W okresie zwiększonego ryzyka infekcji wiele osób poszukuje sposobów, które sprawią, ze komórki układu odpornościowego będą funkcjonowały, jak należy. Jest wiele czynników, które oddziałują na prawidłową pracę układu immunologicznego. Zatroszczenie się o każdy z nich pozytywnie wpływa na stan zdrowia.
ReklamaCo na wzmocnienie organizmu
Zwiększenie odporności organizmu jest możliwe jedynie wtedy, gdy zostaną zapewnione czynniki, które ją warunkują. Wśród nich znajdują się:
- zbilansowana dieta i zwyczaje żywieniowe;
- odpowiednia mikroflora jelitowa,
- aktywność fizyczna,
- zachowanie rytmu dobowego,
- poziom stresu,
- styl życia.
Jak wzmocnić organizm — układ odpornościowy
Układ odpornościowy to bariera ochronna organizmu przed szkodliwymi czynnikami wewnętrznymi i zewnętrznymi. Układem, który najbardziej narażony jest na przenikanie drobnoustrojów do wnętrza ustroju, jest układ pokarmowy. Na poziom odporności organizmu mają wpływ różne czynniki, takie jak: uwarunkowania genetyczne, wiek, ogólna kondycja organizmu, stres oraz sprawność fizyczna. Istotny jest również sposób żywienia i obecność w planie żywieniowym następujących składników: witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych oraz przeciwutleniaczy.
ReklamaJakie witaminy na osłabienie organizmu
Prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego jest możliwe wtedy, gdy nie występuje w organizmie niedobór pewnych składników odżywczych. Dlatego tak ważne jest zapewnienie odpowiedniej podaży takich witamin, jak:
- Witamina A — uczestniczy w podziałach i prawidłowym wzroście komórek układu odpornościowego. Jej niedobór niekorzystnie wpływa na funkcjonowanie układu oraz zaburza zdolność makrofagów do fagocytozy drobnoustrojów. Przez to wzrasta podatność na choroby zakaźne. Witamina A wzmacnia skórę, ściany układu moczowego, oddechowego i pokarmowego oraz bariery organizmu. Pełniąc również funkcję przeciwutleniacza, przyczynia się do likwidacji wolnych rodników. Ten niesamowity składnik o niebagatelnym działaniu na układ odpornościowy występuje przede wszystkim w formie β-karotenu oraz retinolu.
- Witamina C — jest bardzo silnym antyoksydantem, który wspiera organizm w walce z bakteriami i wirusami odpowiedzialnymi za infekcje.
- Witamina E — odporność organizmu można również wzmocnić poprzez odpowiednią podaż witaminy E. Dzięki jej wysokiemu potencjałowi antyoksydacyjnemu, zapobiega oraz kończy reakcję oksydacji w organizmie, a tym samym redukuje ilość wolnych rodników. Dzięki temu układ immunologiczny zmniejsza obszar stanu zapalnego w organizmie.
- Witamina D — wzmocnienie odporności może również następować w związku z dostarczeniem do organizmu odpowiedniej ilości witaminy D. Oddziałuje ona na przesunięcie odpowiedzi immunologicznej z cytokin Th1 na Th2., doprowadzając do złagodzenia zaistniałego stanu zapalnego. Co więcej, osłabia właściwości komórek dendrytycznych do prezentacji antygenu. Konsekwencją tego jest osłabienie powstawania reakcji alergicznych w organizmie. Witamina D blokuje wydzielanie przeciwciał przez komórki B proliferacje limfocytów T oraz pobudza różnicowanie monocytów. Ten składnik odżywczy dostarczany jest do organizmu w 20% z diety, reszta powstaje w organizmie pod wpływem promieniowania UVB.
Poza witaminami warto również zatroszczyć się o to, aby w organizmie nie brakowało takich składników, jak: zdrowe kwasy tłuszczowe, selen, cynk, żelazo, flawonoidy, czy probiotyki.
