Prawidłowy poziom cukru we krwi odgrywa kluczową rolę w dobrym, ogólnym stanie zdrowia. Wahania poziomu glukozy niekorzystnie działają na nasze samopoczucie i funkcjonowanie organizmu. Ten stan może prowadzić również do wielu dodatkowych dolegliwości i schorzeń. Wysoki nadmiar cukru, może prowadzić do cukrzycy. Hiperglikemia dzieli się na dwa główne typy – cukrzycę typu 1 i typu 2. Najczęściej spotykaną jest hiperglikemia o typie 2. Jest ona wynikiem wielu czynników, które wpływają na podwyższenie poziomu glukozy. Jeżeli już borykamy się z tym schorzeniem, warto wiedzieć, że podstawą zdrowia może być zmiana trybu życia i przyzwyczajeń. To może nam pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi.
ReklamaDo takich działań możemy zaliczyć m in.:
- wdrożenie odpowiedniej diety;
- zwiększenie aktywności fizycznej;
- zamiana cukru na zdrowsze odpowiedniki.
Aby pomóc sobie w walce z cukrzycą, warto również skorzystać z mocy roślin i sięgnąć do dawniej stosowanego ziołolecznictwa. Zioła i rośliny zawierają związki, które wykazują korzystny wpływ na zdrowie. Stosowanie niektórych ziół pomaga obniżyć poziom cukru.
Takimi ziołami są na przykład:
- morwa biała,
- kozieradka,
- rutwica,
- jałowiec,
- kurkuma,
- różne odmiany fasoli,
- żeń-szeń.
Aby dowiedzieć się więcej o tych roślinach, czytaj dalej.
Czym jest cukrzyca?
Zanim poznamy zioła dobre dla diabetyków, dowiedzmy się, czym jest hiperglikemia. Choroba przejawia się tym, że organizm tworzy zbyt małą ilość insuliny, lub jest ona nieodpowiednio przetwarzana. Jak już upominaliśmy wcześniej istnieją dwa główne rodzaje cukrzycy – typu 1 i typu 2.
Cukrzyca typu 1 jest chorobą autoimmunologiczną. Układ immunologiczny uważa komórki trzustki za obce i próbuje je zniszczyć.
Cukrzyca typu 2 jest rodzajem insulinooporności. W rezultacie we krwi gromadzi się cukier w dużym stężeniu.
Ponadto wyróżniamy:
Stan przedcukrzycowy ma miejsce, gdy poziom cukru jest wyższy niż normalnie, jednak za mały, aby mówić o cukrzycy typu w typie 2.
Hiperglikemia ciążowa występuje u kobiet w ciąży i jest spowodowana wytwarzaniem hormonów blokujących insulinę przez łożysko.
Poziom cukru we krwi:
- 70 – 99 mg/dL – prawidłowo,
- 100 – 125 mg/dL – stan przedcukrzycowy,
- powyżej 126 mg/dL – cukrzyca.
Zioła na obniżenie cukru – cukrzycę
W walce z cukrzycą główną rolę odgrywają leki, które regulują poziom cukru. Jednak, gdy normy nie są bardzo przekroczone, możemy skorzystać z roślin regulujących i obniżających poziom glukozy.
Morwa biała
Roślina ta jest drzewem, które spotkamy w Azji Wschodniej, choć jest już popularne na całym świecie. Ekstraty z owoców morwy są stosowane w profilaktyce wielu chorób, m in. cukrzycy i nadciśnienia. Zawarte w roślinie substancje czynne, głównie flawonoidy pozwalają obniżyć poziom cukru. Morwa biała jest inhibitorem alfa-glukozydazy, która zwalnia proces trawienia cukrów w jelicie cienkim, dzięki czemu obniża ich poziom we krwi. Badania przeprowadzone na zwierzętach potwierdziły, że podanie 4 gram ekstraktu z morwy białej na 1 kg ciała obniża poziom glukozy we krwi.
Kozieradka
Jest bogactwem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który wspomaga obniżenie glukozy we krwi. Jest to możliwe dzięki zahamowaniu wchłaniania i trawienia węglowodanów. Informacje z badań, pokazują, że nasiona kozieradki skutecznie minimalizują symptomy metaboliczne połączone z cukrzycą typu 1 i 2, poprzez spadek poziomu cukru oraz poprawę tolerancji glukozy. Eliminuje również emisję enzymów trzustkowych, przyczyniając się do prawidłowego działania trzustki. Kozieradka zawiera trygonelinę, która obniża poziom cukru we krwi.
Ponadto kozieradka zmniejsza cholesterol. Przyjmując kozieradkę, możesz zauważyć, że Twój mocz będzie pachniał syropem klonowym, jednak jest to normalne. Istnieją dowody również na to, że nasiona kozieradki mogą opóźnić lub całkowicie zapobiec wystąpieniu cukrzycy typu 2, dlatego można ją stosować profilaktycznie. Zioło to można przyjmować jako napar, sproszkowany proszek dodawany do potrwa, przyjmować w formie tabletek.
