Przynajmniej raz w roku każdy z nas powinien wybrać się do lekarza aby wykonać badanie krwi. Najczęściej podczas tego rutynowego badania wychodzi niedobór białych krwinek. Jest to dość niebezpieczna sytuacja, gdyż leukocyty biorą udział w procesach odpornościowych. To właśnie białe krwinki wspierają funkcje obronne organizmu i chronią nasz organizm przed różnego rodzaju infekcjami i nowotworami. Niski poziom leukocytów to poważna sprawa, której nie możemy bagatelizować, jeśli nie chcemy dopuścić do osłabienia odporności organizmu. Jeśli o to nie zadbamy, to nasz organizm będzie ciągle atakowany przez wirusy i bakterie. Warto jednak tutaj zaznaczyć, że w prosty i szybki sposób możemy zwiększyć produkcję leukocytów.
ReklamaCzym są limfocyty?
Układ odpornościowy składa się między innymi z limfocytów. Są to główne komórki, które żyją najkrócej – kilka dni, najdłużej – kilka lat. Znajdują się one we krwi, limfie, a także we wszystkich tkankach organizmu z jednym małym wyjątkiem – nie znajdziemy ich w tkance ośrodkowego układu nerwowego. Ten rodzaj komórek wyróżnia się dużym i okrągłym jądrem, jak i małą zawartością cytoplazmy. Limfocyty dzielimy na duże, średnie i małe. Tworzą one grupę komórek, które powstają w procesie limfocytopoezy w tkankach limfoidalnych ośrodkowych i tkankach limfoidalnych obwodowych.
Jakie są objawy niskich leukocytów?
Objawy leukopenii są dość charakterystyczne. Najczęściej występującym objawem niskiej liczby leukocytów są afty i owrzodzenia pojawiające się w jamie ustnej. Innymi – bardziej niebezpiecznymi objawami zbyt niskiego poziomu białych krwinek – mogą być stany podgorączkowe (lub gorączka), powiększone węzły chłonne szyjne i podżuchwowe, ropne zmiany skórne, a także częste występowanie infekcji dróg oddechowych (np. zapalenie płuc). Za mało białych krwinek objawia się także wymiotami i osłabieniem.
Zbyt niski poziom leukocytów przyczyny
Za zbyt małą ilość białych krwinek najczęściej odpowiedzialne są choroby zakaźne – m in ospa, czy odra. Jednak warto wiedzieć, że niskie leukocyty towarzyszą również grypie i innym zakażeniom wirusowym. Bardzo niska ilość białych krwinek może wynikać również z ciężkiego zakażenia bakteryjnego – w takiej sytuacji nie obejdzie się bez konsultacji z lekarzem. Ponadto leukopenia (czyli mała liczba białych krwinek) może sugerować takie choroby jak: choroby szpiku (np. białaczka), nowotwory (np. ziarnica złośliwa), choroby autoimmunologiczne, choroby pasożytnicze, gruźlica, nadczynność tarczycy, HIV/AIDS. Zbyt mała ilość białych krwinek często towarzyszy również osobom po chemioterapii lub radioterapii.
ReklamaPrawidłowa wartość białych krwinek dla każdego dorosłego wynosi 4-10 g/l. Jeśli mamy leukocyty poniżej normy, to nie powinniśmy tego ignorować i jak najszybciej wyrównać niski poziom białych krwinek. Dieta powinna zostać zmodyfikowana, lecz oprócz tego należy udać się do lekarza, aby skontrolować stan zdrowia i wykonać podstawowe badania, a następnie skonsultować ich wyniki. Warto wiedzieć, że za spadek odporności może być również spowodowany niedożywieniem, nadczynnością tarczycy, przewlekłą chorobą szpiku kostnego, niedawno przebytą chorobą, ostrym zatruciem, czy przyjmowanie leków mających wpływ na odporność. Przyczyny niskiego poziomu leukocytów obejmują również niedobory witamin lub składników mineralnych.
