tłuczkiem i obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Sekretem na to, aby dania ze schabowym były niepowtarzalne, jest moczenie go w kwaśnym mleku, śmietanie, maślance czy jogurcie przed panierowaniem.
Jak zrobić dobre schabowe
Smaczny schabowy to taki, który pomimo chrupiącej panierki jest miękki w środku. Aby uzyskać taki efekt, konieczne jest moczenie mięsa w zalewie bogatej w bakterie fermentacji mlekowej lub enzymy. Takie zalewy można otrzymać właśnie z mleka i produktów mleko podobnych.
Co zrobić, żeby kotlet schabowy był miękki
Idealnym sposobem na zmiękczenie mięsa jest zamoczenie go w kwaśnym mleku lub w jogurcie. Produkty te zawierają bakterie kwasu mlekowego, które powodują rozłożenie tkanki łącznej i zmiękczenie mięsa. Warto także wiedzieć, iż tego typu marynaty z trudem przenikają przez powierzchnie mięsa, więc nie są zdolne zmiękczyć grubych kawałków, takich jak np. mięso na pieczeń.
Kotlety schabowe moczone w mleku
Moczenie mięsa spowoduje, że stanie się ono bardzo delikatne. W dodatku dodanie cebuli do zalewy zapewni jeszcze lepsze doznania smakowe. Elementem, o którym nie można zapomnieć, a który nie zawsze zawierają popularne posty kulinarne, jest to, że grubość panierki nie może być zbyt duża — zwłaszcza bułki tartej. Panierka absorbuje tłuszcz z patelni, który negatywnie wpływa na walory smakowe posiłku oraz zwiększa jego kaloryczność.
Schabowy moczony w mleku przed pieczeniem
Mniej kaloryczna wersja kotletów schabowych to taka, w której zamiast smażenia ich na tłuszczu — umieszcza się je na blaszce w piekarniku. Uniknięcie wysuszenia mięsa jest możliwe jedynie wtedy, gdy etap moczenia go w marynacie nie zostanie pominięty.
Schab moczony w mleku i cebuli przepis
Przygotowanie smacznych schabów w mleku i cebuli wymaga zastosowania sprawdzonego przepisu, dzięki któremu można być pewnym, że efekt końcowy będzie zadowalający. Stosując poniższy przepis na kotlety schabowe moczone w mleku i cebuli, wykażesz się niczym prawdziwy kucharz.
Składniki:
- Schab (6 plastrów);
- cebula (2 średnie sztuki);
- mleko (2 szklanki);
- jajko (2 sztuki);
- bułka tarta;
- mąka do panierowania;
- ulubiona przyprawa do wieprzowiny;
- smalec do smażenia;
- sól i pieprz dla do smaku.
Sposób przygotowania schabowego w mleku i cebuli
Na samym początku konieczne jest pokrojenie w plastry i rozbicie mięsa z obu stron i usunięcie żyłek. Zapobiegnie to zwijaniu się kotletów na patelni, następnie ulubioną przyprawę do wieprzowiny.
Kolejnym krokiem jest obranie, umycie i pokrojenie w piórka cebuli. Aby marynata była gotowa, wystarczy już tylko ułożyć na przemian mięso i cebulę w naczyniu i zalać mlekiem. Naczynie należy zamknąć i odstawić na 3 godziny do lodówki.
W następnym etapie przyrządzania pysznych schabowych należy cienkie kotlety wyjąć z zalewy, doprawić pieprzem i solą, obtoczyć w mąkę, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Ostatnią czynnością jest smażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron do momentu, aż mięso przybierze rumianą barwę. Takie schabowe najlepiej smakują podane z ziemniakami i cebulą.