Dlaczego warto jeść orzechy

Dlaczego warto jeść orzechy

Dlaczego warto jeść orzechy? Orzechy to nasiona i owoce zamknięte w twardej bądź kruchej skorupie bądź łupinie. Wyróżniamy gatunki tj. włoskie, laskowe, pistacjowe, migdały, nerkowca, brazylijskie, pekan, arachidowe, piniowe, makadamia i kokosy.

Reklama

Czym charakteryzują się powyższe rodzaje i dlaczego warto jeść orzechy?

Orzechy włoskie – bogate w białko, kwasy tłuszczowe i minerały. Zmniejszają ryzyko raka, usprawniają pracę układu krążenia, leczą żylaki oraz hemoroidy, wspomagają układ nerwowy. Ponadto usprawniają pracę mózgu, leczą żylaki oraz hemoroidy, łagodzą problemy żołądkowe, poprawiają wygląd cery i pielęgnują włosy.

Orzechy pistacjowe – bogate w karotenoidy, luteinę i zeaksantynę. Zmniejszają ryzyko rozwoju raka płuc i prostaty, obniżają poziom cukru i cholesterolu, poprawiają pracę naczyń krwionośnych. Dbają o prawidłową masę ciała, bardzo korzystnie działają na wzrok, zalecane osobom z anemią i korzystnie działają u osób będących na diecie odchudzającej.

Migdały – bogate w witaminę A i E. Zmniejszają poziom cholesterolu, są zalecane cukrzykom i osobom odchudzającym się, łagodzą stres. Są bogatym źródłem białka dla wegetarian i sportowców, wspomagają układ moczowy oraz oddechowy i wzmacniają paznokcie.

Orzechy laskowe – wyróżnia je spora zawartość witaminy E. Zapobiegają miażdżycy, nadciśnieniu i zakrzepom, odpowiadają za pracę układu nerwowego, zalecane osobom chorującym na cukrzyce jak i również dobrze wprowadzić je do diety odchudzającej.

Orzechy jako przekąska

Orzechy nerkowca – charakteryzują się delikatnym słodkim smakiem. Zapobiegają rozwojowi cukrzycy, chorobom serca i nadciśnieniu. Koją nerwy, zalecane przy odchudzaniu, sprawiają że włosy oraz paznokcie są zdrowe i mocne.

Reklama

Orzechy brazylijskie – skarbnica selenu. Już jedna ich porcja poprawia profil lipidowy. Dodatkowo poprawiają jakość męskiego nasienia, wzmacniają odporność organizmu i usprawniają pracę mózgu.

Orzechy pekan – charakteryzują się delikatnym, słodkim i maślanym smakiem. Łagodzą objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, działa antynowotworowo. Obniżają poziom cholesterolu, wspierają pracę mózgu, działają łagodząco przy osteoporozie, zalecane osobom odchudzającym się i poprawiają stan cery.

Orzechy arachidowe, inaczej ziemne – jako jedyne zawierają w sobie najwięcej białka, przez co są idealne dla wegetarian i sportowców. Są one sprawdzonym afrodyzjakiem, lecz mogą uczulać, dlatego powinny z nich zrezygnować np. kobiety w ciąży. Koją nerwy, łagodzą stres, zapobiegają miażdżycy oraz nadciśnieniu, obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, korzystnie wpływają na pamięć oraz koncentracje, zalecane osobom odchudzającym się – to chyba najpopularniejsze z powodów dlaczego warto jeść orzechy arachidowe.

Orzechy piniowe – bogate w cynk. Wpływają pozytywnie na męską płodność, stosowane w medycynie alternatywnej np. w leczeniu zawrotów głowy, suchego kaszlu, reumatyzmu czy zaparć. Orzechy również wydłużają życie człowieka, chronią przed rakiem wątroby i są dobre na odchudzanie.

Orzechy makadamia – charakteryzują się delikatnym maślanym smakiem. Zapobiegają chorobom cywilizacyjnym tj. cukrzyca czy choroby serca. Dodatkowo obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko śmierci, pozwalają kontrolować poziom glukozy i nie powodują wzrostu wagi. Ciekawostką jest to, że dzieci matek jedzących te orzechy w ciąży nie są na nie uczulone.

Kokosy – likwidują próchnicę i pleśniawki, są naturalnym antybiotykiem, zapobiegają rozwojowi Alzheimera.