Dorsz pieczony to prosty i szybki do zrobienia przepis. Danie powstaje w około 20 minut i jest naprawdę idealne! Ryby morskie są jednym z podstawowych elementów diety śródziemnomorskiej, ale wchodzą w skład różnych diet. Są bardzo zdrowe, zawierają wiele cennych dla zdrowia składników.
ReklamaDorsz z piekarnika — wartości odżywcze
Ryby są bardzo zdrowe, ale przede wszystkim są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Mięso ryb morskich zawiera dużą ilość białka i tłuszczów. Mięso ryb dostarcza również innych składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, żelazo. W mięsie ryb jest też sporo witamin, zwłaszcza z grupy B i PP. Tłuszcz rybi to z kolei bogactwo witamin D i A. Przyswajalność białka ryb jest bardzo wysoka i wynosi prawie 97%.
Jednym z moich ulubionych obiadów jest ten łatwy do zrobienia dorsz pieczony. Dorsz to ryba o białym, delikatnym mięsie, należy do ryb tłustych. Dorsz w 100 g ma 15 g białka i 0,3 g tłuszczu.
Polędwiczki z dorsza — przepis
Polędwica z dorsza to danie bardzo szybkie do wykonania. Ma niezwykle delikatne, białe mięso i jest przepyszna. Dzięki różnym przyprawom można nadać jej mocny, wyrazisty smak. Dowiedz się jakie zioła do ryby pasują i jak je dodawać.
Polędwica z dorsza pieczona — składniki
- 500 g polędwicy z dorsza atlantyckiego,
- masło,
- czosnek,
- natka pietruszki,
- cytryna,
- przyprawa do ryb,
- mąka,
- oliwa z oliwek,
- folia aluminiowa.
Do przygotowania potrawy potrzebne będzie naczynie żaroodporne.
Jak zrobić polędwiczki z dorsza z piekarnika
Na początek musimy zrobić pyszny sos cytrynowy.
W tym celu należy zmieszać 5 łyżek soku z cytryny, 5 łyżek oliwy z oliwek i 2 łyżki roztopionego masła.
W drugiej misce wymieszaj 1/3 szklanki mąki z 1 łyżeczką przypraw do ryb (ewentualnie papryka słodka, kolendra, pietruszka, sól, kminek).
Zanurz każdy kawałek ryby w sosie cytrynowym, a następnie oprósz mąką. Kawałki dorsza ułóż na w naczyniu żaroodpornym. Możesz je polać pozostałym sosem cytrynowym. Dodaj posiekane w plasterki 2 ząbki czosnku.
Naczynie zamknij od góry folią aluminiową (ryba będzie miała lepszy, wyrazisty smak i będzie bardziej miękka i soczysta).
Włóż do nagrzanego wcześniej piekarnika (200 stopni Celsjusza). Rybę należy pies 10-15 minut.
Pieczona polędwica jest gotowa!
Upieczonego dorsza można udekorować pokrojoną natką pietruszki, która doda jej smaku. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny lub można położyć na każdy kawałek plasterek cytryny. Smacznego!
Reklama