Jak wzmocnić układ immunologiczny u dorosłych
Warto pamiętać, iż receptą na osłabioną odporność oraz regenerację organizmu jest systematyczny, a zarazem umiarkowany wysiłek fizyczny. Dzięki spacerom, pływaniu czy jeździe na rowerze, następuje dotlenienie i zahartowanie organizmu. Aby uzyskać maksymalne efekty z uprawianej aktywności fizycznej, należy pamiętać, aby była ona dostosowana do aktualnych możliwości i predyspozycji.
Co więcej, ogromny wpływ na działanie układu immunologicznego mają również sytuacje stresowe, a szczególnie przewlekły stres. Wszystko dlatego, że system odpornościowy jest ściśle powiązany z systemem nerwowym. Tak więc, ograniczenie tego czynnika może znacząco przyczynić się na poprawę odporności.
Jak szybko wzmocnić odporność organizmu
Szybkie wzmocnienie organizmu jest możliwe, jedynie wtedy, kiedy znana jest dokładna przyczyna jego osłabienia. Warto więc dokonać analizy każdego z czynników mających wpływ na układ immunologiczny i skupić się na tym, który nie został zapewniony. To najszybsza droga do wzmocnienia odporności. Aby zwiększyć odporność organizmu, warto jest wprowadzić do diety, naturalne probiotyki, suplementy diety, naturalne preparaty. Więcej na ten temat znajdziesz w artykule https://mojazielarnia.pl/content/16-biobran-bibran-bibran-i-walka-o-wzmocnienie-ukladu-odpornosciowego
Jak wzmocnić osłabiony organizm po chorobie
Odpowiednia dieta oraz dostarczanie składników odżywczych, oraz składników mineralnych to najlepszy sposób na wzmocnienie odporności po chorobie. Niejednokrotnie w jej przebiegu następuje okresowe zmniejszenie łaknienia, a brak apetytu w czasie zaostrzenia infekcji jest czymś naturalnym i fizjologicznie uzasadnionym. Wtedy to organizm jest skupiony na walce z chorobotwórczymi drobnoustrojami, co również stanowi spory wydatek energetyczny. Procesy trawienia w takim czasie mogą mocno obciążać organizm, a skupienie się na tym, aby wzmocnienie organizmu po chorobie przebiegło szybko i sprawnie wydaje się być bardzo istotną kwestią. Takie działanie przyspiesza procesy naprawcze oraz doprowadza do przywrócenia równowagi, a nieodpowiednie posiłki zaburzą ten proces.
Aby wzmocnić organizm po chorobie na skutek stosowania diety, należy:
Reklama- Sięgać po pełnowartościowe źródła białka — wszystko dlatego, że jest to makroskładnik pokarmowy, który pożytkowany jest na procesy naprawcze, budulcowe i regeneracyjne. Podaż białka trzeba zwiększyć przede wszystkim w przypadkach, gdy w przebiegu infekcji wystąpiła wysoka gorączka. Zdrowymi źródłami tego makroelementu są: chude mięso, owoce morza, ryby, rośliny strączkowe oraz odżywki proteinowe.
- Wybierać sezonowe owoce i warzywa — ponieważ produkty pochodzenia roślinnego zawierają minerały i witaminy, które usprawniają funkcjonowanie układu odpornościowego. Warto wybierać sezonowe produkty, które będą w odpowiedni sposób odżywiać organizm.
- Zwiększyć udział produktów cechujących się dużą zawartością błonnika pokarmowego — włókno pokarmowe oddziałuje na właściwe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, wliczając w to jelita. Nierozpuszczalna frakcja błonnika wykazuje działanie prebiotyczne, a więc odżywia pożyteczną mikrobiotę jelitową, utrzymuje prawidłową równowagę flory bakteryjnej.
- Wprowadzić do planu żywieniowego kiszonki — w czasie infekcji bakteryjnej przeważnie rekomendowana jest antybiotykoterapia. Trzeba zauważyć, iż silne leki niszczą zarówno chorobotwórcze drobnoustroje, jak i również pożyteczną florę zasiedlającą jelita. W tym przypadku do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne może okazać się spożywanie kiszonek, które są one naturalnym probiotykiem i prebiotykiem.