Kurkuma
Kurkuma to przyprawa powszechna w azjatyckich potrawach i składnikiem przyprawy curry. Nadaje potrawą żółty kolor i kiedyś była używana do barwienia. Ma również korzystne działanie zdrowotne. Jej głównym składnikiem jest kurkumina i to właśnie ona odpowiada za wiele korzystnych właściwości zdrowotnych, w celu, aby obniżyć poziom cukru. Istnieją badania, które wykazały, że kurkumina zapobiegała rozwojowi stanu przedcukrzycowego na cukrzycę. Osoby, które stosują kurkumę, mają lepiej funkcjonujące komórki beta, znajdujące się w trzustce. Są one odpowiedzialne za produkcję insuliny, a ta z kolei pomaga regulować poziom cukru we krwi.
Cynamon
Kilka badań wykazało, że ta dobra przyprawa może być pomocna w leczeniu cukrzycy. Jedne z badań wykazały, że osoby chore na cukrzycę, podczas przyjmowania codziennie 1 lub więcej gramów cynamonu przez tydzień, obniżyły poziom cukru aż o około 30%. Spadł u nich również poziom trójglicerydów i złego cholesterolu. Cynamon jest bogaty w chrom, który wzmacnia działanie insuliny.
Zioła na cukrzycę, obniżenie cukru we krwi
Rutwica
Rutwica jest byliną rosnącą w południowej i środkowej Europie oraz Azji Mniejszej. W Polsce spotkamy ją na łąkach i w przydrożnych rowach. Do celów leczniczych stosuje się ziele rutwicy. Zawiera ono pochodne guanidyny oraz sole mineralne. Ziele rutwicy zniża poziom cukru we krwi, we wczesnym etapie cukrzycy. Głównym związkiem jest galegina. Rutwica aktywizuje także wytwarzanie mleka u kobiet karmiących.
Żeń-szeń
To jeden z najbardziej znanych i szeroko stosowanych leków ziołowych na świecie. Jest używany od tysięcy lat. Dodaje energii, łagodzi stres. Ostatnie badania wykazały również, że przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi. Oprócz standardowej profilaktyki przeciwcukrzycowej – odpowiedniej diety, regularnych ćwiczeń i przyjmowania niektórych leków, osoby dodatkowo przyjmujące codziennie 20 gramów żeń-szenia przez 8 tygodni, poprawiły poziom glukozy o 9%. Korzyści wynikające z obejmują poprawę poziomu cukru we krwi na czczo oraz lepszą odporność na insulinę. Ponadto poprawia wyniki trójglicerydów i cholesterolu całkowitego.
ReklamaZioła na cukrzycę typu 2
Oprócz wyżej wymienionych dobre zioła na obniżenie cukru, szczególnie jeśli masz typ 2, to między innymi: aloes, jagody jałowca, liście szpinaku, fasola.
Aloes
Aloes może wspomóc leczenie cukrzycy. Ta roślina o mięsistych liściach, ma wiele cennych właściwości leczniczych, w tym obniżające glukozę w organizmie. Dlatego warto ją dodać do diety. Jeśli cierpisz na cukrzycę, warto pić sok aloesowy. Liście aloesu oraz sok z tej rośliny w swoim składzie zawierają wiele składników odżywczych, takich jak białka, witaminy, śluz, kwasy organiczne, sole mineralne. Dane z badań sugerują, że spożycie soku z aloesu może poprawić poziom glukozy we krwi, a zatem może być przydatny w leczeniu osób z hiperglikemią.
Jagody jałowca
Jałowiec jest rośliną wiecznie zieloną o silnym, aromatycznym zapachu. Znalazł zastosowanie u osób chorych na cukrzycę, ponieważ wpływa na mniejszy cukier znajdujący się we krwi.
Mieszanki ziołowe, które mogą stosować diabetycy
Każda apteka i sklep zielarski zawiera odpowiednio przygotowane mieszanki ziołowe, pomocne w terapii hiperglikemii. Znajdziesz w nich wymienione rośliny w odpowiednich proporcjach. Jeżeli masz jakieś pytania odnośnie leczenia hiperglikemii, z pewnością farmaceuta odpowie na wszelkie pytania. Produkty te są bezpieczne. Jednak należy pamiętać, aby stosować je zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Jeżeli cierpisz na inne choroby, zapytaj lekarza, czy nie ma przeciwwskazań do stosowania ziół i nie wystąpi interakcja z branymi lekami.
Czy warto stosować zioła na obniżenie cukru?
W przypadku problemów z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi pomocne może okazać się ziołolecznictwo. Ziołami możemy zastąpić chemiczne leki. Istnieje kilka roślin, które dzięki zawartości związków roślinnych takich jak flawonoidy, sole mineralne, witaminy pozwalają na obniżenie poziomu glukozy w krwiobiegu. Wyższy poziom stężenia glukozy może powodować cukrzycę, a ciężki jej przebieg może powodować śpiączkę cukrzycową. Dlatego jeżeli występują u ciebie problemy z prawidłowym poziomem glukozy, udaj się do lekarza, który zastosuje odpowiednie leczenie. Na podstawie danych z badań, lekarz przepisze ci leki. Jeśli wahania glukozy są niskie, skorzystaj z porad diabetologa, który może zalecić zioła obniżające poziom cukru.
Dodanie do diety powyższych ziół, zapobiega wzrostom poziomu cukru, co korzystnie wpływać będzie na nasze zdrowie. Zioła możesz zażywać w postaci naturalnej (napar, dodatek do potraw), tabletek, soków. Pamiętaj również o regularnych badaniach i kontrolach u diabetyka. Jeśli jesteś cukrzykiem, codziennie mierz poziom cukru, a wyniki zapisz, aby podczas kontaktu z lekarzem, móc je przedstawić.