Jak podnieść leukocyty?
Osoby zmagające się z niskim poziomem leukocytów, często zastanawiają się, jak podnieść poziom białych krwinek we krwi. Najczęściej dowiadują się o tym stanie z profilaktycznych badań krwi. Wyniki badań krwi zawsze powinny zostać skonsultowane z lekarzem, lecz warto tutaj zaznaczyć, że również samodzielnie możemy poradzić sobie ze zwiększeniem produkcji białych krwinek. Przede wszystkim należy jeść odpowiednie produkty i zrezygnować z produktów przetworzonych. W naszej diecie powinny się znaleźć przede wszystkim owoce, warzywa – najlepiej się sprawdzą truskawki, pomarańcze, melony, kalafior, brokuł i szpinak. Powinniśmy również zadbać o odpowiednią ilość cynku w organizmie – w tym celu wystarczy, że dodamy do naszej diety owoce morza lub produkty bogate w sezam. Nie możemy zapominać o produktach mięsnych – najlepiej jeść ryby, które są źródłem omega 3. Możemy także zdecydować się na zioła na zwiększenie białych krwinek.
Wpływ witamin na produkcję białych krwinek
Czasem zdarza się tak, że odpowiednia dieta nie wystarcza, aby białe krwinki były w normie. W takiej sytuacji warto rozważyć suplementację poszczególnych witamin – lecz warto tutaj zaznaczyć, że nie powinniśmy się na to decydować bez konsultacji z lekarzem.
Wpływ na odporność naszego organizmu mają takie witaminy jak:
- witamina C,
- witamina D,
- kwas foliowy,
- kwasy Omega 3,
- magnez.
Suplementy diety wzmacniające odporność
Już dziś istnieje wiele sposobów na wzmocnienie układu immunologicznego. Mają na niego wpływ przede wszystkim dwa czynniki: dieta i tryb życia. Z tego powodu bardzo ważne jest, aby dbać o poziom witamin w organizmie. Jeśli następuje ich brak, to możemy zauważyć wiele przykrych dolegliwości takich jak na przykład nadmierne zmęczenie, czy częste występowanie infekcji. Warto tutaj zaznaczyć, że najłatwiej przyswajalne są witaminy, które znajdziemy w jedzeniu, ale jednak bardzo często one nie wystarczają. W takiej sytuacji możemy zastanowić się nad przyjmowaniem suplementów diety – lecz najlepiej zrobić po konsultacji ze specjalistą.
ReklamaPodwyższone białe krwinki
Leukocytoza – czyli podwyższone białe krwinki – to przeciwieństwo leukopenii (dla przypomnienia: leukopenia to niski poziom leukocytów we krwi). Podwyższone białe krwinki najczęściej są wynikiem zwiększonej ilości neutrofilii lub limfocytów. Jest to również stan, który występuje wraz z pojawieniem się nieprawidłowych komórek.
Wiele osób zastanawia się, co jeść, aby obniżyć leukocyty, aczkolwiek należy tutaj zaznaczyć, że zmniejszanie ilości leukocytów poprzez dietę najczęściej jest nieskuteczne. Zbyt wysoki poziom leukocytów może sugerować jakąś chorobę, dlatego niezbędna jest konsultacja z lekarzem. Jednak warto tutaj podkreślić, że ten stan może być również spowodowany zbyt dużą aktywnością fizyczną.
Podwyższone białe krwinki to dość częste zjawisko w przypadku ciężarnych kobiet. Okres ciąży to czas, kiedy organizm przyzwyczaja się do wielu zmian, dlatego w tym czasie parametry krwi mogą bardzo się zmieniać, co wynika z większego zapotrzebowania na tlen i substancje odżywcze. Najczęściej nie jest to powód do zmartwień, choć oczywiście warto regularnie kontrolować poziom leukocytów.