Najważniejsze składniki i właściwości odżywcze suszonych śliwek

Słodycze zaliczają się do smacznych, ale niekoniecznie zdrowych przekąsek. Spożywanie ich prowadzi często do próchnicy, otyłości, zaburzeń łaknienia czy problemów z krążeniem. Pomimo tego, że zdajemy sobie sprawę z tego jak niekorzystnie mogą wpływać na organizm i tak sięgamy po nie regularnie. Jak zatem zwalczyć ochotę na cukier? Warto pomyśleć o przyjmowaniu go, sięgając po naturalne produkty. Jednym z nich mogą być śliwki suszone, które stanowią alternatywę dla słodyczy. Zawierają one cukier, ale mają także szereg innych dietetycznych składników odżywczych, dzięki którym posiadają różnorakie, prozdrowotne właściwości.

Reklama

Bogactwo witamin i minerałów w jednym owocu 

Suszone śliwki w swoim składzie zawierają składniki odżywcze, takie jak – witaminy A, C, E, B6 oraz K. Są również bogatą skarbnicą minerałów – żelaza, magnezu, wapnia, manganu i potasu. Ponadto stanowią idealne źródło błonnika i antyoksydantów. Posiadają także beta-karoten, który wpływa korzystnie na stan skóry oraz poprawia nastrój. Poprzez regularne spożywanie tych owoców, niewątpliwie dostarczymy wielu składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Skuteczna pomoc w odchudzaniu

Gdy chcemy szybko i skutecznie schudnąć, śliwki suszone okażą się w tym przypadku bardzo pomocne. Dzięki zawartemu w nich błonnikowi stabilizuje się poziom cukru w naszym organizmie. Przez to znacząco zmniejsza się uczucie łaknienia i nie odczuwamy potrzeby częstego spożywania posiłków. Owoce te posiadają w składzie również pektyny, które zmniejszają poziom wchłaniania się cukrów prostych oraz cholesterolu. W związku z tym organizm zaczyna spalać tłuszcz. Korzystnie wpływa to na chudnięcie i utratę wagi. Należy jedynie zwracać uwagę na ilość spożywanych przez nas suszonych śliwek, gdyż są one dosyć kaloryczne. Wystarczy zjeść tylko niewielką ilość, by móc cieszyć się z ich dobroczynnych właściwości.  

Naturalne lekarstwo na zaparcia

Błonnik występujący w znaczących ilościach w śliwkach suszonych reguluje pracę układu pokarmowego. Już mała ilość tych owoców korzystnie wpłynie na trawienie i metabolizm. Osoby cierpiące na chroniczne zaparcia, z pewnością odczują ulgę, gdy wprowadzą je na stałe do swojej diety. Mają działanie przeczyszczające i znacznie ułatwiają wypróżnianie, więc będą pomocne szczególnie przy odchudzaniu. Natomiast osoby, które zmagają się z problemami żołądkowymi, nie powinny ich spożywać, gdyż mogą zaostrzyć objawy chorobowe. 

Reklama

Sprawdzona metoda w walce z nowotworami

Zawarte w suszonych śliwkach polifenole oraz antyoksydanty są skuteczne w profilaktyce antynowotworowej. Mają one działanie przeciwzapalne oraz neutralizują wolne rodniki. Chronią komórki przed zniszczeniem, co w przypadku ewentualnych chorób nowotworowych jest kluczowe i pomocne. Znacząco wspomagają także układ pokarmowy, dzięki czemu zmniejszają znacząco możliwość zachorowania na raka jelita grubego. Warto zatem zamiast porcji słodyczy, włączyć do swojej codziennej diety ten właśnie owoc.

Redukcja ryzyka wystąpienia osteoporozy

Polifenole to związki, które oprócz działania przeciwnowotworowego, wpływają także pozytywnie na strukturę kości, chroniąc je przed łamliwością. Zawarte w znaczących ilościach w suszonych śliwkach, będą skutecznie hamować szkodliwy proces utraty kośćca. Jedzenie tych owoców zmniejsza zatem ryzyko wystąpienia osteoporozy, na którą narażone są szczególnie kobiety po menopauzie. Niewątpliwie w tym przypadku poleca się szczególnie ich spożywanie.

Reklama

Śliwki suszone są z pewnością niedocenianymi owocami, które stanowią bogate źródło różnorodnych witamin i wartości odżywczych. Wprowadzone do jadłospisu przyniosą wiele korzyści dla zdrowia i ogólnego pozytywnego samopoczucia. Do ich najważniejszych właściwości zalicza się wspomaganie odchudzania, zapobieganie zaparciom i chorobom nowotworowym oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia osteoporozy. Spożywać je może większość osób, gdyż nie odnotowano ich negatywnego wpływu na zdrowie. Pamiętać należy jedynie o tym, że jedzenie śliwek w nadmiarze może być kaloryczne, oraz że osoby zmagające się z problemami gastrycznymi nie powinny włączać ich do swojej diety.